Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI
Revize Nového přístupu
Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, ze dne 9
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Technické požadavky na výrobky
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Technická dokumentace
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
STEELCRETE ® Kontrola a zkoušení Ing. Stanislav Smiřinský 5. Seminář Beton University, Plzeň,
POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace Eva Černá.
International Geosynthetics Society - Česká republika
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
ZKUŠEBNA ELEKTRICKÉ BEZPEČNOSTI A ELEKTROTECHNICKÝCH PROSTŘEDKŮ
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Externí hodnocení kvality Kontrolní materiály
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Akreditační systém v ČR a v EU
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
PATRIOT ® WELDING PROCESS 1. část software systém řízení výroby podle EN 1090 – 1, 2 a 3 a zajištění jakosti svařování podle EN ISO 3834 – 1 až 6 1.
Základy textilní a oděvní výroby 2, podzim 2011 Přednáška č.3 Petr Benešovský,
Akreditace (nebo být akreditovaný)
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební.
Institucionální a právní rámec managementu kvality.
Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín
Institucionální a právní rámec managementu kvality.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Doprava v klidu – parkování vozidel Podklad ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Electrotechnical Testing Institute, Pod Lisem 129, Prague 71, Czech Republic tel.: , fax: ,
Školení CDV CEN pr EN Funkce a vlastnosti retroreflexních folií z hlediska uživatelů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Základy textilní a oděvní výroby 2, podzim 2011 Přednáška č.3 Petr Benešovský,
Předcházení vzniku odpadů v silničním stavitelství Konference Předcházení vzniku odpadů ČVUT v Praze.
Certifikace výrobků Ing. Pavel Kudrna
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
1 CE značení pro SDZ Školení CDV Směrnice pro stavební výrobky (CPD) uvádí způsob splnění ‘základních požadavků’ Prostřednictvím značení CE Cesta A: Evropská.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Katedra elektrotechniky
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Technická grafika Normalizace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Úřad vlády České Republiky
Ing. Martin DVOŘÁK,Ph.D Praha
Dopravní značení Podklad ke cvičení
Transkript prezentace:

Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa

Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor pro dopravní zařízení WG pracovní skupina (2 VDZ, 3 SDZ) TG úkolová skupina Norma – harmonizovaná norma „CE“ CUAP- Common Understanding of Assesment Procedure (pro ETA podle CPD 89/106/EC,

Školení CDV 3 Notifikovaná osoba (stanovené výrobky, CE, ETA) vykonává činnosti při posuzování shody stanovených výrobků dle nařízení vlády č. 190/2002 Sb., v platném znění, kterým se stanoví technické požadavky na stavební výrobky označované CE. Jedná se o výrobky z oblasti vybavení komunikací. Požadavky na tyto výrobky jsou stanoveny harmonizovanými normami vykonává činnosti při posuzování shody stanovených výrobků dle nařízení vlády č. 190/2002 Sb., v platném znění, kterým se stanoví technické požadavky na stavební výrobky označované CE. Jedná se o výrobky z oblasti vybavení komunikací. Požadavky na tyto výrobky jsou stanoveny harmonizovanými normami.

Školení CDV 4 Autorizovaná osoba (nestanovené výrobky) provádí u nestanovených výrobků posouzení shody jejich vlastností se základními požadavky nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na vybrané stavební výrobky.

Školení CDV 5 Certifikační orgán pro certifikaci výrobků je akreditován Českým institutem pro akreditaci. Certifikační orgán uplatňuje dva certifikační postupy: - certifikaci prototypu - hodnocení konkrétního jednoho nebo přesně určeného a identifikovaného počtu kusů výrobku, tzv. kusová výroba, kdy se neprovádí inspekce systému jakosti výrobce a následující dozor - certifikaci výrobků stálé produkce - počáteční zkoušení výrobků stálé produkce (zkoušení vzorku výrobku) a posouzení systému jakosti jeho dodavatelů následované dozorem, který bere v úvahu systém jakosti výrobků a zkoušení vzorků

Školení CDV 6 Normy Technické podmínky MD PPK ŘSD Politika jakosti PK Systém správy PK

Školení CDV 7 WG 2 Vodorovné dopravní značení (ČSN EN)“ 1424: Materiály pro dopravní značení - Premixová balotina 1436:Požadavky na dopravní značení : Dopravní knoflíky - Část 2: Zkoušení na zkušebních úsecích 1790: Materiály pro dopravní značení - Předem připravené VDZ 1824: Materiály pro dopravní značení - Zkoušení na zkušebních úsecích 1871: Materiály pro dopravní značení - Fyzikální vlastnosti 12802:Materiály pro dopravní značení - Laboratorní metody pro identifikaci 13197:Simulátory opotřebení 13212: Materiály pro dopravní značení - Požadavky na řízení výroby u výrobce :Materiály pro dopravní značení - Řízení jakosti - Část 1: Odběr vzorků ze zásob a zkoušení :Materiály pro dopravní značení - Řízení jakosti - Část 2: Směrnice pro přípravu plánů jakosti pro pokládku materiálů :Materiály pro dopravní značení - Řízení jakosti - Část 3: Funkční charakteristiky v provozu

Školení CDV 8 WG3 Stálé svislé dopravní značení (ČSN EN): h : Stálé dopravní značky : Prosvětlované dopravní majáčky :Směrové sloupky a odrazky : Systém řízení výroby :Počáteční zkouška typu prEN 12899– 6: Vizuální vlastnosti retroreflexních materiálů EN A1:Svislé dopravní značení - Přenosná deformovatelná varovná zařízení - Kužely a válce

Školení CDV 9 TP 65 Zásady pro DZ na PK TP 66 Zásady pro přechodné DZ na PK TP 70 Zásady pro provádění a zkoušení VDZ TP 100 Zásady pro orientační DZ na PK TP 133 Zásady pro VDZ na PK TP 143 Systém hodnocení přenosných SDZ TP 169 Zásady pro označ. dopr.situací na PK VL 6.1 Svislé dopravní značky VL 6.2 Vodorovné dopravní značky

Školení CDV 10 PPK-FOL Tabulka pro identifikaci třídy folie PPK-PRE Přechodné SDZ PPK-SZ Stálé SDZ PPK-VZ Stálé VDZ

Školení CDV 11 Politika jakosti PK „ochrana oprávněných zájmů“ TKP 1 Všeobecně TKP 14 Dopravní značky a dopravní zařízení

Školení CDV 12 Systém správy PK ŘSD (D, R, I) Kraje (II, III, místní PK)