AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o stavbě stožárů. Na třinácti snímcích rozebírá základní problematiku stavby stožáru vn,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí elektrické instalace ve stavbách občanské výstavby. Na deseti snímcích rozebírá základní problematiku.
Advertisements

Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
Hra ke zopakování či procvičení učiva, nebo test k ověření znalostí Výrazy ‒ vyjádření neznámé ze vzorce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Konstrukce CNC strojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Práce s grafickým programem GIMP Co se všechno naučíme??? Tvorba.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_9B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky poruch plochých střech.
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
©Ing. Václav Opatrný. V úvodních hodinách elektrotechniky jsou žáci seznamováni s veličinami, které popisují známý fyzikální svět, získávají představu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_23-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Senzory pro EZS.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Svislé zděné konstrukce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Dřevěná tesařská vrata
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
pracovní postup keramických stropů
Elektrické měřící přístroje
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-01
všechny animace a obrázky - archiv autora
Bourání pomocí mechanizace, strojů a zařízení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_27-04
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Základy plošné CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_05
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Technické prostředky v požární ochraně
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: ročník oboru strojírenství.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Poměr v základním tvaru.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Elektromagnetická slučitelnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Technické prostředky v požární ochraně
všechny animace a obrázky - archiv autora
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Zemní práce a zakládání staveb
zpracovaný v rámci projektu
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
Poměr v základním tvaru.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o stavbě stožárů. Na třinácti snímcích rozebírá základní problematiku stavby stožáru vn, vvn. Prezentace je doplněna několika snímky značení sloupů a uchycení vodičů. Cílem je naučit žáky chápat význam znalosti technologického postupu pro správnou montáž vedení. V této elektronické podobě je kladen důraz na přehledné podání celé problematiky. Přezkoušení učiva je prováděno pomocí pracovního listu nebo testem. Materiál je určen žákům k výuce i opakování učiva. Jednotlivé snímky lze promítat na plátno, lépe však na interaktivní tabuli. Text je určen k výuce nebo pro bezprostřední opakování látky frontálně se všemi žáky nebo po skupinách. K vypracování otázek a zakreslení obrázků slouží upravené pracovní listy. všechny animace a obrázky - archiv autora

Stavba stožáru Stavění sloupu pomocí nůžek Projekt vedení má přihlížet k tomu, aby jeho trasa při posuzování podle různých hledisek byla co nejvýhodnější Základní požadavky: minimální počet zlomů (změna směru), malý počet křižovatek a souběhů, mimo lesy, zahrady, osídlené oblasti, … Následuje úprava terénu, vykolíkování trasy (nivelační přístroje, nivelační latě, teodolity, měřící pásma, … Rozvoz materiálu: stožáry, betonová směs, izolátory, AlFe lana, armatury, materiál na uzemnění, barva, montážní nástroje, nářadí, stroje Způsoby stavby stožárů: 1.Pomocí nůžek 2.Pomocí kozlíku 3.Pomocí nůžek a stavěcího kloubu 4.Nastavováním dílů 1.Napište 4 základní způsoby stavění stožárů 2.Jakým způsobem se stavějí ocelové stožáry menších výšek? 3.Jakým způsobem se stavějí krátké ocelové nebo duté betonové stožáry? 4.Popište dokončovací práce na stožárech

Stavba vedení vn a vvn – základy ocelových stožárů Betonový základ celistvý Výkop jámy Základová deska Stožár Zemina Bednění Výkop jámy patřičných rozměrů Vybetonování desky tloušťky asi 10 cm Vztyčení stožáru Zabetonování stožáru Hlava je jehlanovitě zkosena a opatřena ochranným nátěrem uzemnění Základy stožárů vedení vvn bývají většinou dělené 20 cm 1.Do pracovního listu popište technologický postup při stavbě celistvého betonového základu pro ocelový stožár 2.Nakreslete řez betonovým celistvým základem a popište jej 3.Popište přípravu betonové směsi pro betonový základ

Technologický postup při stavbě vedení - odpovědi Výkop jam pro základy stožárů – mechanizační prostředky, ručně tam, kde jinak nelze Stavba stožárů – ocelové stožáry: celý stožár se smontuje na zemi naležato vedle jámy a pak se postupně vsklápí a zapouští do jámy na betonovou desku (nůžky, kozlík) delší ocelové stožáry: pomocný kloub na zabetonovaném spodním dílu nebo postupná montáž z dílů, někdy vrtulníky krátké a lehké ocelové stožáry: podobně jako stožáry dřevěné – ručně, jeřábem duté betonové stožáry a stožáry dřevěné na betonových patkách se mohou zastřelovat – sloup drží ve svislé poloze na čtyřnožce pak se pod ním odpálí nálož Betonování základů – směs cementu a štěrkopísku v poměru 1:8 až 1:9 nejméně 20 cm nad terén Natažení a montáž vodičů – rozvinování z bubnů nebo kruhů, zavěšení do pomocných kladek, napínání do patřičného průhybu, upevňování na roubíkové izolátory nebo ve svorkách závěsných izolátorových řetězců – podle montážní tabulky Dokončovací práce – číslování stožárů, označování vedení (dvojitá nebo několikanásobná vedení), výstrahy a zábrany na stožárech (bezpečnostní tabulka 1,8 až 2 m od země, příhradové stožáry u cest se musí opatřit ve výšce 2,5 m nad zemí ostnatou překážkou), zemnění stožárů (R<=15W), nátěry Montážní tabulka Teplota °C z Rozpětí [m] Namáhání vodiče [MPa] Průhyb vodiče [m] , ,1210,1450,1590,5520,1760,2270,300,400, ,569,562, ,525,520,6 0,1580,1880,2090,6670,2370,3030,390,5120,633

