Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Vytváření, použití dávkových souborů
PHP Cyklické příkazy v PHP - 08
If-else, do-while, switch, operátory
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Příklady z Matlabu 4 Příklady na řídící příkazy , IF , SWITCH , FOR , WHILE , příkazy vstupu a výstupu INPUT a DISP.
Větvení cykly J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá.
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Algoritmizace.
Informatika I 2. přednáška
C – strukturované příkazy
Algoritmizace a základy programování
ALGO – Algoritmizace 2. cvičení
2 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Podle řídící proměnné proveď n-krát příkaz P1.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Pascal - cykly.
Dokumentace informačního systému
Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03
C – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
C – switch Mgr. Lenka Švancarová. switch syntaxe switch (výraz) { case hodnota_1: příkaz(y)_ve_větvi_1; case hodnota_2: příkaz(y)_ve_větvi_2; … default:
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Řízení běhu programu 5 Verze
ALGO – Algoritmizace 4. cvičení 1.ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
Typy cyklů Do...Loop For...Next For Each...Next.
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost) Maximum ze tří čísel s použitím pomocné proměnné Pravoúhlý.
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Lineární rovnice Zobrazení 10 sudých čísel – CYKLUS Suma 10 čísel JK, 2015.
Základy ALgoritmizace 6. cvičení. Program cvičení Kontrolní bod 1 zakončení grafického zápisu algoritmů - vývojových diagramů –identifikátory a proměnné.
Cykly Cykly umožňují provádět určitou část kódu opakovaně až do nastaveného počtu cyklování nebo splnění podmínky. Cykly umožňují provádět určitou část.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES CYKLY V PHP.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
PŘÍKAZ CYKLU S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B5 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.
Příkazy cyklů. Co je to cyklus Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého.
Pascal – if Mgr. Lenka Švancarová.
Pascal – strukturované příkazy
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
C – if Mgr. Lenka Švancarová. if vývojový diagram Podmínka Příkaz(y) Podmínka Příkaz(y) Úplné větveníNeúplné větvení ++--
C – cyklus do-while Mgr. Lenka Švancarová.
Pascal – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Algoritmizace a programování Soubory. Oč jde? Vytvoření externího souboru Vytvoření externího souboru Tento soubor může být: Tento soubor může být: Textový.
Algoritmizace a programování Algoritmy 1 - Úvod. Základní pojmy Počítačový program Počítačový program zápis zdrojového kódu, kterému rozumí počítač zápis.
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Algoritmizace a programování Procvičování. Příklady Sestavte program pro výpočet obvodu a obsahu obdélníka Sestavte program pro výpočet obvodu a obsahu.
Algoritmizace a programování Cykly - For. FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí):
Algoritmizace a programování Cykly – While 1. Test Příští hodina test na větvení Konstrukce IF..ELSE případně IF..ELIF..ELSE.
VY_32_INOVACE_PR2_14. Cyklus umožňuje opakování určité posloupnosti příkazů bez nutnosti psát je stále znovu. Používáme tři základní druhy cyklů: cyklus.
Algoritmizace a programování Příkaz IF 2 – Příklady.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_inf3_prg10 Označení materiáluprg10_vyvoj_diagram.pptx Název školyGymnázium Kladno.
Algoritmizace a programování Cykly – While – příklady 2.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování
Vytváření dokumentace algoritmů
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
© Copyright Radim Štefan
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Algoritmizace a programování
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU (se vstupní podmínkou)
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)

Cykly Podstatou cyklu je opakování určité činnosti na základě vyhodnocení podmínky Podstatou cyklu je opakování určité činnosti na základě vyhodnocení podmínky Typy cyklů: Typy cyklů: Neznáme předem počet opakování Neznáme předem počet opakování While – podmínka na začátku While – podmínka na začátku Do While – podmínka na konci Do While – podmínka na konci Známe předem počet opakování Známe předem počet opakování For For

