9/27/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: POTRAVINY A ZDRAVÍ Vedoucí priority: ING. JAN DRBOHLAV, CSc. Kaiserštejnský palác, Malostranské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní technologická platforma pro udržitelnou chemii
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Koncepce péče o staré občany
1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační sféry INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Biopotraviny ve školním stravování
Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe Ing. Blanka Černá, CSc. Národní agentura pro zemědělský výzkum
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Aplikovaný výzkum v ČR Inovace 2005 Praha,
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Czech bcsd Představení pracovní skupiny pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Workshop vedoucích PS CBCSD PwC, City Green Court, Bohumil Černík.
Česká technologická platforma pro potraviny (ČTP pro potraviny) 2007
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Cizorodé látky v potravinách
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Pražské analytické centrum inovací CZ / /0002 Kontaktní osoba Karel Volka ESF – JPD 3 Grantové.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
VÝZNAM & PŘÍNOSY VÝVOJE V POTRAVINÁŘSKÉM PRŮMYSLU Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.
9/26/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: kvalita potravin a výroba Vedoucí priority: Ing. Jiří Celba, CSc. Kaiserštejnský palác,
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
1 Národní akční program BOZP 2013 – 2014 problematika vědy a výzkumu Podpora vědy a výzkumu Priorita II. Zajištění financování oblasti BOZP – opatření.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
LSFF: 17. – 23. října 2016, ČZU v Praze  Již přes 30 let se věnuje jako psycholog problematice obezity. V r založila společnost STOB (STop.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Jištění kvality technologických procesů
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Vedoucí priority: Prof. RNDr Jaroslav Drobník
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Polytechnické vzdělávání v praxi
Obor zdravotních služeb MZ
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

9/27/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: POTRAVINY A ZDRAVÍ Vedoucí priority: ING. JAN DRBOHLAV, CSc. Kaiserštejnský palác, Malostranské nám.23, Praha 1

2 Vize a poslání výzkumu: Výživa významným způsobem ovlivňuje zdraví obyvatelstva Mění se styl života lidí Civilizační choroby, jako jsou především obezita, rakovina tlustého střeva, cévní a kardiovaskulární choroby, osteoporóza, alergie, diabetes Výživou pozitivně ovlivňovat zdraví člověka, prevence, Potřeba potravin pro skupiny obyvatel se speciálními požadavky na výživu jak z důvodů věkové kategorie, tak z důvodů nutričních potřeb odpovídajících pracovní, nebo mimopracovní, sportovní aktivitě Zlepšení zdravotního stavu obyvatel, prevence civilizačních chorob vlivem výživy a životního stylu Technologická platforma a její priority by měly zajistit výzkum vývoj, aplikaci, realizaci, komunikaci komplexní formou, návaznost výzkumných pracovišť v různých rezortech, návaznost výzkumu a realizace – především průmyslový a aplikovaný výzkum. Máme dobrý potenciál být klíčovými hráči na celoevropské úrovni k posílení konkurenceschopnost potravinářského průmyslu inovacemi, funkčními potravinami

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 13 Cíl priority STUDIUM metabolických funkcí lidského organismu a vlivu různých látek na lidské zdraví postupů pro hodnocení nutričních vlastností potravin a způsobů jak mohou být technologicky ovlivněné. Proto je nezbytné –sledovat složení potravinových surovin od jejich produkce, včetně možnosti ovlivňovat kvalitu a jejich složení v průběhu zpracování. –rozvíjet potřebný výzkumný aparát, jako jsou analytické, mikrobiologické, fyzikální a senzorické metody všeho druhu. –v souvislosti s výživovými potřebami je třeba stále rozšiřovat recepturální možnosti produktů pro speciální výživu a funkčních potravin s ohledem na prevenci nejzávažnějších civilizačních chorob a potřeb jednotlivých skupin obyvatel. –rozvíjet technologie, které zajistí bezpečnost vyvíjených produktů, jejich nutriční hodnotu a efektivnost produkce. –v návaznosti na nařízení o zdravotních a výživových tvrzeních je tedy třeba poskytovat výrobcům maximální podporu při poskytování relevantních podkladů pro formulování výživových a zdravotních tvrzení.