Detail značení sloupu

Vazy vodičů na izolátorech Vaz třmenový A B C D E A.Izolátor B.AlFe lano C.Al páska D.Pomocný vázací drát E.Vázací drát (15 až 20 závitů) F.Smyčka (stejný průřez jako vodič) G.Svorka (těsně u izolátoru H.Vodič I.Al páska Vaz svorkový Pro třmenové vazy se používají třmeny z lana stejného průřezu i materiálu Používá se vázací drát (hliníková lana se ovinou jednou vrstvou vázacího drátu nebo páskou stejného materiálu U svorkového vazu se místo vázacího drátu používají svorky F G H Vaz křížový 10 až 12 závitů I 1.Do pracovního listu popište části třmenového vazu 2.Popište zbylé dva obrázky vazu svorkového a křížového

Vzdálenosti vodičů od země, zákruty vedení, … Jmenovité napětí [kV]Vzdálenost [m] do 1 (kromě vedení nad zemědělskými plochami) Do 1 (nad zemědělskými plochami) 10 až Příklad dvojitého vazu na roubíkových izolátorech Tlumič vibrací Zákruty vedení: L1L1 L2L2 L3L3 L2L2 L3L3 L1L1 Kmitání vzniká vzdušnými víry v závětří vodiče. Kromě předčasné únavy materiálu má za následek i dření (otěr) vodičů. 1.K čemu slouží zákruty vedení? 2.Kde se používá dvojitý vaz? 3.Jak vysoko se montují AlFe lana venkovního vedení o napětí 22 kV?

Vedení vn - stožáry Vedení vn – izolované vodiče, podpěrné izolátory, železobetonový sloup Dvojité vazy – sloup před přechodem vedení přes místní komunikaci

Nejvyšší napětí [kV] Vzdálenost mezi fázemi a k zemi [mm] Vnitřní prostředíVenkovní prostředí V kliduPo zkratuV klidu Max. vítr nebo zkrat 3,640 (60) *) ,260 (100) (130) ,5130 (160) (210) ,5270 (320) *) Nižší hodnoty – bez závorek – lze použít pouze pro sítě bez atmosférických přepětí Nejmenší vzdušné vzdálenosti živých částí v rozvodných zařízeních s nejvyšším napětím nad 1kV a menším než 52 kV

Posouzení elektrických vlastností vedení Návrh vedení na krátkou vzdálenost – hlavním vodítkem je proudová zatížitelnost vodičů U rozvodné sítě ještě přistupuje velikost úbytku napětí Stejnosměrné sítě, střídavé rozvody v budovách – počítáme jen s R Střídavé sítě nn – R, L Střídavé sítě vn (kratší) – R, L Střídavé sítě vn (dlouhé) – R, L, C Sítě vvn – R, L, C Při návrhu různých typů vedení počítáme jen s těmi konstantami, které mají rozhodující vliv R …tabulkově [  /km] L... XL = 0.3 – 0.4 [  /km] pro venkovní vedení XL = 0.1[  /km] pro kabelová vedení C … jen pro dlouhá vedení [  F / km] G … nedokonalostí izolačního odporu vedení (špatná kvalita izolátorů, jejich znečištění, vlhkost vzduchu, …) Koróna – výboj nafialovělé barvy, když intenzita el. pole překročí elektrickou pevnost vzduchu – zvukově se projevuje praskavým šumem, podílí se na ztrátách svodem. Omezení: zmenšením zakřivenosti vodičů svazkové duté Větší problémy s námrazou a větrem 1.Jaké konstanty mají význam při návrhu stejnosměrného vedení a střídavého vedení v budovách? 2.Jaké konstanty mají význam při návrhu kratšího vedení vn? 3.Jaké konstanty mají význam při návrhu vedení vvn? 1.Co je to koróna? 2.Jakým způsobem se omezuje?

Pracovní list

Pracovní list - dokončení

Konec prezentace © Ing. Václav Opatrný13 Všechny materiály a obrázky jsou z archivu autora.