PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI Úvodem. Kontakt  Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.   Mgr. Tomáš Kohoutek, Ph.D.   PhDr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Pozitivní hodnocení sebe
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
Osobnost Občanská výchova.
OSOBNOST.
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Motivační témata a životní příběhy
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Psychologie osobnosti a jejího vývoje
Motivační témata a životní příběhy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Duševní zdraví a psychohygiena
Osobnost – situace – predikce chování
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Teorie motivace Adéla Furiková.
Psychologie osobnosti
Psychologie koučování
Psychologické aspekty zdraví
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Sociální psychologie osobnosti
Základy sociální psychologie
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Řízení a plánování kariéry
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI Úvodem. Kontakt  Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.   Mgr. Tomáš Kohoutek, Ph.D.   PhDr.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Osobnostní faktory ovlivňující procesy učení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Zdeněk Helus OSOBNOSTNÍ DESATERO
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
OSOBNOST sportovce Seminář.
Temperament, charakter, motivace
Sociální psychologie.
Psychologie koučování
Transkript prezentace:

PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI Úvodem

Kontakt  Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.   Mgr. Tomáš Kohoutek, Ph.D.   PhDr. Táňa Fikarová, Ph.D.   PhDr. Josef Lukas, Ph.D. 

Co číst?  Victor J. Drapela: Přehled teorií osobnosti. Portál 1997, překlad: Karel Balcar.  Calvin S. Hall, Gardner Lindzey: Psychológia osobnosti: úvod do teórií osobnosti. Bratislava: SPN  Vladimír Smékal: Pozvání do psychologie osobnosti. Člověk v zrcadle vědomí a jednání. Brno: Barrister&Principal,  Pavel Říčan: Psychologie osobnosti. Praha, Grada 2010  Milan Nakonečný: Psychologie osobnosti. Praha: Academia, 2009.

Co je osobnost?  V běžné mluvě pojem osobnost spíše synonymem úspěchu (osobnosti kulturního života, sportu…)  Individuálně specifická představa o druhých lidech  (řada pojetí – teorie mysli, „folk psychology“…)  Drapela (1997) subjektivně vnímána jako jednotný a pevný celek; ve skutečnosti spíše proces; dynamický zdroj chování, identity a jedinečnosti  Helus (1982) osobností se člověk nerodí, nýbrž stává (tzv. potenciální osobnost)

Psychologická pojetí osobnosti – řada různých pojetí  Rozdělení podle řady různých kritérií  Podle Smékal (2005) – šest složek osobnosti: 1. Stavba těla: Jak vypadá? 2. Temperament: Jak rychle a intenzivně prožívá, reaguje a jedná? 3. Zaměřenost: Co chce a co nechce, za čím jde a co odmítá? 4. Schopnosti a dovednosti: Co umí a dovede, co neumí a nedovede? 5. Charakter: Jaký ten člověk je, co je zač? (jeho mravní zásady, jeho pocit odpovědnosti…) 6. Životní dráha: Odkud a kam jde?

Osobnost jako psychologický konstrukt  Individuální specifika chování a prožívání zahrnující dílčí složky a struktury psychiky  Idiografické a nomotetické paradigma (Allport, 1937) Nomotetické hledá obecné zákony a principy aplikovatelné na různé lidi (konstrukty jako extroverze, sebeaktualizace aj.) Idiografické se snaží popsat a pochopit specifické projevy konkrétní osobnosti  Různá pojetí osobnosti (volně dle Bahbouha):  Založená na motivaci (Freud, Murray)  Založená na učení (Watson, Dollard a Miller)  Založená na sebeuvědomění (Frankl, Laing, May, Rogers)  Založená na poznání (Kelley, Piaget)  Založená na pojetí celostního psychologického pole sil a vztahů (Kurt Lewin, Joseph Murphy)  Přístupy k poznávání osobnosti:  Biologický (člověk jako živý organismus – např. evoluční psychologie, sociobiologie)  Experimentální (zkoumá duševní funkce a jejich projevy v chování; vzorem jsou přírodní vědy; brain sciences atd.)  Sociální (osobnost utváří a je utvářena sociálními vztahy)  Psychometrický (matematicky vyjádřená syntéza projevů osobnosti)  Základními znaky osobnosti jsou:  Individualita (jedinečnost)  Organizovanost a integrace  Vývoj  Konzistentnost

