Seminární práce ze zeměpisu Téma: Kanárské Ostrovy Grosová Monika, G1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_007_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
VELKÁ BRITÁNIE WALES. WALES - velšsky Cymru – ve staré velštině to znamená „krajan“ - jméno Wales pochází z germánského slova Walha, které znamená „cizinec“,
JIŽNÍ EVROPA STŘEDOMOŘSKÉ ZEMĚ.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_ZEMĚPIS Téma: Země jižního cípu Ročník: 7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Jižní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_07-53 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Jižní Evropa (Španělsko,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_03B_USA Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
VY_32_INOVACE_Fi_III_12 Název Svrchovanost státu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
KANÁRSKÉ OSTROVY. Kanárské ostrovy jsou autonomním společenstvím Španělska a souostroví sedmi hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků sopečného.
F INSKO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_19_Z7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Ostrovy Karibského moře Základní škola Libina,
ŠPANĚLSKO A PORTUGALSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_14_Španělsko a Portugalsko.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Grónsko –země věčného ledu
Rakousko Dominik Šváb.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
EGEJSKÁ OBLAST.
Sídla.
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Česká republika Obyvatelstvo
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola, Hradec Králové
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Antické Řecko – doba železná
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Sada 4 Místo, kde žijeme Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Lucembursko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Název školy: Základní škola T. G
ASIE – THAJSKO, VIETNAM, SINGAPUR, INDONÉSIE
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Španělsko Učivo 8. ročníku Název školy
Název školy: Základní škola Městec Králové
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Česká republika jako součást Evropy
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Střední Amerika Jelínek, Svoboda.
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
EGEJSKÁ OBLAST.
Vláda prvních Habsburků
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 EU OP VK 01/11
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
STAROVĚKÉ ŘECKO.
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Seminární práce ze zeměpisu Téma: Kanárské Ostrovy Grosová Monika, G1

Znak Vlajka Kanárských ostrovů Hlavní město: Santa Cruz de Tenerife - Las Palmas de Gran Canaria (střídavě) Největší město: Las Palmas de Gran Canaria Počet obyvatel: Úřední jazyky: španělština Rozloha: km² Autonomní statut od: 26. února 1983 Ostrovy: El Hierro – 268,7 km2 Fuerteventura – 1659,7 km2 Gran Vanadia – 1560,1 km2 La Gomera – 369,7 km2 La Palma – 708,3 km2 Lanzarote – 845,9 km2 Tenerife – 2034,3 km2

Historie Z archeologických průzkumů vyplývá, že lidské osídlení Kanárských ostrovů sahá do doby minimálně prvního tisíciletí před naším letopočtem. Původní obyvatelstvo, které ostrovy obývalo před ovládnutím Španěly v 15. století, bylo severoafrického původu a souhrnně se označuje jako Guančové. Guančové žili převážně usedle v malých vesnicích, používali kamenné nástroje a věnovali se jednoduchému zemědělství. Jejich jazyk je doložen jen fragmentárně v podobě několika vět a jednotlivých slov (včetně základních číslovek), i z těchto zbytků je však zřejmé, že jazyk patřil do berberské skupinyafroasijské jazykové rodiny. V Evropě byly Kanárské ostrovy známy díky řeckým a římským mořeplavcům. Pod španělskou správou jsou od roku Město Santa Cruz de Tenerife bylo důležitým přístavem pro námořníky plující do Nového světa. Všeobecně o Kanárských ostrovech Kanárské ostrovy jsou autonomní společenství Španělska a souostroví sedmi hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků sopečného původu v severním Atlantiku, přibližně 100 km západně od pobřeží Maroka a Západní Sahary. Náleží do geografické oblasti Makaronézie (spolu s Kapverdami, Madeirou, Azory). Název je odvozen z latinského označení pro psa: „canis“, protože tyto ostrovy byly podle legendy hlídány obrovskými psy.

