Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? 8. 9. 2016 Ladislav Friedrich.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Sociální zabezpečení a důchodová politika
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Důchodové pojištění invalidní důchod Sociální zabezpečení.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Koncept řízené péče v legislativním návrhu MZ ČR PhDr. Lucie Bryndová, Mgr. Henrieta Maďarová, M.S. České zdravotnické fórum Darová u Rokycan,
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Generická preskripce a pozitivní listy
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Alokační efektivita klíčových hráčů ve zdravotnictví Užitek pacienta Zdraví, uzdravení vnímané subjektivně Fyzická, psychická a sociální pohoda Zdraví,
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Kvalita v českém zdravotnictví
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR , Olomouc.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Systém veřejného zdravotního pojištění v ČR a jeho vývoj Vladimír Kothera generální ředitel ZP M-A prezident SZP ČR Duben 2008.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Veřejné zdravotní pojištění nebo státní zdravotní systém – měli bychom si cestu vybrat Ing. Ladislav Friedrich, CSc. generální ředitel Oborová zdravotní.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek vedoucí projektu DRG Restart.
Jak zlepšit české zdravotnictví?
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Správa sociálního zabezpečení
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hlavní problémy českého zdravotnictví očima ekonoma
JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Poptávka po zdravotní péči
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
10. seminář Zdravotnictví.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich

Pozitiva současného stavu Zdravotní služby jsou Dostupné časově i místně Kvalitní Ve srovnání s jinými státy ještě převážně finančně efektivní

Rizika současného stavu Financování zdravotnictví je stále více závislé na veřejném zdravotním pojištění – tedy nejvíce na odvodech pojistného za zaměstnance a platbě státu Rozvoj kapacit pro poskytování zdravotní péče nemá prakticky žádnou vazbu na jejich potřebnost, kvalitu a efektivnost Systém nemá dostatečné finanční rezervy Rozsah veřejného zdravotního pojištění pokud jde o nárok pojištěnce není dostatečně jasně definován a jeho změny nejsou ani transparentní ani předvídatelné Úhrady zdravotní péče jsou obtížně předvídatelné, zpolitizované a deformují ceny

Rizika současného stavu Hlavní účastníci systému nemají správně nastavené motivace Pojištěnec (efektivita a účelnost) Lékař (efektivita, kvalita a účelnost) Pojišťovna (efektivita, optimalizace smluvních vztahů a procesů) Stát (systémové úpravy, efektivita!!!)

Příležitosti Systém není ve finanční krizi (pro potřebné změny stačí realokace zdrojů a podpora efektivnosti) I přes výraznou devastaci správných rolí stávajících institucí lze systémových změn dosáhnout jen dílčími úpravami systému Volby

Doporučení SZP ČR Zrušit úhradovou vyhlášku v dnešní podobě a nahradit cenovým výměrem a zákonnými postupy při nedohodě Očekávaný výsledek uvolnění smluvní politiky a rozvoje sítě PZS nalezení správných cen a stimulací

Doporučení SZP ČR Stimulace pojištěnce k žádoucímu chování (bonusy, malusy, alternativní zdravotní programy) Očekávaný výsledek Aktivní dialog se ZP a PZS Úspora nákladů Aktivní účast na léčebném procesu Zpětná vazba a tlak na ZP i PZS

Doporučení SZP ČR Změny rozsahu veřejného zdravotního pojištění Proces úprav rozsahu veřejného zdravotního pojištění - HTA Propojení sociálního a zdravotního pojištění v péči o seniory, v úrazovém pojištění a pojištění dávek v případě pracovní neschopnosti