Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1101 Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Advertisements

Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Lipnicovité jsou to většinou byliny mají svazčité kořeny
Usazování a krystalizace VY_32_INOVACE_1A_05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Tísňová volání VY_32_INOVACE_1B_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Elektrické napětí VY_32_INOVACE_2A_13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Pravěk – doba kamenná VY_32_INOVACE_3C_01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Zvířata v ZOO VY_32_INOVACE_2B_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 2 Jazyk a jazyková komunikace MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Popis domu VY_32_INOVACE_2B_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Savci - šelmy VY_52_INOVACE_30 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Hospodářské plodiny.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3A Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název projektu: Moderní škola
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Drahé kovy VY_32_INOVACE_1A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Manželství VY_32_INOVACE_1B_14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Buddhismus VY_32_INOVACE_1B_18 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sloveso can VY_32_INOVACE_2B_12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Ph látek VY_32_INOVACE_1A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Obojživelníci VY_52_INOVACE_26 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Rodina VY_32_INOVACE_3A_11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sada 2 Jazyk a jazyková komunikace MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Období: září – prosinec 2011
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Kostel VY_32_INOVACE_1B_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Slované VY_32_INOVACE_3C_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3A Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Transkript prezentace:

Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny

Anotace Jedná se o výkladový materiál, který je doplněn řadou odkazů na informace v encyklopedii Wikipedia. Aktivity s materiálem jsou vždy popsány na konkrétní stránce. Fotografie pochází z dostupné knihovny klipart, pokud není uvedeno jinak. Autor Období vytvoření materiálu Mgr. Miroslav Kruba Srpen 2011 Speciální vzdělávací potřeby ADHD, dyslexie, dysgrafie, dysortografie Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Člověk a příroda Přírodopis Druh učebního materiálu Interaktivní DUM Očekávaný výstup Žáci získají základní informace o obilninách a dalších hospodářsky důležitých rostlinách. Druh interaktivity Využití interaktivní tabule, hypertextových odkazů a práce s PC. Materiál je použitelný pro výuku v online prostředí sdíleném žáky i rodiči. Možnost dopisovat rukopisné poznámky přes skrytá tlačítka v rámci nového softwaru. Cílová skupina Žák – s lehkým mentálním postižením Stupeň a typ vzdělávání Základní škola praktická – 2. stupeň Typická věková skupina 14 – 16. let, 9. ročník Identifikátor materiálu: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd, 36

Patří mezi důležité hospodářské rostliny Mezi další druhy hospodářsky důležitých rostlin patří: PÍCNINY, ZELENINY, OKOPANINY, OLEJNINY, LUSKOVINY Obilniny patří k nejdůležitějším zdrojům potravy a jsou i významnou složkou potravy hospodářských zvířat Rozlišujeme ozimy (vyséváme na podzim) a jařiny (vyséváme na jaře) Mezi obilniny řadíme: pšenici, ječmen, oves, žito a kukuřici, dále to může být ještě proso a rýže Patří mezi důležité hospodářské rostliny Mezi další druhy hospodářsky důležitých rostlin patří: PÍCNINY, ZELENINY, OKOPANINY, OLEJNINY, LUSKOVINY Obilniny patří k nejdůležitějším zdrojům potravy a jsou i významnou složkou potravy hospodářských zvířat Rozlišujeme ozimy (vyséváme na podzim) a jařiny (vyséváme na jaře) Mezi obilniny řadíme: pšenici, ječmen, oves, žito a kukuřici, dále to může být ještě proso a rýže Obilniny

 Je naší nejrozšířenější obilninou  Vyrábí se z ní mouky: hrubá, polohrubá, hladká  Je naší nejrozšířenější obilninou  Vyrábí se z ní mouky: hrubá, polohrubá, hladká Klikni na obr. vlevo pro detail na webu. Klikni na obr. vlevo pro detail na webu. Obr. 1

 Je naší druhou významnou obilninou  Vyrábí se z ní: kroupy, krupky, ječná mouka  Část se používá na výrobu sladu (výroba piva)  Je naší druhou významnou obilninou  Vyrábí se z ní: kroupy, krupky, ječná mouka  Část se používá na výrobu sladu (výroba piva) Klikni na obr. dole pro detail na webu. Obr. 2

 Patří k jarním obilninám  Pěstuje se především jako krmivo pro koně a hospodářská zvířata  Jen nepatrné množství se používá na ovesné vločky  Patří k jarním obilninám  Pěstuje se především jako krmivo pro koně a hospodářská zvířata  Jen nepatrné množství se používá na ovesné vločky Klikni na obr. dole pro detail na webu. Obr. 3

 Příliš se nepěstuje  Využívá se k výrobě žitné (tzv. tmavé, či celozrnné) mouky  Příliš se nepěstuje  Využívá se k výrobě žitné (tzv. tmavé, či celozrnné) mouky Klikni na obr. dole pro detail na webu. Obr. 4

 Dosahuje až výšky 2 metry  Obsahuje velké množství škrobu a tuku  Zkrmuje se v zeleném stavu a nebo se silážuje  Dosahuje až výšky 2 metry  Obsahuje velké množství škrobu a tuku  Zkrmuje se v zeleném stavu a nebo se silážuje Klikni na obr. dole pro detail na webu. Obr. 5

Nejpěstovanější obilninou u nás je ………………………………......vyrábí se z ní několik druhů ………………………..Obilovina pěstovaná jako krmivo pro koně je ……………………… a také se z něj dělají ………………………... vločky. Nejkvalitnější a nejzdravější pečivo se vyrábí ze ………………….. mouky. Obilnina, která dorůstá až výšky 2 metry se jmenuje …………………………………… Taky se z ní dělá popcorn. Test – doplň chybějící informace Správné odpovědi Správné odpovědi

Nejpěstovanější obilninou u nás je ………………………………......vyrábí se z ní několik druhů ………………………..Obilovina pěstovaná jako krmivo pro koně je ……………………… a také se z něj dělají ………………………... vločky. Nejkvalitnější a nejzdravější pečivo se vyrábí ze ………………….. mouky. Obilnina, která dorůstá až výšky 2 metry se jmenuje …………………………………… Taky se z ní dělá popcorn. Test – doplň chybějící informace Zpět na test

Nejpěstovanější obilninou u nás je ………………………………......vyrábí se z ní několik druhů ………………………..Obilovina pěstovaná jako krmivo pro koně je ……………………… a také se z něj dělají ………………………... vločky. Nejkvalitnější a nejzdravější pečivo se vyrábí ze ………………….. mouky. Obilnina, která dorůstá až výšky 2 metry se jmenuje …………………………………… Taky se z ní dělá popcorn. Test – správné odpovědi PŠENICE ŽITNÉ OVESNÉ OVES MOUKY KUKUŘICE Zpět na test Zpět na test

Všechny obrázky a fotografie, pokud není uvedeno jinak, jsou použity z galerie klipart Obr. 1 KÖHLER, Franz Eugen. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-274.jpg Obr. 2 THOMÉ, Otto Wilhelm. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3 CERKAL, Radim; HRSTKOVÁ, Ing. Pavlína; STŘEDA, Tomáš. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 4 THOMÉ, Otto Wilhelm. PlantSystematics.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5 KÖHLER, Franz Eugen. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Zdroje a citace