Praha, Sekce vzdělávání 5.11.2013 Zlata Houšková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Přechod na nový systém akreditací JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
Obchodní akademie a VOŠ Valašské Meziříčí Středoškolské studium – OA, VSČ, IT Vyšší odborná škola – IT v podnikové praxi Bakalářské studium – denní i distanční.
Opava, Kniha v 21. století, 16. – Zlata Houšková.
Manažer obchodu příspěvek VŠE ke vzdělávání dospělých.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Modernizace a inovace vzdělávacího programu diplomovaná dentální hygienistka Modernizace a inovace vzdělávacího programu diplomovaná dentální hygienistka.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
Příloha č. 1 – specifikace předmětu plnění Řízení lidských zdrojů Procesy a nástroje VZ 2015.
Individuální projekt národní – „K2“ Kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání.
1 Koordinátor S 1 Příprava vedoucích pracovníků a koordinátorů středních odborných škol na tvorbu a realizaci ŠVP.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
EU peníze školám Čtenářská gramotnost - záměr  Zlepšování čtenářských dovedností a zvyšování čtenářské gramotnosti ve všech ročnících  Obnovit knižní.
Projekt práce s nadanými studenty Drahomíra Pavelková, Alena Kolčavová Zlín,
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
1 HK ČR, TECHNICKÉ FÓRUM 2016 ING. MICHAL ŠTEFL VICEPREZIDENT HOSPODÁŘSKÉ KOMORY ČR.
Zkušenosti z inspekční činnosti ve školách s prvním stupněm Mgr. Miroslav Pospíšil, ČŠI Jihlava, leden 2011  hodnocení ŠVP  poznatky z inspekční činnosti.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Informační a poradenské centrum ZČU
Informace o uplatnění absolventů a světě práce
Partnerství Jihomoravského paktu zaměstnanosti pro podporu pracovního uplatnění mladých dospělých CZ /0.0/0.0/16_055/
Povolání, zaměstnání, práce
Dokument KAP MSK - obsah
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Ing. Kateřina Lichtenberková
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Školy jako centra celoživotního učení KAP MSK
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Kraji Vysočina
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Podpora krajského akčního plánování
Aktivity a činnosti úseku služeb v oblasti dalšího vzdělávání
Proč je důležité podpořit rozvoj KP ve škole
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Správa sociálního zabezpečení
Vzdělávání knihovníků vesnických knihoven
Zlata Houšková, Vít Richter
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Digitální učební materiál
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Uživatelská příručka DuoTrainin
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Doktorské studijní programy v biomedicíně
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Inovace VOV informace o projektu
Profesionalizace sociální práce v ČR
Celoživotní vzdělávání knihovníků
Ing. Alena Opletalová, Ph. D. , 9. 6
Transkript prezentace:

Praha, Sekce vzdělávání Zlata Houšková

1 Analýza situace 1.1 Analýza vzdělanostní a věkové struktury 1.2 Analýza studijních programů formálního vzdělávání 1.3 Analýza vzdělávacích programů neformálního vzdělávání 1.4 Východiska

Analýza věkové, mzdové a vzdělanostní situace v knihovnách ČR  Knihovnictvo stárne ( téměř 40% knihovníků je ve věku nad 50 let, z toho téměř 10% nad 60 let) a většina setrvává v knihovně dlouhodobě  V knihovnách pracují na knihovnických místech především neknihovníci; nejpočetnější skupina = středoškoláci s ne-knihovnickým vzděláním; roste i počet vysokoškoláků s ne-knihovnickým vzděláním

 Analýza formálního vzdělávání (=studijní programy oborových škol) – se dokončuje  VŠ: vysokoškolské programy v bakalářské i magisterské úrovni v denním i kombinovaném studiu na 3 univerzitách, doktorské studium na ÚISK  VOŠ, SŠ: 2 specializované VOŠ, cca 8 středních škol studijní program realizuje (letos zrušily 2 školy), akreditován na více SŠ, zejména OA

 Hluboký pokles zájmu o obor na středoškolské úrovni  Malý zájem absolventů oborových škol o nástup do knihoven  Studijní programy pokrývají celou šíři oborové problematiky; úroveň absolventů jednotlivých škol je různá…

 Pravidelně rekvalifikace: akreditované rekvalifikační knihovnické kurzy, resp. neakreditované základní knihovnické kurzy  Stabilně část oborového jádra: neakreditovaný e- learning (katalogizace, akvizice NK, ZKK MSVK, specializační kurzy KISK)  Častěji opakované: akreditované kurzy pro školní knihovníky a některé specializační kurzy (neakreditované, spíše neprofilové) a kurzy ZPG (klesající frekvence)

