BRONISLAV ČÍŽ – PLATEBNÍ PRODUKTY / TPS C1 XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY NEJEN PRO SEPA PLATBY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BANKOVNÍ AKADEMIE Vlkova 12, Praha 3 – Žižkov
Advertisements

Finanční trhy Finanční trh – specifický trh se specifickým zbožím = penězi Struktura Peněžní trh – především krátkodobé vklady a úvěry (do 1 roku) Kapitálový.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Zapojení do projektu Czech POINT. Základní informace Nejdřív! Smlouva s ČUZK (katastr nemovitostí)! •Výstupy z katastru nemovitostí jsou zpoplatněny 50,-
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Elektronické bankovnictví České spořitelny 2007
Ekonomická gramotnost
JJ Mois Année Notebook pro studenty VŠ Informační materiál určený pro studenty Nabídka od
Bankovní poplatky Téma „Finanční trh“
 Využití  Bankovní účty  Příklady běžného účtu v domácnosti  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha.
Změny v podnikové praxi vyplývající ze zákona o platebních službách Ondrej Simon.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Online prodeje jako součást multikanálového přístupu v praxi
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Elektronické bankovnictví České spořitelny – rok 2006
1 VOLKSBANK – PARTNER PŘI EXPORTU DO RUSKA Filip Vavruška.
Vznik, podstata a význam Single Euro Payments Area
Návrh nařízení o požadavcích na úhrady a inkasa v eurech Povinný přechod na produkty SEPA? Jiří Beran Ministerstvo financí ČR.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Bankovní operace.
JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR
Platební systém eBanky 2 Co je to Platební systém eBanky? Po platbě dobírkou nejrozšířenější platební systém na českém internetu Doposud jej aktivovalo.
Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_127 Jméno autora:Ing. Yvona Špílová Třída/ročník:2. ročník M/02 Obchodní akademie Datum vytvoření:11/2012.
Management Data Praha spol. s r. o.
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
MultiCash v České spořitelně Jan Hetto – strana 2 MultiCash Aktuálně instalovaná verze aplikace MultiCash – Používané moduly: Český.
Vstup Vstup do internetového bankovnictví je zabezpečen Klientským číslem a kódem PIN. Tyto údaje obdržíte v aktivačním balíčku k internetovému bankovnictví.
JJ Mois Année Notebook pro studenty VŠ Informační materiál určený pro studenty Nabídka od
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
MultiCash solution Standard pro jednotný datový formát XML výpisů z účtu Česká republika Management Data Praha spol. s r. o. Josef Brtník Praha
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Charakteristika a členění bankovních produktů
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ 2 VÝBĚRY HOTOVOSTI A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ HOTOVOSTNÍ VKLADY.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 4 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
ČSOB – Prezentace © Václav Horák & Daniela Blatová.
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
S K ARTA. Jedná se o platební kartu od České spořitelny sKartu postupně obdrží všichni klienti, kteří pobírají sociální dávky a podporu v nezaměstnanosti.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_40 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK ZŠ HejniceZ.Hyxa.
VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová
EU_62_B_sada 1_03_M_Přímé bankovnictví_Poliačíková
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
VY_62_INOVACE_ – Vedení účtů a platební styk Autor
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II.
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
Bankovnictví Mgr. Yvetta Kałužová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
EU_62_B_sada 1_07_M_Účet_Poliačíková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
1. Charakteristika platebního styku
Bezhotovostní platební styk
HYPOTÉKY Odesílání obchodů na zpracování před konce roku 2015
Transkript prezentace:

BRONISLAV ČÍŽ – PLATEBNÍ PRODUKTY / TPS C1 XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY NEJEN PRO SEPA PLATBY

| C1 | PRESENTATION TITLEC1 | PRESENTATION TITLE OBSAH P.2C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY KAPITOLA 01_E2E XML (END-TO-END XML) KAPITOLA 02_XML POŽADAVKY NA SEPA PLATBY KAPITOLA 03_XML POŽADAVKY NA TUZEMSKÉ PLATBY KAPITOLA 04_AKTIVITY ČBA V OBLASTI XML FORMÁTŮ KAPITOLA 05_PŘÍSTUP KOMERČNÍ BANKY K SEPA END-DATE A XML FORMÁTŮM KAPITOLA 05_PRODUKTY SEPA V KOMERČNÍ BANCE

| P.3C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY KAPITOLA 01 E2E XML (END-TO-END XML)

| P.4C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY E2E XML KAŽDÝ VNÍMÁ JINAK. RELEVANTNÍ XML ZPRÁVY PRO CASH MANAGEMENT

| P.5C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY E2E XML FLOW PRO SEPA PLATBU (SEPA CREDIT TRANSFER)

| XML POŽADAVKY NA SEPA PLATBY P.6C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY KAPITOLA 02

| P.7C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY 3 4 POŽADAVKY NAŘÍZENÍ 260/2012 (SEPA END-DATE) NA XML FORMÁT PRO SEPA PLATBY A SEPA INKASA

