Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy. Pojem zajištění závazků Cílem závazku je poskytnout věřiteli uspokojení pohledávky (majetkové plnění) Závaznost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interpretace práva Právní pomoc Závazkové vztahy Zajištění závazků
Advertisements

ZADLUŽENOST OBYVATEL ČR a s ní spojené problémy
Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Finanční trh.
Občanské právo - zásady
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Zajištění a utvrzení dluhu
Právo IV Občanské právo a Závazkové právo
Bakalářská práce Monika Faturová Závazkové vztahy.
JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D. Katedra práva ESF
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Závazkové právo Zánik závazků
Firemní právník Softwarová publikace pro zvýšení právní jistoty Vašeho podnikání snadná a rychlá ovladatelnost 2x ročně aktualizace HOTLINE zdarma obsah.
Základy soukromého práva Přednáška IX. Změna a zajištění závazků
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Obsah smluv Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Petr Machala. Příjmy pravidelné čistá mzda Kč podnikání4 600 Kč mezisoučet Kč nepravidelné0 Kč úroky0 Kč mezisoučet0 Kč celkem Kč Výdaje.
Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.
1 Rozdělování Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Vymáhání pohledávek.
Rizika mezinárodního obchodu
Směnky (Zák. směnečný a šekový č. 191/1950 Sb.)
Základy soukromého práva přednáška VI. Zánik a zajištění závazků
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Život na dluh…aneb zadluženost českých domácností
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Moderní bankovnictví 5 - 1
FINANČNÍ PRODUKTY 4. Téma.
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
KATEDRA OBCHODNÍHO PRÁVA
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
OBCHODNÍ DOPIS - požadavky:
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1 Úroky Právnické výpočty Adam Ptašnik Základní pojmy Jistina: částka, která byla předmětem závazku - základ, ze kterého se počítají úroky Sazba.
1 Částečná plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Základy občanského práva – přednáška 4
Obchodní závazkové vztahy Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.13 RočníkDruhý.
Nový občanský zákoník Závazkové právo – zajištění a utvrzení závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 8, §
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
MGR. JIŘÍ BOZDĚCH Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Obchodní závazky: jejich podstata, vznik a zajištění – vybraná témata.
Závazkové právo – zánik závazků
Závazkové právo Změna závazků
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základy obchodního práva v Evropě Smluvní právo
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy.
Transkript prezentace:

Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy

Pojem zajištění závazků Cílem závazku je poskytnout věřiteli uspokojení pohledávky (majetkové plnění) Závaznost smluv (pacta sunt servanda) Vynutitelnost splnění závazků Zajištení závazků poskytuje pomocné prostředky ke splnění dluhu, a to buď –jako zajišťovací vztah (ručení), nebo –jako dílčí zajišťovací právní prostředek (uznání dluhu)

Funkce zajištění závazků Zajišťovací v užším smyslu (zlepšení postavení věřitele) Uhrazovací Usnadnění důkazní situace Sankční (?)

Povaha zajišťovacích prostředků Akcesorita: zajišťovací vztah přistupuje ke vztahu zajištěnému – hlavnímu – a je na něj existečně vázán Subsidiarita: zajišťovací prostředek se uplatní teprve v případě, že dlužník hlavní dluh řádně a včas nesplní, případně po splnění dalších podmínek Akcesorita a subsidiarita neplatí ve všech případech (dohoda o srážkách ze mzdy..)

Přehled zajišťovacích prostředků Upravených předpisy OP –Věcněprávní –Závazkověprávní dle části osmé OZ –Jiné (úroky, úroky z prodlení, poplatky z prodlení, přechod nebezpečí škody na věci, směnka, další cenné papíry..) Neupravených předpisy platného OP –Upravené dřívějšími předpisy (závdavek, omezení převodu nemovitostí..) –Jiné (lex contractus), např. varianty pojmenovaných zajišťovacích prostředků (pouze závazkové povahy)

Přehled zajišťovacích prostředků závazkových dle části osmé OZ Smluvní pokuta (§§ ) Ručení (§§ ) Dohoda o srážkách ze mzdy a jiných příjmů (§551 OZ + OSŘ + ZP + zákon o mzdě/zákon o platu + vl. nař. o nepostižitelných částkách + vl. nař., kterým se stanoví částky životního minima) Zajišťovací převod práva (§ 553) Zajištění postoupením pohledávky (§ 554) Jistota (§ ) Uznání dluhu (§ 558, § 110)