Informační zdroje a jejich citace. Nejčastější chyby v bibliografických citacích Při citování se nejčastěji setkáváme s těmito chybami: citování díla,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bibliografické citace a metody citace
Advertisements

Příklady citací v textu
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Bibliografické citace dokumentů.
M. Juříková Metodika tvůrčí práce
Základní typografická pravidla
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Bibliografické citace M. Bajger, knihovna Ostravské univerzity, 2005
Bibliografická a rešeršní činnost
Co je to bibliografická citace a proč citujeme
Jak psát seminární práci
Metody zpracování informací – 1
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Průběžné poznámky Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc.
Nakladatelské informace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Word Textový editor.
Jak napsat odbornou práci?
Zpracování dokumentů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Významné normy  Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690  Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory.
Zpracování ročníkových prací
Zpracování VŠKP práce Doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. Prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Citace Poslední aktualizace:
Rok vydání Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Metody citování Mgr. Anna Vitásková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem a použitými myšlenkami z jiných zdrojů [Boldiš, 2002].  dokázat vlastní.
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Úvod do managementu 1. seminář
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Bibliografické citace – cvičení I. Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
„EU peníze středním školám“
Sémantické aspekty katalogizace XI. PhDr. Jiří Stodola.
Metody zpracování informací – 1 Citační norma. Metody zpracování informací – 1 Monografie: CEJPEK, Jiří. Informace, komunikace a myšlení. Praha: Karolinum,
Odkazy Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK235.
Disertační práce MPA Michal Radvan
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Obvyklé pořadí údajů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Příprava seznamu literatury a citování v textu
Uspořádání informačních zdrojů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Způsoby odkazování Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Harvardský systém Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Název, podnázev Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Sémantické aspekty katalogizace X. PhDr. Jiří Stodola.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření:
Citační pravidla a normy
Název prezentace (DUMu) Interpunkce: dvojtečka Tematická oblast:
Technická grafika Normalizace.
Informační analýza a identifikace dokumentů
SEMINÁŘ Prameny k dějinám Židů v českých zemí
Citační a bibliografické databáze:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Volnočasové aktivity a jejich řízení
Pravidla citování v absolventské práci
Transkript prezentace:

Informační zdroje a jejich citace

Nejčastější chyby v bibliografických citacích Při citování se nejčastěji setkáváme s těmito chybami: citování díla, které autor při práci nepoužil - je oblíbené citovat různé kapacity z daného oboru, aniž by měly sebemenší souvislost s tématem prácecitování díla, které autor při práci nepoužil - je oblíbené citovat různé kapacity z daného oboru, aniž by měly sebemenší souvislost s tématem práce necitování díla, které bylo použitonecitování díla, které bylo použito citování ostatních vlastních prací, aniž by tyto práce měly souvislost s novým dílem (tzv. autocitace)citování ostatních vlastních prací, aniž by tyto práce měly souvislost s novým dílem (tzv. autocitace) chybějící odkazy na autocitacichybějící odkazy na autocitaci nepřesné citování, které znemožňuje dílo identifikovat a následně získatnepřesné citování, které znemožňuje dílo identifikovat a následně získat

Citační norma ČSN ISO 690 ( )ČSN ISO 690 ( ) je českou verzí mezinárodní normy ISO 690:2010 Je platná od 1. dubna 2011 a nahrazuje dosavadní normy ČSN ISO 690 ( ) z prosince 1996 a ČSN ISO ( ) z ledna 2000.

Harvardský systém odkazování a citace Harvardský systém (systém autor, datum)Harvardský systém (systém autor, datum) a)Odkaz v textu Jméno tvůrce a rok vydání citovaného zdroje jsou uvedeny v textu ve formě jméno-datum v kulatých závorkách Pokud se jméno tvůrce vyskytuje přirozeně v textu, následuje pouze rok v kulatých závorkách. Pokud je nutné uvést dva či více zdrojů, uvádějí se v jedněch kulatých závorkách a oddělují se středníkem.

