Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Slide 1 Modul č.13 Potraviny a zdraví Rizikové látky v potravinách – aditivní látky (emulgátory, látky zvýrazňující chuť a vůni, zahušťovadla, stabilizátory, želírující látky)
Slide 2…atd Emulgátory Emulgátory jsou povrchově aktivní látky, které umožňují vznik emulze (stejnorodé směsi dvou nebo více nemísitelných látek). Rozlišujeme emulgátory přírodní a emulgátory syntetické. Mezi přírodní emulgátory patří: Lecitin estery glycerolu (monoacylglyceridy, diacylglyceridy)
Slide 2…atd Zahuśtovadla, želírující látky a stabilizátory Zahušťovadla zvyšují viskozitu potravin Mezi nejpoužívanější zahušťovadla patří: celulóza, škrob, karagenan, agar, kyselina alginová a její soli algináty, modifikované škroby Nejčastěji se zahušťovadla používají v pudincích a v instantních polévkách a omáčkách.
Slide 2…atd Želírující látky vytvářejí gely a tím upravují texturu potravin Mezi nejběžnější želírující látky řadíme: želatinu (kolagen), agar, karagenan, guma gellan, pektiny a algináty. Stabilizátory pomáhají stabilizovat fyzikální vlastnosti potravin nebo stabilizují zabarvení potraviny.
Slide 2…atd Mezi stabilizátory barvy patří například: dusičnany, kyselina glutamová a mléčnan železnatý. Jako stabilizátory fyzikálních vlastností potravin se využívají: uhličitan vápenatý, octan vápenatý, vinany, fosforečnany, algináty, agar, karagenan, tragant, arabská guma, xantan a modifikované škroby. Se stabilizátory se setkáváme spolu s emulgátory v emulzních směsích voda - olej, kde stabilizátory zabraňují oddělení vody od oleje
Slide 2…atd Látky upravující chuť a aroma Mezi látky upravující chuť a aroma řadíme následující skupiny: Kyseliny a látky okyselující Látky hořké a povzbuzující Náhradní sladidla Látky zvýrazňující chuť a vůni
Slide 2…atd Kyseliny a látky okyselující Používají se organické i anorganické kyseliny většinou identické s přírodními. Dodávají potravině kyselou příchuť různé intenzity. Mimo jiné mají tyto látky i další prospěšné vlastnosti (např. antimikrobní účinky, stabilizují barvu, potlačují tvorbu zákalu, atd.).
Slide 2…atd Látky hořké a povzbuzující Tato kategorie aditivních látek zahrnuje pouze oktaacetylsacharosu, kofein a chinin. Kofein se smí přidávat pouze do nealkoholických nápojů a jeho přítomnost musí být uvedena na obalu. Chinin je povolen pro nealkoholické nápoje a lihoviny.
Slide 2…atd Náhradní sladidla Mezi náhradní sladidla řadíme látky, které potravině udělují sladkou chuť Mezi náhradní sladidla neřadíme monosacharidy (glukóza, fruktóza) a disacharidy (sacharóza, maltóza, laktóza). Náhradní sladidla dělíme na dvě kategorie: Výživová (energetická) náhradní sladidla – obsahují kalorie. Zde patří některá náhradní sladidla na bázi polyalkoholů – například xylitol, sorbitol, maltitol.
Slide 2…atd Pokud obsah polyalkoholů v potravině převyšuje 10 %, má výrobce dané potraviny povinnost uvádět informaci „nadměrná konzumace může vyvolat projímavé učinky“. Nevýživová (neenergetické) náhradní sladidla – neobsahují žádné kalorie. Mezi tato sladidla řadíme například sacharin, cyklamáty, aspartam a acesulfam K. Jejich výhodou je mnohonásobně vyšší sladivost než má cukr a to, že nezpůsobují tvorbu zubního kazu. Tato sladila jsou vhodná pro diabetiky. Nevýhodou je, že aspartam a sacharin mají pachutě, které je třeba maskovat.
Slide 2…atd Látky zvýrazňující chuť a vůni Mezi látky zvýrazňující chuť a vůni řadíme: kyselinu glutamovou, kyselinu inosinovou a kyselinu guanylovou a jejich soli (glutamáty, inosináty, guanyláty), glycin Glutamáty mají neurotoxické vlastnosti. Jsou nebezpečné pro zdravý vývoj mozku dětí od embryonálního stadia přes novorozenecký až do školního věku asi 12 let.
Slide 2…atd Jako „syndrom čínské restaurace“ byly popsány po požití jídla s glutamanem tyto příznaky: zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé svaly, znecitlivění šíje, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a studený pot. Některé studie poukázaly na možnou souvislost požití glutamanu s Alzheimerovou nemocí a s cukrovkou. Byly popsány změny nálad, podrážděnost, deprese, poruchy spánku, léková závislost, dále epileptické záchvaty, autismus, ischemie mozku, byla zjištěna snížená plodnost u obou pohlaví.