Identifikátor materiálu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba pizza pečiva Autor Hana Nykodymová Anotace Student se naučí zhotovit těsto na běžné pečivo, vyválet placky, dohotovit, nechat vykynout a upéct Druh učebního materiálu prezentace Typ vzdělávání střední Ročník 1. – 4. Datum vytvoření Leden 2013
Běžné pečivo Pod pojem běžné pečivo se řadí: housky, rohlíky, veky, banketky
Pečivo pizza
Receptura Mouka pšeničná hladká 100 kg Mouka pšeničná hladká 100 kg Droždí tekuté 5,2 kg Droždí tekuté 5,2 kg Sůl 2 kg Sůl 2 kg Cukr krupice 1,6 kg Cukr krupice 1,6 kg Voda cca 55 kg Voda cca 55 kg Olej 4 kg Olej 4 kg
Způsob vedení těsta Těsto vedeme na záraz. Všechny suroviny,vyjma oleje, dáme do díže a začneme mísit. a začneme mísit. V 1/3 mísení přidáme olej. Doba mísení : pomalý chod : 4 minuty rychlý chod : 5 minut rychlý chod : 5 minut
Zpracování těsta Vymísené těsto necháme 5 minut zrát. Vymísené těsto necháme 5 minut zrát. Poté vydělíme na dělícím stroji. Poté vydělíme na dělícím stroji. Vydělené klonky necháme 10 minut zrát. Vydělené klonky necháme 10 minut zrát.
Tvarování výrobků Předkynuté klonky vyvalujeme a oválky odsazujeme na plechy. a oválky odsazujeme na plechy. Oválky potíráme pizza směsí a sypeme strouhaným sýrem. Výrobky dáme do kynárny. Režim kynutí : Teplota : 35 °C Teplota : 35 °C Vlhkost : 80% Vlhkost : 80% Doba kynutí : 35 minut Doba kynutí : 35 minut
Pečení výrobků Dobře vykynuté výrobky sázíme do pece. Dobře vykynuté výrobky sázíme do pece. Pečící režim : Pečící režim : Teplota : 230°C Teplota : 230°C Doba pečení : 13 minut Doba pečení : 13 minut Pára : ano, po celou dobu pečení Pára : ano, po celou dobu pečení Obr. 1.- finální výrobek Obr. 1.- finální výrobek
Zpětná vazba Uveď způsob vedení těsta na běžné pečivo. Uveď způsob vedení těsta na běžné pečivo. Popiš pečící režim pizza pečiva. Popiš pečící režim pizza pečiva.
Použité zdroje: Receptury a technologický postup : autor Foto : Obr. 1. autor