Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Advertisements

Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Sociální politika. definice Sociální politika = soubor aktivit, které cíleně směřují ke zlepšení základních životních podmínek obyvatel Rozlišujeme sociální.
Vymezení a pojetí sociální práce
Sociální politika a Welfare State
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIFICKÉ NÁROKY NA PRACOVNÍKY
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Personální management
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Společenská odpovědnost organizací
Humanistické a existenciální teorie v SP
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Ekosystémová perspektiva. Přístup orientovaný na úkoly.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Komunitní sociální práce
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Vzdělávací politika.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vývoj sociální práce v ČR
Profesní etické kodexy
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Úvod, základní principy a cíle
Ekologie.
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Teorie a metody sociální práce
Úvod do problematiky sociální politiky
Transkript prezentace:

Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015

Sociální práce společenskovědní disciplina oblast praktické činnosti rámec společenské solidarity a ideál naplňování individ. potenciálu každého člověk zaměření na odhalování, vysvětlování, zmírňování sociálních problémů sociální uplatnění jedinců, skupin, komunit společenské podmínky pro jejich sociální uplatnění společenskovědní disciplina oblast praktické činnosti rámec společenské solidarity a ideál naplňování individ. potenciálu každého člověk zaměření na odhalování, vysvětlování, zmírňování sociálních problémů sociální uplatnění jedinců, skupin, komunit společenské podmínky pro jejich sociální uplatnění

Specifika sociální práce pomoc lidem (rodinám, skupinám, komunitám) v obtížné životní situaci pomoc (zároveň) subjektům v jejich sociálním prostředí (jedincům, skupinám,… organizacím) v jejich sociálním prostředí řešení konfliktů nebo zmírňování napětí mezi nimi pomoc lidem (rodinám, skupinám, komunitám) v obtížné životní situaci pomoc (zároveň) subjektům v jejich sociálním prostředí (jedincům, skupinám,… organizacím) v jejich sociálním prostředí řešení konfliktů nebo zmírňování napětí mezi nimi

Vývoj a proměny sociální práce vzájemná pomoc a solidarita vždy spjaty s lidským společenstvím a soužitím rozmanitost forem i obsahů aktivit, poskytovatelů i přístupů rodina, sousedská solidarita, aktivity církví (princip „můžeš pomoci“) chudinské zákony, obce, města, šlechta (princip „musíš pomoci“) poč. 20.stol. vliv společenských věd, 2.pol.20.stol důraz na lidská práva (princip „ právo na pomoc“) vzájemná pomoc a solidarita vždy spjaty s lidským společenstvím a soužitím rozmanitost forem i obsahů aktivit, poskytovatelů i přístupů rodina, sousedská solidarita, aktivity církví (princip „můžeš pomoci“) chudinské zákony, obce, města, šlechta (princip „musíš pomoci“) poč. 20.stol. vliv společenských věd, 2.pol.20.stol důraz na lidská práva (princip „ právo na pomoc“)

Motivy a hodnoty sociální práce Motivy: soucit profesionální pomoc strach profesionální kontrola Hodnoty: úcta k člověku rovnost všech lidí solidarita spravedlnost každý je schopen změny, růstu, sebezdokonalení jedinečnost každého se může projevit pouze ve společenství Motivy: soucit profesionální pomoc strach profesionální kontrola Hodnoty: úcta k člověku rovnost všech lidí solidarita spravedlnost každý je schopen změny, růstu, sebezdokonalení jedinečnost každého se může projevit pouze ve společenství

Charakteristiky moderní sociální práce společenskovědní disciplina praktická profesionální činnost teoretická základna přímá aplikace teorií v praxi při řešení konkrétních problémů vlastní metodické postupy legislativní a institucionální rámec finanční a organizační propojení se státní správou etický kodex společenskovědní disciplina praktická profesionální činnost teoretická základna přímá aplikace teorií v praxi při řešení konkrétních problémů vlastní metodické postupy legislativní a institucionální rámec finanční a organizační propojení se státní správou etický kodex

Definice sociální práce Viz Slovník sociální práce (O.Matoušek str.213) Základy sociální práce (O. Matoušek a kol. str. 184,185) Etický kodex sociálních pracovníků (Mezinárodní federace SP, 2000 Viz Slovník sociální práce (O.Matoušek str.213) Základy sociální práce (O. Matoušek a kol. str. 184,185) Etický kodex sociálních pracovníků (Mezinárodní federace SP, 2000

Paradigmata moderní sociální práce Terapeutické podpora zdrojů jedince, rodiny,… Reformní posilování utlačených, reforma společ. systému, institucí Poradenské důraz na informace, informovanost, potřeby klientů Terapeutické podpora zdrojů jedince, rodiny,… Reformní posilování utlačených, reforma společ. systému, institucí Poradenské důraz na informace, informovanost, potřeby klientů