H ALOGENIDY 2. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: 1. 2. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Analytická chemie Kvalitativní analýza
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Halogenidy.
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Názvosloví halogenidů
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Dvouprvkové sloučeniny
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
Systematická mineralogie Halogenidy
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
HALOGENIDY.
Jak vznikají soli.
Mineralogický systém Halogenidy (halovce)
Halogenidy Richard Horký. Vlastnosti a pojmy Názvosloví 2Názvosloví 1FotografieMoře
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
Halogenidy Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití halogenidů II TÉMATICKÝ CELEK:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Halogenidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová NaCl CaF 2.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
HALOGENIDY.
Stříbro (Ag).
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
Halogenidy.
Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Výpočty hmotnostní zlomek HRA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Mineralogický systém II. Halogenidy
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
HALOGENIDY MINERÁLY.
Významné halogenidy Chlorid sodný = halit = kuchyňská sůl -NaCl
Transkript prezentace:

H ALOGENIDY 2

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: Název : VY_32_INOVACE_07_CH_Halogenidy 2 Téma: Halogenidy Anotace : Prezentace do chemie určená ke shrnutí vlastností a užití vybraných halogenidů. Kombinuje poznávací dovednosti s rozvojem logického myšlení. Věková skupina: 8.ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Přílohy: zdroje materiálů, řešení

C HLORID SODNÝ NaCl sůl kamenná, minerál halit Obr.1

CHLORID SODNÝ Bílá, krystalická látka Rozpustná ve vodě Nezbytná složka potravy Získáváme ji: hornickou těžbou, odpařováním mořské vody Užití: konzervace masa solením údržba komunikací v zimě – solení vozovek důležitá surovina v chemickém průmyslu (výroba chloru, výroba hydroxidu sodného, …)

T IP NA VÝLET Solné doly: Wieliczka nedaleko Krakowa (Polsko) Salzkammergut - Hallstadt (Rakousko) Obr.2 Jako v pohádce Sůl nad zlato a ve filmu Byl jednou jeden král

B ROMID STŘÍBRNÝ AgBr Nažloutlá pevná látka Využití citlivosti na světlo – filmy a papíry pro černobílou fotografii Obr. 3Obr.4

C HLORID AMONNÝ NH 4 Cl Salmiak Součást suchých článků (baterií) Ustalovač – fotografie Dýmovnice Obr. 6 Zpevnění a zrychlení tratí (běh na lyžích) E 510 přídatná látka do pečiva (ostře slaná chuť) Obr. 5

F LUORID VÁPENATÝ Obr.7 Obr. 8

K AZIVEC, FLUORIT, F LUORID VÁPENATÝ CaF 2 Tvrdost 4 (ve stupnici tvrdosti minerálů 1 -10) Výroba fluorovodíku Materiál pro optické účely

S RÁŽECÍ REAKCE Zjištění chloridových, bromidových a jodidových aniontů v roztoku Pomocí roztoku dusičnanu stříbrného AgNO 3 Ag + + Cl - AgCl bílá sraženina Ag + + Br - AgBr nažloutlá sraženina Ag + + I - AgI žlutá sraženina

Ú KOL : V E VĚTÁCH JSOU UKRYTY NÁZVY HALOGENIDŮ, NAJDI JE A NAPIŠ JEJICH CHEMICKÝ VZOREC 1. Psal mi, a když nedostal odpověď, už se neozval. 2. Halino, náladu si nekaz i ve chmurném večeru. 3. Každý den pravidelně Kryštof běhal i trénoval střelbu na koš.

Ř EŠENÍ 1. salmiak NH 4 Cl 2. kazivec CaF 2 3. halit NaCl

Z DROJE Obr.1 Halite_crystal.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Halite_crystal.jpg/250px- Halite_crystal.jpg Obr.2. _crystals.jpg/250px _Merkers_sodium_chloride_crystals.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/ _Merkers_sodium_chloride _crystals.jpg/250px _Merkers_sodium_chloride_crystals.jpg Obr. 3 BD.PNG/260px-Bromid_st%C5%99%C3%ADbrn%C3%BD.PNG BD.PNG/260px-Bromid_st%C5%99%C3%ADbrn%C3%BD.PNG Obr.4 _San_Onofre%2C_Mexiko.jpg/248px-Bromargyrit_mit_gediegen_Silber_- _San_Onofre%2C_Mexiko.jpg _San_Onofre%2C_Mexiko.jpg/248px-Bromargyrit_mit_gediegen_Silber_- _San_Onofre%2C_Mexiko.jpg Obr.5 Chlorid_amonn%C3%BD.PNG Chlorid_amonn%C3%BD.PNG Obr.6 Salammoniac-4jg11a.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Salammoniac-4jg11a.jpg/248px- Salammoniac-4jg11a.jpg Obr.7 x-FluoriteValzergueFillonjaune.jpg x-FluoriteValzergueFillonjaune.jpg Obr. 8 Texty: vlastní práce autora