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 14 Témata pro prioritu potraviny a zdraví Studium metabolických funkcí a vlivu jednotlivých složek potravin na lidské zdraví Studium parametrů pro hodnocení nutriční jakosti potravin. Vliv technologického zpracování na nutriční vlastnosti potravin. Studium metabolických funkcí a vlivu jednotlivých složek potravin na lidské zdraví Studium parametrů složení a mikrobiálních parametrů potravinářských materiálů, především bioaktivních látek, probiotik, a prebiotik pro využití v potravinách a funkčních potravinách a pro hodnocení nutriční jakosti potravin. Koncipování složení funkčních potravin a potravin se zdravotním benefitem včetně podkladů pro výživová a zdravotní doporučení. Koncipování technologií funkčních potravin a jejich vlivu na nutriční vlastnosti potravin.

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 15 Zainteresované strany Výzkumná pracoviště související s potravinami a zdravím – sledování linií: Z pole na vidličku a obráceně, zemědelství, potraviářství, obchod, spotřebitel Z pohledu zadání potřeb a usměrńování, zdravotnictví, zadání potřeb výživových, prevence chorob, potřeb skupin obyvatel, potravinářský výzkum, odzkoušení ve sféře zdravotnictví, aplikace v potravinářském průmyslu Z pohledu komunikace zdravotnicví, potravinářství, státní orgány, zastupitelské orgány, spotřebitel, odborná veřejnost, média Potravinářská komora, potravinářská platforma, její výbory, Instituce pro podporu výzkumu a aplikací

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 16 Odborná pracoviště Výzkumné ústavy v potravinářsví Výzkumný ústav potravinářský, Výzkumný ústav mlékárenský, Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský Zemědělské výzkumné ústavy Univerzity, VŠCHT, ČZU, MZLU, MU, Zdravotní výzkum na univerzitách Pracoviště gastroeterologická, obezitologická, kardiovaskulární, ortopedická

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 17 Příklad řešené problematiky Výzkumné projekty na témata vypsaná agenturami MZe NAZV, MŠMT NPV II, GAČR, 6RPEU, 7RPEU POTRAVINÁŘSKÁ TÉMATA DLE EVROPSKÝCH VZORŮ, VÍCE ČI MÉNĚ PŘILÉHAJÍCÍ K POTŘEBÁM NAŠEHO PRŮMYSLU ŘEŠÍ SE PROJEKTY, KTERÉ PROJDOU SÍTEM VÝBĚRU, NENÍ SYSTEMATICKÉ POKRYTÍ POTŘEB SPOLUPRÁCE VÝZKUMNÝCH PRACOVIŠŤ, LÉKAŘI, POTRAVINÁŘI, ZEMĚDĚLCI, PRŮMYSL – PODLE VÝŠE PROSTŘEDKŮ ÚČAST PRŮMYSLU – SPOLUFINNANCOVÁNÍ CHABÁ REALIZACE - NEJSOU PROSTŘEDKY KTERÉ BY PODPOROVALY REALIZACI

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 18 Příklad řešené problematiky PROBIOTIKA/ SPOLEČNOST PRO PROBIOTIKA A PREBIOTIKA / MOLEKULÁRNÍ BIOLOGICKÉ METODY – IDENTIFIKACE MO METODY –MIKROBIOLOGICKÉ ZLEPŠOVÁNÍ PŘESNOSTI, STUDIUM MIKROORGANISMŮ –CHEMICKÉ KAPALINOVÁ CHROMATOGRAFIE, PLYNOVÁ CHROMATOGRFIE,.…………. SLOŽENÍ SUROVIN, HLEDÁNÍ BIOAKTIVNÍCH LÁTEK A JEJICH MOŽNOSTI APLIKACE, / STOPOVÉ PRVKY, PEPTIDY, MASTNÉ KYSELINY,TYPY VLÁKNINY, SACHARIDY / RECEPTURY TECHNOLOGIE OCHRANA VÝSLEDKŮ REALIZACE VZÁCNÁ, CHYBÍ NA NI PROSTŘEDKY

Kaiserštejnský palác, Malostranské nám. 23, Praha 19 Příklad řešené problematiky Potravinářská komora, Výbor pro výzkum a vývoj, Činnost v návrhových komisích prostřednictvím ČAZV, PKČR v hodnotitelských komisích – až po intervencích Měl by být zajištěn automatický vliv na PKČR, na zaměření výzkumu a vývoje, komunikaci, realizaci, KODO LÉPE BY MĚL VYJÁDŘIT A HÁJIT POTŘEBY POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU LÉPE NEŽ SDRUŽENÍ VÝROBCŮ POTRAVIN PKČR TECHNOLOCKÁ POTRAVINÁŘSKÁ PLATFORMA