Harvardský systém odkazování a citace a)Odkaz v textu (vzor) Na intrapersonální úrovni se komunikační výzkum soustřeďuje na zpracování informace (McQuail, 2002, s. 29). Například Holá (2006) tvrdí, že komunikaci lze charakterizovat jako proces sdílení určitých informací. Řečené však ještě neznamená slyšené (Šuleř, 2009b, s. 75)

Harvardský systém odkazování a citace b) Seznam použité literatury Bibliografické citace jsou uspořádány v seznamu v abecedním pořadí podle příjmení autorů. Rok vydání se u této metody neuvádí až za nakladatele, ale přímo za tvůrce po čárce. Bez číslování na začátku řádku. HOLÁ, Jana, Interní komunikace ve firmě. Brno: Computer Press. ISBN McQUAIL, Denis, Úvod do teorie masové komunikace. Vyd. 2. Praha: Portál. ISBN ŠULEŘ, Oldřich, 2009b. 100 klíčových manažerských technik: komunikování, vedení lidí, rozhodování a organizování. Brno: Computer Press. ISBN

Struktura bibliografické citace

Tvůrce Tvůrcem jsou fyzické osoby nebo korporace odpovědné za obsah dokumentu. Jména tvůrců se uvádějí v invertovaném tvaru, tzn. příjmení velkým písmem, za ním křestní jména nebo zkratky křestních jmen. ČAPEK, Karel. KOMENSKÝ, J. A. COMENIUS, I. A. LA FONTAINE, Jean de. KLEIST, Heinrich von.

Tvůrce Doplňky ke jménům uvádějící hodnost, úřad nebo status se ponechávají jako součást jména pouze v případě odlišení dvou autorů stejného jména. NOVÁK, Jan, Mgr. NOVÁK, Jan, MUDr. Pokud je tvůrcem složka nebo oddělení určité instituce, mělo by být jméno instituce uvedeno v bibliografické citaci jako první. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Fakulta managementu a ekonomiky.

Tvůrce Pokud je více tvůrců a mají stejnou roli, měli by být všichni uvedeni v bibliografické citaci. V případě, že je tvůrců hodně, nebo nemají stejnou roli, píše se první tvůrce a přidává se zkratka et al. (= aj.). Tvůrce, který je uveden jako první, se píše v invertovaném tvaru, ostatní se mohou psát v přirozeném pořadí. Dva poslední se dle příkladů v normě oddělují spojkou „a“. KLEMEŠ, Jiří et al. KULHAVÝ, František a Zbyněk KULHAVÝ.

Tvůrce Vedlejší tvůrce uvádíme pouze v případě, že je to pro identifikaci citovaného zdroje důležité. Patří sem případní editoři, překladatelé, ilustrátoři apod. Pokud je dílo vydáváno pod pseudonymem, měl by být v bibliografické citaci uveden pseudonym. Je-li známo skutečné jméno autora, doporučujeme psát jej do hranatých závorek v přímém pořadí a ve 2. pádě. STENDHAL. BACHMAN, Richard [pseud. Stephena KINGA]. VRCHLICKÝ, Jaroslav [pseud. Emila Bohuslava FRÍDY]

Název Název by měl být uveden ve tvaru, v jakém se nachází v citovaném zdroji, a píše se kurzivou. Název, který je příliš dlouhý, se zkracuje vynecháním některých slov. Vynechaná slova s výjimkou členů by měla být nahrazena třemi tečkami. Ve zdroji: Interaction of Bending Stressed Piles and the Subsoil with Respect to the Creep of Both Piles' and Subsoil Materials - Piles are Fixed-ended at Their Foots. V bibliografické citaci: Interaction of Bending Stressed Piles …

Typ nosiče Typ nosiče je povinný údaj u všech druhů dokumentů kromě tištěných. Tento údaj se píše v jazyce tvorby bibliografické citace do hranaté závorky. [online] [Braillovo písmo] [CD] [DVD] [Blu-ray disk] [mapa] [fotografie] [notový zápis]

Vydání Vydání se uvádí ve tvaru, v jakém je zapsáno v dokumentu včetně všech symbolů, a lze jej zkrátit podle platné ISO normy. Tento údaj je povinný v případě, že se nejedná o první vydání dokumentu. 3rd ed., revised. 2. přeprac. vyd.