| EUROPEAN PAYMENTS COUNCIL RULEBOOKS & IMPLEMENTATION GUIDELINES SEPA CREDIT TRANSFERSSEPA DIRECT DEBITS P.8C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY

| KAPITOLA 03 XML POŽADAVKY NA TUZEMSKÉ PLATBY P.9C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY

| P.10C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY

| KAPITOLA 04 AKTIVITY ČBA V OBLASTI XML FORMÁTŮ P.11C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY

| VÝPIS V XML FORMÁTU CAMT.053 JE HOTOVÝ OD PODZIMU 2012  BankToCustomerStatement P.12C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY

| FINALIZUJÍ SE XML FORMÁTY PRO PLATBY A INKASA PAIN CustomerCreditTransferInitiation  pro tuzemské platby v CZK i pro platby v rámci banky  pro SEPA platby v EUR  pro zahraniční platby PAIN CustomerDirectDebitInitiation  pro tuzemská inkasa v CZK i pro inkasa v rámci banky  pro SEPA inkasa v EUR P.13C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY

| PLÁN PRO DALŠÍ XML FORMÁTY  camt.052 – BankToCustomerAccountReport  camt.054 – BankToCustomerDebitCreditNotification  pain.002 – CustomerPaymentStatusReport  camt.086 – BankServicesBillingStatement  pain.009 – MandateInitiationRequest  pain.010 – MandateAmendmentRequest  pain.011 – MandateCancellationRequest  pain.012 – MandateAcceptanceReport P.14C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY 2016

| KAPITOLA 04 PŘÍSTUP KOMERČNÍ BANKY K SEPA END-DATE A XML FORMÁTŮM P.15C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY

| KOMERČNÍ BANKA PLNÍ POŽADAVKY NAŘÍZENÍ 260/2012 JIŽ OD SEPA platba / SEPA inkaso – jediné produkty pro platby v EUR v rámci SEPA STEJNÁ VÝŠE POPLATKU bez ohledu na to, zda je banka příjemce/plátce: ▫dosažitelná/přistoupila k SEPA či nikoliv ▫umístěná v rámci EU/EHP či SEPA ▫zvýhodněný poplatek pro SEPA platby do KBSK a vnitrobankovní SEPA platby JEDEN IMPORTNÍ FORMÁT XML bez ohledu na to, zda se jedná o SEPA platbu / SEPA inkaso: ▫přeshraniční, do KBSK, do jiné tuzemské banky či v rámci banky ZADÁNÍ VŠECH SEPA PLATEB A SEPA INKASA NA JEDNOM ONLINE FORMULÁŘI ▫v aplikaci MojeBanka interaktivní/chytrý formulář pro zadání zahraniční / SEPA platby P.16C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY

| SEPA PLATBA – HLAVNÍ VÝHODY  Klienti už nebudou muset rozlišovat, o jaký typ platby v eurech se jedná (platba v rámci banky nebo mimo banku),  SEPA platby v rámci banky, České republiky i přeshraniční (v rámci SEPA prostoru) mohou klienti zadávat prostřednictvím společného formuláře (SEPA platba) nebo v jedné importní dávce v XML (formáty BEST a EDI BEST jsou nadále podporované, ale nejsou doporučované),  Realizace platby bez ohledu na to, zda banka příjemce (při vyšlých platbách) a banka plátce (při došlých platbách) přijala pravidla SEPA,  Všechny SEPA platby jsou zasílané za stejných cenových podmínek (včetně všech plateb v eurech do Švýcarska, San Marina a Monaka),  Do EUR za zvýhodněných cenových podmínek. 17

| SEPA PLATBA – NĚKTERÁ OMEZENÍ  Dodatečné „SEPA údaje“ není možné poslat bance, která nepřijala SEPA pravidla (není SEPA dosažitelná),  Pokud identifikujeme, že banka příjemce není SEPA dosažitelná, na tuto skutečnost klienty upozorníme,  Dodatečné „SEPA údaje“ (kromě Reference platby) není možné zpracovat ani pro platby v rámci banky. Poznámka: Nezpracované dodatečné „SEPA údaje“ budou v příkazech pro plátce zachované (v transakční historii), jenom nebudou přenesené protistraně a nebudou zobrazené na výpisech (Reference platby). 18

| SEPA PLATBA A SEPA INKASO MŮŽE OBSAHOVAT DODATEČNÉ „SEPA ÚDAJE“  účty plátce i příjemce musí být ve formátu IBAN  BIC / SWIFT kód banky příjemce není povinný  banka si jej vyderivuje z IBAN  typ poplatku SLEV (SLV)  dodatečné „SEPA údaje“ reference platby/E2E reference účel platby a kategorie účelu platby detailní identifikace plátce, příjemce, původního plátce, konečného příjemce)  příkaz k SEPA platbě je možné zpracovat i urgentně přes služby přímého bankovnictví do 14:00 (13:45), resp. na pobočkách do 13:00 po 11:00 není možné pro urgentní platby zpracovat dodatečné SEPA informace za urgentní zpracování je účtován příplatek P.19C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY

