Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Odbor Evropských programů1 Priorita 3 OP RLZ Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje PhDr. Kateřina Pösingerová,
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní Kulatý stůl, MŠMT,
Prezentace na konference k projektu „Inovace ŠVP“ - leden 2010 Ing. Radoslav Kučera, OA Pelhřimov.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Příjemce Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Hlavní manažér SP Kvalita I
Ing. Stanislava Správková
Podpora procesů uznávání
Transkript prezentace:

Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková

2 Program semináře 24. ledna 2008 Zahájení: 10:00 1. část: 10:15 – 13:00 Informace o celém průběhu projektu /Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Detailní rozbor výsledků průběžného a závěrečného šetření (posluchači, lektoři, realizátoři) /PhDr. Jan Rytina Diskuse Návrh architektury navazujících projektů Oběd 2. část: 14:00 – 17:00 (18:00) Psychodiagnostické vyšetření – testy /PhDr. Stanislav Hájek 25. ledna 2008, Most 3. část: 9:00 – 12:00 Psychodiagnostické vyšetření - Individuální zpětná vazba /PhDr. Stanislav Hájek

Projekt byl realizován díly podpoře ESF a ČR Informace o průběhu projektu

Operační program – RLZ Priorita 3: Rozvoj celoživotního vzdělávání Opatření 3.2: Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje Program podpory: Rozvoj dalšího vzdělávání na VŠ

Univerzita střední generace Doba trvání projektu: měsíce Zahájení: 7. listopad 2005 Místo realizace: VŠFS Most

Cílová skupina: Starší střední generace se středoškolským a vysokoškolským vzděláním 45 až 55 let Nezaměstnaní Ohrožení ztrátou zaměstnání Ostatní Zvláštní důraz na vzdělávání žen Celkem: 250 podpořených osob

Cíl projektu Zvýšit konkurenceschopnost cílové skupiny na trhu práce posílením klíčových dovedností

Partneři projektu Ústecký kraj Úřad práce v Mostě Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje

Obsah projektu  Podrobné definování profilu absolventa  Zpracování vzdělávacích modulů (včetně přípravy studijních textů)  Vlastní výuka (zimní a jarní semestr 2006/2007)  Vyhodnocení projektu, závěrečný seminář

Vzdělávací moduly: Občanská gramotnost Informační gramotnost Jazyková gramotnost (A,N) Ekonomická gramotnost Gramotnost udržitelného rozvoje

Občanská gramotnost  Právní vědomí  Orientace na trhu práce  Rovné příležitosti  Veřejná správa v ČR  Pravidla společenského chování

Gramotnost udržitelného rozvoje  Člověk je nedílnou součástí přírody  Současný stav životního prostředí – ekologické problémy soudobého světa  Trvale udržitelný rozvoj  Odpovědnost – instituce a trvale udržitelný rozvoj, společenská odpovědnost firem v souladu s principy udržitelného rozvoje  Ekologický životní styl

Ekonomická gramotnost  Základy podnikání  Firemní daně  Firemní rozpočty  Rozvoj a inovace v podnikání, konkurence a jejich dopady na podnikání  Tvorba rodinných rozpočtů  Základy finančního investování a jeho rizika

Informační gramotnost I. a II.  Moderní informační a komunikační technologie  Práce s informacemi  Komunikace ( , diskusní skupiny, náležitost internetové komunitě)

Jazyková gramotnost I. a II. Angličtina 2 úrovně znalostí Němčina 2 úrovně znalostí

Září 2006

Zahájení pilotního ověřování vzdělávacích modulů 5. října 2007, VŠFS, Most

Složení posluchačů 19 nezaměstnaných 60 ohrožených ztrátou zaměstnání 1 ze zájmu 63 žen – 16 mužů

Organizace vzdělávání Celkem 160 hodin Zimní semestr  Jazyková g. 40h  Informační g.20h  Občanská g.20h Letní semestr  Jazyková g. 40h  Ekonomická g. 30h  G. udržitelného rozvoje 10h

Propagace projektu Regionální tisk Regionální TV Tiskové konference Zárerečná konference „Ohlédnutí..“ Xadonie Šortky Sborník

Hodnocení projektu Posluchači Průběžné hodnocení posluchači při závěrečné hodině v. modulu Podrobné průběžné hodnocení Podrobné závěrečné hodnocení Lektoři a organizátoři Závěrečné hodnocení

Příklad vyhodnocení JG Forma studia Výkon lektora Organizační zajištění Přínos pro hodnotitele Celkové hodnocení posluchači Celkové hodnocení - průměr

27 Kontrola z MŠMT Září 2008 Bez závad

28 Konference 19. září 2007, Most Ohlédnutí za 1. ročníkem Univerzity pro střední generaci

29 Sborník PRŮVODCE PROJEKTEM CZ / /0128 (OP RLZ) NOVÉ GRAMOTNOSTI PRO STŘEDNÍ GENERACI ANEB UNIVERZITA PŮL TŘETÍHO VĚKU

30 Výstupy a výsledky: Počet proškolených osob: –Plán: 225 –Skutečnost: splněno Počet nových nebo inovovaných výrobků: –5 x studijní texty –1 x Sborník

Co nás ještě čeká 1.Závěrečná monitorovací zpráva 2.Archivace (10 let) 3.Realizace navazujících projektů ?

Otázky?

33 Závěry