Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Posouzení nepříznivé sociální situace
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Koncept dlouhodobé péče v České republice
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Domácí péče Home care.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
DLOUHODOBÁ PÉČE V ČR Současnost a budoucnost Jana Hnyková poslankyně PSP ČR členka Výboru pro zdravotnictví a Výboru pro sociální politiku.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Alternativy řešení dlouhodobé péče 25. února 2015 Mgr. David Pospíšil, Mgr. Jan Vrbický.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Pracoviště ošetřovatelské péče s.r.o. Hana Pekárková Pracoviště pečovatelské péče, o.p.s. Andrea Turková Komparace domácí zdravotní péče a pečovatelské.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Pečovatelská služba.
Gerontopsychologie v praxi
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Ošetřovatelství v primární péči
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Sociální šetření a legislativa
Hodnoty v péči o seniory
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Ing. Stanislava Správková
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obor zdravotních služeb MZ
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Dlouhodobá péče Věcný záměr zákona upravujícího řešení zdravotně sociální péče Společný projekt Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních.
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA

Současný stav Posledních 20 let zdravotně sociální péče – jedná se o ní Posledních 20 let se jedná o terénní péči a její podpoře Posledních 15 let se jedná o ucelené rehabilitaci (fyzioterapie, sociální rehabilitace, pracovní rehabilitace) Posledních 5 až 10 let se jedná o podpoře neformální péče Demografický vývoj – stárnutí populace Zdravotní pojištění – úhrada akutní péče, péče následná – dlouhodobá - boj o přežití

Meziresortní pracovní skupina Od roku 2014 pracuje Meziresortní pracovní skupina k řešení problematiky sociálně-zdravotního pomezí Zpracovány teze Navržena definice dlouhodobé péče Zpracován postup – varianty a fáze variant Bude představeno na jednání pracovní skupiny Do 20. května písemný podklad - koncepce

Teze k dlouhodobé zdravotně sociální péči Dlouhodobá péče zdravotně sociální (dále DPZS) je zaměřená na uspokojování objektivních potřeb klientů Rozsah objektivních potřeb se určí pomocí posouzení zdravotního stavu, schopností sebeobsluhy a obsluhy domácnosti (posouzení funkčních schopností). Jedno hodnocení spojené s přiznáváním příspěvku na péči. Potřebu zdravotně-sociální péče nelze od sebe oddělovat, oddělené financování. Zdravotní péče lékařská, ošetřovatelská, fyzioterapie hrazena v fondu zdravotního pojištění, péče sociální z příspěvku na péči a veřejných zdrojů.

Návrh definice dlouhodobé péče Dlouhodobá zdravotně sociální péče vychází z potřeb osob, jejichž dlouhodobý celkový zdravotní stav a snížené funkční a kognitivní schopnosti vyžadují poskytování zdravotních a sociálních služeb v jejich přirozeném sociálním prostředí nebo v prostředí institucionálním. Dlouhodobá zdravotní péče je poskytována formálně a zahrnuje široké spektrum služeb zdravotních a sociálních služeb (lékařskou péči, ošetřovatelskou péči, fyzioterapii a další zdravotní služby a dále sociální služby). Dlouhodobá zdravotně sociálně péče může být poskytována i neformálně prostřednictvím rodiny nebo komunity.

Definice OECD Dlouhodobá péče je škála služeb potřebná pro osoby se sníženou funkční kapacitou (fyzickou nebo kognitivní), v jejímž důsledku jsou po delší dobu závislé na pomoci v základních aktivitách každodenního života (ADL – koupání, používání toalety, oblékání, krmení, vstávání ze židle nebo postele, pohyb po místnosti). Tato osobní komponenta péče je často poskytována společně se základními zdravotními službami (například ošetřovaní ran, řešení bolesti, podávání léků, monitorování, prevence, rehabilitace nebo paliativní péče). Poskytování pomoci v ADL a základních zdravotních služeb může být kombinováno s pomocí v instrumentálních aktivitách denního života (například pomoc v péči o domácnost, přípravě jídla, nakupování, transport).