Nakladatelské údaje Nakladatelské údaje zapisujeme v pořadí Místo vydání: Nakladatel, Rok vydání. Praha: Grada, Místo vydání se uvádí ve tvaru, v jakém je uvedeno v citovaném zdroji. Může-li dojít k záměně místa vydání (např. Cambridge ve Velké Británii a v USA), nebo se jedná o menší město, uvádí se do kulaté závorky doplněk místa v jazyce popisu (stát, provincie, země, kraj). London (Ontario) Virginia (Nevada)

Nakladatelské údaje Nakladatel (vydavatel) je osoba nebo korporace odpovědná za publikování dokumentu. Může jít o nakladatele (vydavatele), výrobní společnost, distributora, výrobce, tiskárnu apod. Jména nakladatelů (vydavatelů) se zkracují vynecháním údajů, které nejsou nezbytné pro jejich identifikaci. Často se vynechávají především obchodní zkratky. V dokumentu: V bibliografické citaci: Grada Publishing, a.s. Grada John Wiley & Sons Wiley

Nakladatelské údaje Datum publikování je povinný údaj. Uvádí se většinou pouze rok (vždy číslicemi), ale u některých druhů dokumentů (el. dokumenty, noviny, patenty, televizní vysílání apod.) je nezbytný též přesný měsíc, den, popř. čas (ten se uvádí zejména u citování z vysílání) a časové pásmo. 27. července 2010, 15:25 SEČ Pokud se uvádí copyright, píše se před rok značka ©.

Číslování a stránkování Citujeme-li celé dílo, údaj o počtu stránek se může vynechat. Ale lze uvést celkový počet stran ve tvaru … rok. X s. ČSN ISO 690. Informace a dokumentace – Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, s. Citujeme-li část díla, uvádí se také rozsah stran, ze kterých bylo citováno (a to jak u přímé citace, tak i u parafráze). Toto se zapisuje v jazyce tvorby bibliografické citace, uvádíme tedy s , nikoliv např. p ŠKRHA, Jan. Diabetes mellitus 2. typu jako subklinický zánět. Časopis lékařů českých. 2010, roč. 149, č. 6, s ISSN

Identifikátory Pokud má citovaný zdroj mezinárodní standardní číslo, nejčastěji ISBN (knihy), ISSN (časopisy) nebo DOI (digitální objekty), je povinné ho v bibliografické citaci uvést. Týden. (…) ISSN Latex pro začátečníky. (…) ISBN Routing around censorship. Network security (…) DOI /S (11)

Úprava abecedního seznamu bibliografických citací

a. Pokud autor cituje své jiné práce (tzv. autocitace), v seznamu bibliografických citací tyto práce umístí před ostatní prameny, které jsou dále řazeny abecedně. b. Bibliografická citace dokumentu jednoho tvůrce předchází bibliografickým citacím děl více tvůrců, které začínají stejným jménem. BĚLOHLÁVEK, František. 15 typů lidí: jak s nimi jednat, jak je vést a motivovat. Praha: Grada, ISBN BĚLOHLÁVEK, František, Pavol KOŠŤAN a Oldřich ŠULEŘ. Management. Olomouc: Rubico, ISBN

Úprava abecedního seznamu bibliografických citací c. Více bibliografických citací děl jednoho tvůrce se řadí od nejstaršího dokumentu. BĚLOHLÁVEK, František. Jak řídit a vést lidi: testy, případové studie, styly řízení, motivace a hodnocení. 4. vyd. Brno: CP Books, ISBN BĚLOHLÁVEK, František. 15 typů lidí: jak s nimi jednat, jak je vést a motivovat. Praha: Grada, ISBN d. Bibliografické citace děl více tvůrců, které začínají stejným jménem, se řadí chronologicky. NOVÁK, Jan. NOVÁK, Jan et al. NOVÁK, Jan a Zdeněk NOVOTNÝ. … 2008 NOVÁK, Jan a Jaroslav ADAMEC. … 2010

Úprava abecedního seznamu bibliografických citací e. Korporace jsou seřazeny abecedně podle prvního významového slova korporace. IMPERIAL CHEMICAL INDUSTRIES. Paints Division. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Fakulta humanitních studií.

Další informace Informační výchova UTB - iva.k.utb.cz Citační norma –