DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mladé choroše šupinaté jsou šťavnaté a chutné…
Advertisements

Houbový koláč s parmezánem
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZÁMECKÁ MEZINÁRODNÍ KUCHAŘKA
Babiččiny recepty Andrea Smáhová, 4. B.
Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Pokrmy z těstovin.
Pokrmy z brambor.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Mexická kuchyně.
Příprava Vánoční večeře
Hovězí vnitřnosti žáludky.
VÁNOČNÍ KUCHAŘKA.
Bramboráky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník
Salát Coleslaw Chutná Vám salát coleslaw z KFC?? Ingredience : 1 menší hlávka bílého zelí 1 větší mrkev 1 cibule 1/4 malého celeru 200 g majonézy.
Štědrovečerní večeře.
Lasaně zapečené se zeleninou
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. ročník
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
KUŤJA (Oksana) 24/12/15 | Recept | UkrajinaUkrajina
HKATENKWAN (Mustafa) 04/05/15 | Recept | GhanaGhana
ČACHOCHBILI (KUŘE NA CIBULCE A RAJČATECH) (Ciala) 20/03/15 | Recept | GruzieGruzie
BANÁNOVÉ CHIPSY (Mustafa) 20/08/15 | Recept | GhanaGhana
GHEYME SIBZAMINI (Ata) 07/08/15 | Recept | ÍránÍrán
KUTILK (Alan) 02/09/15 | Recept | SýrieSýrie
GHANSKÉ KUŘE NA ZELENINOVÉ OMÁČCE (Mustafa) 14/10/15 | Recept | GhanaGhana
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název.
BÚZ (Jagarmaa) 10/09/15 | Recept | MongolskoMongolsko
Recept – těstovinový salát VY_32_INOVACE_2C_18 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická.
SUŠENKOVÝ SALÁM (Melisa) 22/01/15 | Recept | IrákIrák
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
CHAČAPURI SE TŘEMI DRUHY SÝRŮ (Tamara) 20/03/15 | Recept | GruzieGruzie
Kachní salát s nudlemi 01/01/15 | Recept | Vietnam
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Vareniky (Nataliye) 19/01/15 | Recept | Ukrajina
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Kookoo sabzi (Ata) 12/08/15 | Recept | Írán
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Přílohy z rýže a dalších obilovin
Kuřecí moambe (Paul) 25/10/15 | Recept | Konžská dem. republika
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník – kuchař
Transkript prezentace:

DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán

DOLMEH (PICHAK) Název pokrmu Dolmeh pochází z tureckého “dolma”, což znamená nadívaný. Vinné listy lze plnit masovou směsí nebo je ponechat jen s rýží (varianta vhodná pro vegetariány). Plněné vinné listy se podávají jako součást meze (talíř s různými druhy předkrmů). Dají se také koupit v konzervě, ale ty zdaleka nechutnají tak výborně jako ty čerstvé, které vás naučíme připravit. Příprava plněných vinných listů sice vypadá na první pohled složitě, po pár kouscích vám ale balení půjde od ruky jedna báseň - a vy se jimi můžete blýsknout na příští party! Ještě tip: Používáte-li nakládané vinné listy, dobře je opláchněte nebo spařte vroucí vodou, abyste je zbavili konzervantů, které by kazily chuť. Čerstvé vinné listy je zase dobré několik minut povařit ve vodě, aby změkly. Doba přípravy: 70 min (z toho min vaření) Nasytí: 6 osob (jako předkrm)

“ ” NA PŘÍPRAVU POTŘEBUJEME: 450G MLETÉHO HOVĚZÍHO NEBO KRŮTÍHO MASA 400G VINNÝCH LISTŮ 1 HRNEK RÝŽE 1/2 HRNKU ŽLUTÉHO PŮLENÉHO HRACHU 1 HRNEK ČERSTVÝCH BYLINEK (PETRŽEL, KORIANDR, BAZALKA, ESTRAGON, MÁTA, ROZMARÝN) 1 VELKÁ CIBULE 2 STROUŽKY ČESNEKU 1/3 HRNKU CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY NEBO OCTA 2 POLÉVKOVÉ LŽÍCE CUKRU 1 POLÉVKOVÁ LŽÍCE KURKUMY SŮL A PEPŘ OLEJ NA SMAŽENÍ Postup: Rýži dobře propláchneme studenou vodou (dokud nebude čirá) a uvaříme ji v osolené vodě (2 polévkové lžíce soli a 6 hrnků vody) do polo-měkka. Slijeme přebytečnou vodu. Hrách očistíme a povaříme ve vroucí vodě asi 15min (nesolíme), poté slijeme. Najemno nasekanou cibulku a česnek osmahneme na oleji. Jakmile směs zezlátne, přidáme osolené a opepřené mleté maso a okořeníme kurkumou. Směs za stálého míchání asi 5 minut smažíme (můžeme ji také podlít vodou a nechat asi 15min podusit).

Jakmile je maso uvařené, směs okořeníme čerstvými bylinkami a promícháme s uvařenou rýží s hrachem. Dosolíme dle chuti. Celou směs vložíme do velké mísy, přidáme cukr a ocet a dobře promícháme. Vinný list si položíme stopkou k sobě. Nabereme čajovou lžičkou náplň a vložíme ji do středu listu. Postupně přehneme ze stran jednotlivé okraje listu a nakonec celý list s náplní smotáme do pevné ruličky. Takto zabalené listy pokládáme do hrnce. Rozmícháme citronovou šťávu nebo ocet s cukrem tak, aby vznikl sladkokyselý nálev, ke kterému přimícháme hrnek vody. Připraveným nálevem polijeme závitky a zatížíme je v hrnci talířem tak, aby se listy při vaření nerozbalily. Hrnec přivřeme poklicí a dusíme asi min na mírném plamenu.

DOBROU CHUŤ! DOBROU CHUŤ! Proudly created by maasha 2016