Může se osobnost člověka vůbec měnit?  V principu tři možné odpovědi: 1. Osobnost se nemění, je stabilní; proto v psychologii používáme pojem osobnost. 2. Osobnost se mění po celý život, vyvíjí se. V některých obdobích rychleji a výrazně, v jiných pomalu a téměř nepozorovaně. 3. Osobnost má z hlediska struktury různé úrovně: některé se příliš nemění, jiné se mění výrazněji.  Do značné míry i otázka vymezení klíčových pojmů (osobnost, změna, stabilita…)

Může se tedy osobnost měnit?  Tři úrovně osobnosti (McAdams, 1994)  dispoziční rysy (dispositional traits)  osobní zaměřenost (personal concerns)  životní příběh (life narrative).  Takže – ano i ne.

Dispoziční rysy (McAdams)  Relativně nezávislé na vnějších vlivech a kontextu  Zdrojem srovnání lidí mezi sebou  Do jisté míry vrozené, během života relativně stabilní  V psychologii označovány jako rysy osobnosti  např. Big Five (pětifaktorový model osobnosti - dimenze neuroticismus, extraverze, otevřenost vůči zkušenosti, přívětivost, svědomitost)

Osobní zaměřenost (McAdams)  Co čeho chce člověk v určitém období svého života dosáhnout,  Ale také, co nechce dělat, čemu se chce vyhnout.  Konkretizace v podobě plánů, osobních cílů, i strategií.  Kontextově ovlivněné i závislé  Řada teorií např.: osobní usilování o něco (Emmons, 1986), perspektivní motivace člověka (Pavelková, 1990, 2002), osobní projekty (Palys, Little, 1983), aktuální životní úkoly (Cantor, 1990)  Ovlivnitelné

Životní příběh (McAdams)  Integrace, jednota, soudržnost dílčích složek, celková zaměřenost osobnosti, její životní směřování, smysl života.  Tato úroveň se týká proměn jedincova „já“(self), včetně jeho identity.  Identita je zde chápana jako vnitřní, rozvíjející se příběh, který v sobě integruje rekonstruovanou minulost, vnímanou přítomnost a anticipovanou budoucnost do koherentního, životadárného mýtu; tento životní mýtus posiluje daného člověka (McAdams, 1994, s. 306)

Stabilita a změny  V různých složkách osobnosti různé, i z hlediska rychlosti a obsahu (srv. novorozenec, kojenec; dospívání…)  Osobnost nemůže být rigidně stabilní; musí reagovat na změny v sociálním (aj.) okolí  Vývojová, sociální psychologie

Změny osobnosti  nezbytné v případech, kdy se člověk ocitne před novým, závažným adaptačním problémem (Weinberger, 1994, s. 339). V zásadě tři možnosti  systematickým dlouhodobým úsilím lidí kolem jedince (rodičů, učitelů, psychologů, trenérů)  jednorázově - vlivem těžké životní události, zažitého traumatu (nemoc, úraz, vážná nemoc či úmrtí v rodině, dopravní neštěstí, přírodní katastrofa atp.)  z iniciativy jedince samotného, který se snaží sám na sobě pracovat. Když vykrystalizuje jeho nespokojenost s dosavadním stavem – crystallization of discontent (Baumeister, 1994)

Facilitace změny  Když jedinec očekává, že v daném aspektu osobnosti vůbec může dojít ke změně  Otázka subjektivního vnímání změny