Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ. 1. 07/1. 4.00/21.3751 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_236 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Advertisements

Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_12_INOVACE_II.ICT4 Vytvořeno:2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_231 AutorMgr. Romana Rybiařová.
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Notebook, tablet Číslo DUM: III/2/VT/2/1/20 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_228 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Počítač zepředu a zezadu
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Počítačové skříně, zdroje a kabely
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Hardware číslicové techniky
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Informatika pro 5. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Software počítače – opakování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Inf Počítač a lidé s handicapem
RAM, rozšiřující karty NÁZEV ŠKOLY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
Inf Ovládání operačního systému
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
INFORMATIKA – základní pojmy v informatice
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Informační a komunikační technologie Informatika
Počítač a jeho příslušenství
Základní komponenty počítače
Opakování učiva pro 9. ročník
Operační systémy MS Windows Mgr. Petra Toboříková.
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
MS Excel Úvod.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Jitka Nacházelová, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Informatika Počítačové viry.
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 9. ročník
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová NázevHardware, software, operační systém Datum (období)Leden 2014 Ročník6. a 7. ročník ZŠ praktická, lehké mentální postižení Vzdělávací oblastInformační a komunikační technologie Anotace Prezentace je určena žákům 6. a 7. ročníku ZŠ praktické a slouží k seznámení s učivem o počítačích. V této části se žáci seznámí s pojmem hardware a software a naučí se rozpoznávat tato vybavení počítače. Seznámí se také s pojmem operační systém jako základní software počítače.

Software Programové vybavení počítače Hardware Technické vybavení počítače

PočítačPočítač HardwareHardware SoftwareSoftware +

Hardware  Technické vybavení počítače  Součástky, elektronické komponenty Počítačová skříň Monitor Klávesnice Myš Tiskárna.  vše, na co si můžeme sáhnout - celý fyzický počítač  označení „hard“ znamená tvrdý nebo pevný. Procesor Grafická karta Síťová karta Paměť RAM – elektronická paměť Konektory, porty Elektronické součástky. Interní hardware Externí hardware  To, co se přímo pojí na základní desku počítače  to, které se připojují k základní desce pomocí portů a konektorů

Antivirové programy Operační systém Software  sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost  všechny programy, které jsou na počítači nainstalovány  programové vybavení počítače Z toho plyne, že se jedná o něco nehmotného, proto tedy označení „soft“ (jemné, měkké).

Zábavný software Výukový software Aplikace, programy Grafické programy

OS - je zaveden do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Je to v podstatě program, který nám umožňuje počítač ovládat.  základní program počítače umožňující komunikaci uživatele s počítačem  zajišťuje spolupráci programů s technickými prostředky počítače  program, který zajišťuje spuštění počítače po startu počítače Spouští programy. Ukládá data do souborů na záznamových mediích. Komunikuje s periferiemi Zabezpečuje vstup a výstup dat Zajišťuje síťovou komunikaci. Operační systém

 software může provádět i nezamýšlenou činnost  v takovém případě hovoříme buď o programátorské chybě nebo o počítačových virech, malware, spyware, trojských koních a podobném nežádoucím software Proto existují antivirové programy, antispyware. Škodlivý software

AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Zdroje AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ukonci-podporu.html ukonci-podporu.html AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /software.aspx?c=A120518_115256_software_nyv /software.aspx?c=A120518_115256_software_nyv AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: d htmhttp:// d htm AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: programy-pro-os-androidhttp://cdr.cz/clanek/antivirove- programy-pro-os-android