Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_A_02 Tematická oblast: Elektrické přístroje Téma: Spínací pochody Autor: Ing. Jaromír Folvarčný Datum vytvoření: Září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 SPÍNACÍ POCHODY Spínací pochody u elektrických přístrojů
Základním úkolem spínacího přístroje je uzavírat a přerušovat elektrický obvod => 1. statické stavy: a) poloha vypnutá (I=0) b) poloha zapnutá (I=IN)

4 SPÍNACÍ POCHODY Spínací pochody u elektrických přístrojů
Vlastním úkolem spínače je provedení přechodu z jednoho stavu do druhého => 2. dynamické stavy: a) zapínání (0->1) b) vypínání (1->0)

5 SPÍNACÍ POCHODY Spínací pochody u elektrických přístrojů
Přechod z jednoho stavu do druhého zajišťuje spínací přístroj. Nároky na celý obvod a spínací přístroje : vydržet tepelné a silové účinky procházejícího proudu, dostatečná izolace mezi fázemi navzájem a mezi fázemi a zemí. Nejobtížnější stav pro obvod i spínací přístroj je zkratový proud a jeho vypínání.

6 SPÍNACÍ POCHODY Spínací pochody u elektrických přístrojů
Náhradní schéma spínacího a vypínacího procesu jak ve střídavém, tak stejnosměrném obvodu může vypadat takto. Při spínání se uplatňuje RL obvod, při vypínání RLC obvod.

7 SPÍNACÍ POCHODY Spínací pochody u elektrických přístrojů
Po sepnutí stejnosměrného obvodu indukčního charakteru se okamžitá hodnota proudu blíží k ustálené hodnotě I = U/R

8 SPÍNACÍ POCHODY Spínací pochody u elektrických přístrojů
Libovolná tečna ke křivce protíná přímku ustálené hodnoty proudu I = U/R ve vzdálenosti odpovídající času konstanty Ʈ

9 SPÍNACÍ POCHODY Spínací pochody u elektrických přístrojů
Zapínání střídavého proudu Hodnota proudu v okamžiku těsně po sepnutí má kromě ustálené složky ještě složku stejnosměrnou.

10 SPÍNACÍ POCHODY Spínací pochody u elektrických přístrojů
Hodnota ustálené složky: Hodnota stejnosměrné složky závisí na okamžiku sepnutí. Nejvyšší hodnoty dosahuje při sepnutí v okamžiku, kdy hodnota napětí prochází nulou. Dále se průběh odvíjí od poměru odporové a induktivní části impedance obvodu. Je-li velikost XL výrazně větší než R XL>>R, hodnota stejnosměrné složky téměř dosáhne maximální velikosti složky ustálené.

11 SPÍNACÍ POCHODY OPAKOVÁNÍ:
Co je základním úkolem spínacího přístroje? …………………………………………………………… Jaké jsou statické a dynamické stavy spínacího přístroje? …………………………………………………………… Jaké jsou nároky na celý obvod a spínací přístroje? …………………………………………………………... Jaký je nejobtížnější stav pro obvod a spínací přístroj?

12 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google