 Profilové kurzy: malá trvalá nabídka, většinou neakreditované kurzy s výjimkou RKK  Neprofilové kurzy: relativně velká nabídka neakreditovaných kurzů, a to i v e-learningu; některé pravidelně  Nabídka jako celek spíše nekoncepční; kurzy nárazově, jednorázově, nesystematicky, nedostatečně pokrývají oborové jádro

 Nadbytek vzdělávacích aktivit s negarantovanou kvalitou, nulová koordinace termínů  Pro SYSTÉM neformálního CŽV by se muselo zcela změnit: pravidelná (každoroční) dostupnost inovačních kurzů nezbytná (krajově minimálně 7 kurzů), rozšíření počtu rekvalifikačních kurzů, resp. ZKK ad.

2 Typy vzdělávání v systému 2.1 Specializační kurzy: nepovinné – rozhodnutí managementu knihovny)? povinné od třídy 10? Klíč? 2.2 Inovační kurzy: povinné; (prezenční nebo e- learning; akreditované): třídy 6-7 po 5-8 letech, třídy 8-9 po 5 letech, třídy 10 a výše po 3-5 letech; speciálně formulovat pro knihovny s 1 pracovníkem (KZ?)

2 Typy vzdělávání v systému 2.3 Rekvalifikace: povinná pro všechny odborné knihovnické pracovníky bez oborového vzdělání ( třídy 6-7 alespoň na úrovni ZKK 40 hod.; třída na úrovni RKK (160 hodin), vedoucí pracovníci od třídy 12 – PGS?); speciálně formulovat pro knihovny s 1 pracovníkem, nebo povinný RKK (KZ?)

2 Typy vzdělávání v systému 2.4 Vzdělávání neprofesionálních knihovníků: nelze stanovit povinnost; trvat na 8 hodinách ročně dle standardu VKIS (KZ?), zaměřit na profilové vzdělávání s inovací!

3 Účastníci CŽV 3.1 Absolventi oborových škol: zvyšování stupně kvalifikace formou školního vzdělávání (VOŠ, VŠ, PGS) ; specializační kurzy (oborové školy, KK, ÚK,…) ; inovační kurzy (KK, ÚK,…) 3.2 Absolventi jiných škol: rekvalifikace povinná pro všechny odborné pozice (školy, RKK, ZKK), dále viz 3.1

3 Účastníci CŽV 3.3 Certifikovaní jedinci NSK: doplnění ÚPK pro úroveň 4; dále viz Vedoucí pracovníci: viz 3.1, 3.2 a povinné pravidelné vzdělávání v manažerských dovednostech

4 Motivace 4.1 Negativní: např. zařazení do nižší třídy do doby zahájení/ absolvování studia (3.2, 3.3); nepřidělení/ odebrání osobního ohodnocení a dalších pohyblivých složek při nedodržení apod. 4.2 Pozitivní: např. přiznání platového automatu, zohlednění v osobním ohodnocení a odměnách, nefinanční motivace (benefity: stáže, zahraniční cesty…), vazba na kariérní postup, realizace (vedení) projektů apod.

4 Motivace 4.3 Kariérní řády, popisy pracovních míst, porovnání s obsazením, doporučené zvýšení kvalifikace, sledování a vyhodnocování

5 Vzdělávací instituce  Oborové školy (garance formálního vzdělávání, rozvoj e-learningu…)  Národní knihovna ČR, KI (garance publikování trendů, školení školitelů v krajích, školení „centrálních“ a nových témat, jednotnosti RKK a evaluačních metod…)  Krajské knihovny (garance RKK, inovací a specializací pro knihovny v kraji…)

5 Vzdělávací instituce  Knihovny podílející se na výkonu RF a další knihovny (garance sledování vzdělanostní úrovně v rámci pověření v PK i nePK, školení nePK…)  Ústřední knihovny sítí (dtto jako krajské knihovny pro sítě…)  Ostatní (především doplňkové a specializační vzdělávání, při čemž se nevylučuje zásah do ostatních typů vzdělávání)  Certifikace NSK

6 Zaměření kurzů ve vazbě na typové pozice 7 Požadavky na finance 7 Požadavky na finance 8 Doplňky

 Do 10 let vyřešit rekvalifikace všech pracovníků na odborných knihovnických pozicích  Do dvou let po schválení koncepce CŽV zahájit proces inovačních kurzů (jedno-?denní)  Rekvalifikace – úhrady jako dosud?  Specializace – úhrady jako dosud?  Inovace (povinné) bezplatně – dotace MK ČR(?)  Kurzy pro potřeby PK  Certifikace PK (autorizované osoby)

 První verze koncepce celoživotního vzdělávání knihovníků má být předána ÚKR do  Zaslání principů do , reakce do