Dívčí válka- Šárka Klára Kadaňková Ivana Magátová Jana Lenertová 1. B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_11 Název materiálu Archaismy,
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_12_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Pohádka O Červené Karkulce Daniel Krátký. Byla jednou jedna holčička a ta se jmenovala Červená Karkulka. Červená se ji říkalo podle jejího červeného čepečku.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
Co je Paměť národa.. ? Jde o rozsáhlou sbírku vzpomínek pamětníků, budovanou po celé Evropě Uchovávájí a zpřístupňují sbírky vzpomínek pamětníků Všichni,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Jan Palach Tomáš Jílek.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
STARÉ POVĚSTI ČESKÉ O KROKOVI A JEHO DCERÁCH
41 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/06 Název materiálu: Hudební forma
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Měření délky pevného tělesa
Název učiva: BEDŘICH SMETANA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít.
Procvičování slovní zásoby
ALOIS JIRÁSEK - spisovatel *1851 v Hronově (₸1930 v Praze)
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Příjmy z kapitálového majetku
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Rozbor tematické písně k jarnímu období
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Staré pověsti české Alois Jirásek
Materiál je určen pro žáky od 4.třídy.
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Česká poválečná literatura I.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Digitální učební materiál
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Poměr v základním tvaru.
Něco, co mohou napsat jen děti
Naše nejstarší dějiny v pověstech
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Staré pověsti české Alois Jirásek
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_43_Alois Jirásek
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_23_Období Studené války.
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
Opakování č. 2 Vlastivěda 4. ročník
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ AUTOŘI
STARÉ POVĚSTI ČESKÉ.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
1.
… Karlův most !! Klenot Prahy… Stereo Zvuk
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Něco, co mohou napsat jen děti
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Poměr v základním tvaru.
Český jazyk 9. ročník Historický realismus.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_Český jazyk
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07_M7_Hanak
Husitské války.
Transkript prezentace:

Dívčí válka- Šárka Klára Kadaňková Ivana Magátová Jana Lenertová 1. B

Archaismy a Historismy Archaismy- jsou slova, která se používají dosud,ale v současnosti je pro ně vhodnější výraz Příklady Archaismů :  hle – Hele  nežli - než  s úsměškem – s výsměchem  zahynouti – umřít, zahynout  ouskok – úskok Historismy- jsou slova, která označují zaniklou skutečnost. Příklady Historismů :  Halapartna  Palcát  Mušketýr  Tolar, zlatka, groš  Panoš. leník, děvečka

Alois Jirásek Dívčí války - Šárka

Hlavní postavy  Vlasta (vedoucí v dívčích válkách)  Šárka (krásná a hrdá dívka, která přelstila Ctirada)  Ctirad (mladý, krásný a naivní mladík kterého Šárka přelstí )  Přemysl (vládce, Děvín nechá spálit, aby mohl vládnout dál, bez odporu žen )

Dívčí války Děj Když Libuše zemřela, ztratily dívky z její družiny dřívější vážnost. Začaly proto nenávidět všechny muže a nakonec jim vypověděly boj. Ale muži se jen vysmívali. Dívky vedené bojechtivou Vlastou se opevnily na hradě Děvíně. Odtud podnikaly proti mužům výpady. Bojovaly silou i lstí a mnoho mužů pobily. Vlasta krutě nenáviděla vladyku Ctirada. Nastrojila mu past. Jednou našel Ctirad v lese spoutanou dívku. Ustrnul se nad ní a osvobodil ji. Jmenovala se Šárka. Vladykova znavená družina usnula. Šárka podala Ctiradovi roh a prosila ho, aby zatroubil. Ctirad, okouzlený její krásou a dojat jejím utrpením, poslechl. Vtom jako na povel vyrazily z houští Vlastiny šiky. Pobily spící bojovníky a Ctirada odvlekly na Děvín. Tam vladyku ještě toho dne umučily. Taková ukrutnost knížete Přemysla rozlítila. Svolal početné vojsko a Děvín oblehl. Vlasta se vyřítila v čele dívek proti obléhatelům. Její kůň však byl příliš rychlý. Rázem se ocitla sama uprostřed mužů. Bylo po boji. Vlasta padla a její dívky se vzdaly. Muži opět vládli a ženy se vrátily pokorně do svých domovů.

Bedřich Smetana – Má vlast  Šárka je třetí symfonická báseň z cyklu Má vlast skladatele Bedřicha Smetany. Byla dokončena 20. února Je pojmenována podle bojovnice Šárky z pověsti Dívčí válka.  Odkaz na youtube :

Bedřich Smetana o Šárce napsal: Děj se odehrává na Děvíně. V této skladbě se nemění krajina, nýbrž děj, bajka o dívce Šárce. Skladba počne líčením rozzuřené dívky, jež pomstu přísahá za nevěrnost milence svého celému mužskému pokolení. Zdáli je slyšet příchod Ctirada se svými zbrojnoši, který táhne na pokoření a potrestání dívek. Už zdáli zaslechnou nářek (ač lstivý) přivázané dívky u stromu, při pohledu na ni, obdivuje Ctirad krásu její, zahoří milostnými city pro ní, osvobodí ji, ona připraveným nápojem obveselí a opojí jak Ctirada tak zbrojnoše až k spánku. Na dané znamení lesním rohem, které v dálce ukryté dívky zodpoví, vrhnou se tyto ku krvavému činu; hrůza všeobecného vraždění, vzteklost pomsty Šárky, - toť konec skladby.

Socha Šárky  V horní části parku Javorka v České Třebové, nad mohutným pramenem, dominuje velice hodnotná pískovcová socha Šárky v nadživotní velikosti, která zde byla odhalena v roce Je jedním ze stěžejních děl zdejšího rodáka sochaře Quido Kociána ( ).  Socha představuje Šárku přivázanou ke stromu, když čeká na Ctirada.

Použité zdroje     jirasek/stare-povesti-ceske-3.html jirasek/stare-povesti-ceske-3.html 