Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lucembursko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lucembursko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:"— Transkript prezentace:

1 Lucembursko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_633 Tématický celek: Evropské státy I. Autor: Pavla Žilinská Anotace: Materiál je určen k využití pro práci s interaktivní tabulí. Slouží k probírání učiva Evropské státy formou prezentace a k doplnění učiva o Evropě. Materiál obsahuje obrázky a hypertextové internetové odkazy k větší názornosti a zpestření výuky. Materiál může být využit jako zápis do sešitu.

2 Lucembursko

3

4

5

6 Základní informace Hlavní město – Lucemburk Počet obyvatel- 490 000
Státní zřízení-velkovévodství Jazyk – lucemburština,němčina, francouzština Měna-euro Základní informace

7 Lucemburský parlament

8 Povrch, vodstvo Lucembursko se dělí na dvě dost odlišné části:
část na severu tvoří přibližně třetinu území státu, nachází se zde Porýnská břidličnatá vrchovina kopcovitá krajina zaujímá střední a jižní část státu největší je řeka Mosela další řeky: Sauer , Alzett Povrch, vodstvo

9 Podnebí země ovlivňuje Atlantský oceán, ale i kontinentální klima
Průměrná lednová teplota přibližně 0 °C, v červenci se pohybuje okolo 17 °C Podnebí

10 Obyvatelstvo + náboženství
Celkem 87 % obyvatel je římskokatolického vyznání. Zbylých 13% tvoří protestanti, židé a muslimové 82% obyvatel ve městech a každý rok se míra urbanizace zvyšuje Obyvatelstvo + náboženství

11 Těží se: rudy Pěstuje se: vinná réva Chová se: prasata Hospodářství

12 Od pěti let je v zemi povinná předškolní docházka
Od pěti let je v zemi povinná předškolní docházka. Školní docházku musí děti plnit od šesti do patnácti let a vyučování probíhá vícejazyčně. Vysokou školu studují Lucemburčané v zahraničí, především v Belgii a ve Francii.

13 Další fotografie Lucemburska
Foto Lucemburska Další fotografie Lucemburska

14 SAN, Jose:Europe countries map cs. png [online]. 01. 08
SAN, Jose:Europe countries map cs.png [online] :26:54 [cit ]. Dostupný z WWW: < g>. LIUZZO,David:EU location LUX.png [online] :28:01 [cit ]. Dostupný z WWW: < CIA: Luxembourg-CIA WFB Map.png LUX.png [online] :29:13 [cit ]. Dostupný z WWW: < CIA_WFB_Map.png>. CHEVERNY: Lucemburský parlament.jpg [online] :32:45 [cit ]. Dostupný z WWW: < ment.jpg>. Citace

15 Zdroje http://office.microsoft.com http://cs.tixik.com/
D_strana Zdroje


Stáhnout ppt "Lucembursko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google