WHILE Cyklus se vstupní podmínkou Cyklus se vstupní podmínkou Vyhodnocení podmínky probíhá na počátku cyklu a pokud je podmínka splněna, provedou se příkazy cyklu Vyhodnocení podmínky probíhá na počátku cyklu a pokud je podmínka splněna, provedou se příkazy cyklu Cyklus nemusí proběhnout ani jednou Cyklus nemusí proběhnout ani jednou

WHILE - Příklady Zadejte sérii čísel. Po zadání nuly se zadávání ukončí. Zadejte sérii čísel. Po zadání nuly se zadávání ukončí. Uživatel zadá kolikrát chce vypsat slovo Ahoj a toto slovo tolikrát vypište. Uživatel zadá kolikrát chce vypsat slovo Ahoj a toto slovo tolikrát vypište. Na vstupu je N čísel. Sečtěte je a výsledek zobrazte na monitor. Na vstupu je N čísel. Sečtěte je a výsledek zobrazte na monitor.

DO WHILE Cyklus s výstupní podmínkou Cyklus s výstupní podmínkou Příkazy cyklu jsou provedeny před podmínkou cyklu Příkazy cyklu jsou provedeny před podmínkou cyklu Je-li splněna podmínka cyklu, cyklus se opakuje Je-li splněna podmínka cyklu, cyklus se opakuje Cyklus proběhne vždy minimálně jednou Cyklus proběhne vždy minimálně jednou Na vstupu je N čísel. Sečtěte je a výsledek zobrazte na monitor. Na vstupu je N čísel. Sečtěte je a výsledek zobrazte na monitor.

FOR Cyklus s parametrem Cyklus s parametrem Cyklus s podmínkou kdy počet průchodů (opakování) cyklem je předem znám Cyklus s podmínkou kdy počet průchodů (opakování) cyklem je předem znám Na vstupu je N čísel. Sečtěte je a výsledek zobrazte na monitor. Na vstupu je N čísel. Sečtěte je a výsledek zobrazte na monitor.

Přepínač Rozvětvení algoritmu na základě hodnoty výrazu Rozvětvení algoritmu na základě hodnoty výrazu Definujeme jednotlivé větve, na které se přepneme v závislosti vyhodnocené podmínky Definujeme jednotlivé větve, na které se přepneme v závislosti vyhodnocené podmínky Je to mnohem jednodušší zápis vnořovaného větvení programu Je to mnohem jednodušší zápis vnořovaného větvení programu Pracuje na principu menu (výběr z nabídky) Pracuje na principu menu (výběr z nabídky)

Přepínač - Příklad 1: Jídlo 1: Jídlo 2: Pití Vybereme volbu 1 Vybereme volbu 1 Vypíše se příslušné jídlo Vypíše se příslušné jídlo řízek, svíčková apod. řízek, svíčková apod. Vybereme volbu 2 Vybereme volbu 2 Vypíše se příslušné pití Vypíše se příslušné pití Kofola, tonic apod. Kofola, tonic apod.

Požadované znalosti Pojem cyklus (slide 2) Pojem cyklus (slide 2) Rozdělení cyklů (slide 2) Rozdělení cyklů (slide 2) Princip cyklu WHILE (slide 3) Princip cyklu WHILE (slide 3) Princip cyklu DO WHILE (slide 5) Princip cyklu DO WHILE (slide 5) Princip cyklu FOR (slide 6) Princip cyklu FOR (slide 6) Pojem přepínač (slide 7) Pojem přepínač (slide 7) Nakreslit vývojový diagram všech typů cyklů a přepínače (libovolný příklad) Nakreslit vývojový diagram všech typů cyklů a přepínače (libovolný příklad)

Test Teoretická část Teoretická část algoritmy – teorie (prezentace 01) algoritmy – teorie (prezentace 01) Praktická část Praktická část vývojové diagramy (prezentace 02-04) vývojové diagramy (prezentace 02-04) Potřeby Potřeby papír A4 (nejlépe čistý) papír A4 (nejlépe čistý) Propiska, tužka Propiska, tužka (pravítko) (pravítko)

Pěkný zbytek dne Pěkný zbytek dne