Definice WHO Dlouhodobá péče je systém činností, které umožňují osobám, které nejsou plně schopny si sami zajistit péči o vlastní osobu udržet maximální možnou kvalitu života podle jejich individuálních preferencí, s co nejvyšším možným stupněm nezávislosti, autonomie, účasti na životě společnosti, osobního uspokojení a lidské důstojnosti. Dlouhodobá péče je poskytována neformálně (prostřednictvím rodiny, přátel nebo sousedů) a/nebo formálně (prostřednictvím zdravotních a sociálních služeb). Formální podpůrný systém v sobě zahrnuje široké spektrum komunitních služeb (veřejné zdravotnictví, primární péči, domácí péči, rehabilitaci a paliativní péči) i institucionální péči poskytovanou v ošetřovatelských domovech a v hospicích. K formální dlouhodobé péči je řazeny i léčebné postupy, které slouží k zastavení nebo zvrácení průběhu onemocnění nebo disability.

Dlouhodobá péče podle zákona o zdravotních službách § 9 zákona Dlouhodobá lůžková péče, která se poskytuje pacientovi, jehož zdravotní stav nelze léčebnou péčí podstatně zlepšit a bez soustavného poskytování ošetřovatelské péče se zhoršuje; v rámci této lůžkové péče může být poskytována též intenzivní ošetřovatelská péče pacientům s poruchou základních životních funkcí.

Návrh postupu a variant řešení Krátkodobá nekoncepční řešení Střednědobá řešení - 2 fáze, částečná legislativní úprava Dlouhodobé řešení – nová legislativní úprava zákon zdravotně-sociální péči

Krátkodobá řešení Doplnění autorské odbornosti 913 – sestra v sociálních službách do „úhradové vyhlášky“, účast na dohodovacích řízeních Navýšení hodnoty bodu u odbornosti 913 Kontraktační povinnost ano versus ne

Střednědobá řešení Změna formy úhrady ze zdravotního pojištění v odbornosti 913, odklon od výkonové formy k agregované úhradě např. formou platby ošetřovací den ve vazbě na příspěvek na péči Zrušení §52 ZSS – sociální služby poskytované ve zdravotnických zařízeních Přiznávání statusu klienta sociálně zdravotní dlouhodobé péče ve III. a IV. stupni příspěvku na péči Vznik „Ošetřovatelského domu sociálně zdravotní dlouhodobé péče“ a Terénní sociálně zdravotní dlouhodobé péče Oprávnění k poskytování zdravotních služeb

Dlouhodobá řešení Zákon o sociálně zdravotních službách Definice sociálně zdravotních služeb Obecně posuzování zdravotního stavu a funkčních schopností (prováděcí předpis) Obecně podmínky, odkazující se zčásti na již platné právní předpisy, (prováděcí předpis) Obecná úprava financování, odkazující se na již platné právní předpisy Kritéria procesu řízení kvality Personální a materiální podmínky

Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních s zdravotních služeb v obcích Jak lze pomoci obcím? Jak si pomohou obce? Zdravotní péče – zdravotní pojištění – lékařská a nelékařská péče, tlak na zvýšení finančního podílu na terénní zdravotní péči, tlak na navýšení počtu pracovníků Sociální služby – navýšení příspěvku na péči s podmínkou využití pro formální sociální služby nebo neformální péči Uložit obcím povinnost poskytovat sociální služby zároveň se změnou rozpočtového určení daní (navýšení finančních prostředků pro obce), možnost větší podpory např. pečovatelské služby, denních stacionářů apod. Zajištění obecních služeb – podpora NNO a malých podnikatelů Zajištění bydlení pro seniory, zdravotně postižené občany, vyloučené skupiny, nízkopříjmové skupiny apod. Podpora neformálních pečujících

Děkuji za pozornost