| NABÍDKA A DOPORUČENÉ VYUŽITÍ FORMULÁŘŮ OD P.20C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY MOJEBANKA:  Dynamický formulář,  Formulář UCM – Příkaz na úhradu v cizí měně v rámci banky. MOJEBANKA BUSINESS A PROFIBANKA:  Formulář SEPA – SEPA platba můžete použít pro všechny platby v eurech v rámci SEPA prostoru a nově i platby v eurech v rámci banky,  Formulář ZPL – Zahraniční platba můžete použít pro všechny zahraniční platby platby v cizí měně do jiných bank v České republice a do jiných zahraničních zemí, pro platby v eurech mimo SEPA prostor, pro všechny platby s typem poplatku OUR (všechno platí plátce) – i pro platby v EUR s OUR v rámci SEPA pro všechny platby s typem poplatku BEN (všechno platí příjemce). Poznámka: Na formuláři ZPL je možné i nadále zadat SEPA platbu; platba, která splní SEPA parametry je však zpracovaná jako SEPA platba.  Formulář UCM – Příkaz na úhradu v cizí měně v rámci banky.

| P.21C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY 21

| PODPOROVANÉ VERZE XML FORMÁTŮ PRO SEPA PLATBY A SEPA INKASA V KOMERČNÍ BANCE SEPA platby (SEPA Credit Transfers)  pain , pain a pain  doporučujeme používat verzi pain  detaily mapování pain.001: podminky_format_XML_ pdf SEPA inkasa (SEPA Direct Debits)  pain  detaily mapování pain.008: podminky_format_XML_SEPA_inkaso_ pdf P.22C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY

| NOVÝ PAPÍROVÝ FORMULÁŘ PRO JEDNODUŠŠÍ ZADÁVÁNÍ SEPA PLATEB P.23C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY

| KAPITOLA 05 PRODUKTY SEPA V KOMERČNÍ BANCE P.24C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY

| SEPA PLATBY Pro úhrady svých závazků dodavatelům v eurech a přijímání pohledávek od zákazníků / odběratelů v eurech na svůj účet.  v nabídce KB od  možno provádět / přijímat z/na účet v jakékoliv měně  pro SEPA platby přeshraniční, do KBSK, do jiné tuzemské banky i v rámci KB  Příkazy k SEPA platbě je možné zadávat prostřednictvím internetového bankovnictví i na papírových formulářích jako standardní nebo urgentní platby P.25C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY importem v XML formátu MojeBanka Business Profibanka Přímý kanál MultiCash KB na online formulářích MojeBanka MojeBanka Business Profibanka

| SEPA INKASA – STRANA PLÁTCE Plátcem je ten, kdo dovolí svému obchodním partnerovi, aby inkasoval v eurech z jeho účtu.  Strana plátce SEPA inkasa je v nabídce KB od  KB podporuje platební schéma B2B a CORE pro SEPA inkasa přeshraniční, do KBSK, do jiné tuzemské banky i v rámci KB  Všechny účty (plátců) v KB jsou zablokovány proti debetování na základě SEPA inkasa bez udělení Souhlasu se SEPA inkasem plátcem (klientem KB) příjemci nelze SEPA inkaso provést možno nastavit jen na účty v měně EUR  Souhlas se SEPA inkasem je možné zadat prostřednictvím: papírového formuláře na pobočkách KB ▫zřízení a změna za 69,-Kč, zrušení zdarma internetového bankovnictví (zdarma): ▫MojeBanka ▫MojeBanka Business ▫Profibanka P.26C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY

| SEPA INKASA – STRANA PŘÍJEMCE Příjemce je ten, kdo vysílá příkazy k SEPA inkasu na účty svých zákazníků / odběratelů a inkasuje za poskytnuté zboží / služby prostředky v eurech na svůj účet.  Strana příjemce SEPA inkasa je v nabídce KB od  KB podporuje platební schéma B2B a CORE  pro SEPA inkasa přeshraniční, do KBSK, do jiné tuzemské banky i v rámci KB  K vysílání příkazů k SEPA inkasu je nutné uzavřít smlouvu.  Příkazy k SEPA inkasu je možné vysílat pouze prostřednictvím internetového bankovnictví  možno vysílat jen z účtů v měně EUR P.27C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY importem v XML formátu MojeBanka Business Profibanka Přímý kanál MultiCash KB na online formulářích MojeBanka Business Profibanka

| XML VÝPISY Pro zobrazování všech pohybů na účtech klienta:  vklady / výběry / platby / karetní transakce  tuzemské / SEPA / zahraniční  odchozí/příchozí platby  úhrady / inkasa  v nabídce KB od  možno nastavit pro účet v jakékoliv měně  pouze denní frekvence generování výpisů  dostupné ke stažení v internetovém bankovnictví P.28C1 | XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY export v XML formátu MojeBanka Business Profibanka Přímý kanál MultiCash KB