Ekonomika Kanárských ostrovů je založena především na turistickém ruchu, pěstují se zde také banány, vinná réva a tabák. Ročně ostrovy navštíví 10 miliónů turistů. Administrativní členění Kanárské ostrovy se administrativně člení na 2 provincie: Las Palmas a Santa Cruz de Tenerife. Metropolí regionu jsou střídavě města Santa Cruz de Tenerife a Las Palmas de Gran Canaria (v každém legislativním období sídlí v jednom z měst předseda autonomní vlády a ve druhém vicepremiér; v následujícím období si sídla vymění). Každý ze sedmi hlavních ostrovů spravuje vlastní rada nazývanácabildo insular a tvoří samostatnou statistickou jednotku NUTS 3.

Národnostní složení: 73 % Španělé 18 % Katalánci 2,5 % Baskové Náboženství: 76 % katolíků 20 % bez vyznání 1,5 % protestantů 2 % muslimů Nejvýznamnější města: Valverde Puerto del Rosario San Sebastián de la Gomera Santa Cruz de La Palma Arrecife

„Ostrovy věčného jara“, jak také bývají nazývány Kanárské ostrovy, leží v subtropickém pásu Atlantiku. To je zárukou stabilního počasí během celého roku, bez většího výkyvu teplot. Průměrné denní teploty se pohybují od listopadu do dubna okolo 21 °C, po zbytek roku kolem 25°C. Teplota mořské vody se pohybuje od 18 °C do 23 °C dle ročního období. Díky rozmanitosti a různorodosti Kanárských ostrovů se teplota i podnebí na jednotlivých ostrovech liší. Nejteplejší jsou ostrovy Lanzarote a Fuerteventura, naopak za nejstudenější bývá považován ostrov El Hierro. Na všech ostrovech zároveň platí téměř stejné pravidlo o rozdílném počasí v jižní a severní části ostrova. Jih bývá teplejší a více bez mraků. I proto je většina ubytovacích zařízení situována právě tam. Podnebí

Příroda: Příroda je na ostrovech velice rozmanitá, nechybí zde sopečná krajina, písečné duny ani palmové oázy. Na Kanárských ostrovec se nachází čtyři ze třinácti národních parků Španělska. Nejznámější je park Timanfaya na ostrově Lanzarote, dále Park Teide, který se nachází na ostrově Teneriffe, Garajonay na ostrově La Gomera a Parque Nacional de la Caldera de Taburiente na ostrově La Palma. Pěstují se zde banány (banány jsou bohůžel dost malé, tak nesmějí být vyváženy mimo Kanárské ostrovy), vinná réva, tabák. V dnešní době slouží Kanárské ostrovy jako mezinárodní turistické středisko. Kanárské ostrovy lákají hodně turistů, i když nemají luxusní poker zařízení jako ve Vegas. Je to z důvodu oblasti přírodních krás. Přesto, že všech sedm hlavních ostrovů je tvořeno společným geologickým základem, svým charakterem jsou ostrovy zcela odlišné.

Cestovní ruch a obyvatelé Kanárských ostrovů Na většině území ostrovů se odehrává velmi čilý cestovní ruch, který je vedle zemědělství a rybaření hlavním zdrojem příjmů místních obyvatel. Ti jsou proto velmi vstřícní vůči turistům, vždy milí a ochotní s čímkoli pomoci. A zdá se, že návštěvníci jsou nadmíru spokojeni, neboť jich sem každoročně zavítá na několik milionů z celého světa, čímž řadí Kanárské ostrovy na přední místa návštěvnosti. To se samozřejmě odráží v turistické vybavenosti. Na výběr je z nepřeberného množství ubytovacích zařízení, apartmánů, bungalovů a hotelů, z nichž mnohé lákají na večerní program s různými druhy zábavy.

Texty použity z: Připravila pro Vás Monika Grosová z G1. Doufám, že se prezentace líbila a přinesla nové informace o tak krásných ostrovech.