OS Windows Server Petr Burdych Ondřej Pavelka Martin Štuka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Android SPŠ a VOŠ Jana Palacha Kladno Miroslav Hladík EP
Advertisements

IBM Global Technology Services © 2006 IBM Corporation Zabezpečení přístupu k informacím na základě elektronického podpisu Konference eČesko 2006.
TeamSpeak - komunikační program ● TeamSpeak je flexibilní a výkonný program, který ● umožňuje lidem navzájem spolu mluvit přes internet. ● TeamSpeak se.
Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot
Pilotní projekt základního registru územní identifikace a nemovitostí („PP ZRÚIN“) Vít Suchánek, ČÚZK.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
MATURITNÍ OTÁZKA Č.6 ORIENTACE V PRINCIPECH, MOŽNOSTECH A PRAKTICKÉM VYUŽITÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ.
Název materiálu: Služba Edu Live Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce , 4.třída Vyučovací předmět: Informatika.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Mobilní sítě Jakovljevič, Sklenář. obsah Protokol ICMP Ping Traceroute DNS 1G, 2G, 3G, 4G, LTE Virtuální mobilní operátor.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Univerzitní informační systém III., Lednice 2004 Vývoj a koncepce nového univerzitního webu Ondřej Kudlík
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Přednáška pro předmět Operační systémy II ÚI PEF MENDELU
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
MICROSOFT WINDOWS.
Internet.
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Software počítače – opakování
TÉMA: Počítačové systémy
Inf Počítač a lidé s handicapem
Poštovní subsystém UIS
Druhy sítí podle rozlehlosti
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 1 – úloha OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová
Komunikační model TCP/IP
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Číslo v digitálním archivu školy
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Systém jednotné autentizace - SJA
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
TÉMA: Počítačové systémy
Inf Ovládání operačního systému
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Informační a komunikační technologie Informatika
PHP - Personal Home Page
Opakování učiva pro 9. ročník
Nové scénáře a ArcGIS Enterprise
Portál PUBLIKACE jako nástroj evidence výsledků vědeckovýzkumných aktivit Situace ke konci roku 2016 Cíl na rok 2017 – z nástroje dílčích sběrů vytvořit.
Remote login.
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Přednášky z Distribuovaných systémů
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Klíčové aktivity projektu
prezentace informačního systému
Počítačové sítě Úvodní přednáška
Digitální učební materiál
Informatika Počítačové viry.
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

OS Windows Server Petr Burdych Ondřej Pavelka Martin Štuka

Stručná historie MS Windows For Workgroups MS Windows 95, 98, Millenium MS Windows NT, 2000 MS Windows XP, XP 64-bit

Windows 2000 Server Server Advanced Server rozšíření o funkce týkající se podpory vyššího počtu uživatelů a složitějších aplikací Datacenter Server doplňuje AS o možnosti práce s více systémovými prostředky pro náročnější aplikace jako je online zpracování transakcí a práce s rozsáhlými databázemi

Shrnutí verzí Windows 2000

Vlastnosti W2k Professional Nástupce Windows NT Plnohodnotný 32bitový OS Využíván jako OS pro klientské stanice Vyšší výkon a rychlejší víceúlohové zpracování oproti W9X

Peer to Peer Podpora peer-to-peer připojení zajišťuje možnost jednoduchého sdílení prostředků a interakci s jinými počítači Služby pro platformu UNIX 2.0 zabezpečují snadnější integraci počítačů s W2000 do sítí založených na UNIXu

Systém souborů Systém souborů EFS šifruje každý soubor pomocí náhodně vytvořeného klíče. Šifrování i dešifrování probíhá vůči uživateli transparentně. Data přenášená v síti jsou chráněna pomocí protokolu IPSec pro který se nachází využití hlavně v sítích VPN. K ověřování uživatele mohou být nově využity i karty SmartCard.

Architektura W2K víceúlohový a vícevláknový OS podporující více procesorů a uživatelů založena na technologii navzájem komunikujících vrstev a na klient-server technologii hlavní vrstvy: „User mode“ a „Kernel mode“

„User mode“ subsystémy prostředí emulují odlišný OS pomocí prezentace aplikačního programovacího rozhraní API a W2K jsou schopny spouštět aplikace napsané pro jiný OS integrální subsystémy základní funkce operačního systému

„Kernel mode“ Má přístup k systémovým datům a k hardware 4 základní typy komponent Windows 2000 Executive Device Drivers Microkernel Hardware Abstraction Layer

Technologie W2K Serveru IntelliMirror Technologie, kterou mohou uživatelé využívat prostředky počítače bez ohledu na to, v které části sítě se připojují. Možnost offline prohlížení souborů, což je využitelné například při výpadcích sítě (nebo doma). Zásady skupiny Výhodné pro administrátora Nastavení pravidel pro uživatelské prostředí počítače.

Další nové technologie Režim spánku Možnost offline prohlížení internetových stránek Správce synchronizace pro porovnávání souborů a složek v síti Podpora USB, IrDA, IEEE 1934 a mnoha digitálních zařízení.

W2K Server - IIS Internet Information Services 5.0 (IIS) umožňující uživatelům poskytovat hostitelské služby a spravovat www servery sloužící ke sdílení informací programovací prostředí Active Server Pages slouží pro snadné a výkonné psaní skriptů pro www servery

W2K Advanced Server Služby Cluster Service podporuje překlopení důležitých aplikací v rozlehlé síti Vyrovnávání zatížení sítě zabezpečuje při selhání hardwaru přesun zátěže běhu sítě na funkční servery během několika sekund

Síťové služby W2K Server SACK selektivní potvrzení umožňuje TCP provést zotavení ztráty IP-paketu bez opětovného odeslání paketů, které již příjemce obdržel TCPLW protokol TCP/IP ve Windows podporuje standard TCPLW a časová razítka umožňuje počítačům měřit dobu oběhu a odmítat staré duplicitní paketové segmenty pro sítě s velkou šířkou pásma a velkým prodlením, jako jsou vysokorychlostní mezikontinentální spojení nebo satelitní spoje

Active Directory síťová služba, která identifikuje všechny prostředky v síti a zpřístupňuje je uživatelům a aplikacím zahrnuje úložiště dat Strukturovaná databáze uchovávající informace o síťových prostředcích a služby, které slouží k zpřístupnění těchto informací úložiště informací a softwarových komponent, které činí tyto informace globálně dostupné a spravovatelné

Active Directory třídí prostředky hierarchicky do domén doména je další hierarchická úroveň nad organizační jednotkou a je to také bezpečnostní hranice ve struktuře AD doména je základní jednotkou replikace a zabezpečení v sítích systému W2K

Active Directory

DNS Služba Domain Name Systém umožňuje používat hierarchické názvy k vyhledávání počítačů a dalších prostředků v síti distribuovaná databáze, která obsahuje mapování doménových DNS názvů na data Server DNS je součástí W2K Server a W2K Advanced Server

Windows Server 2003 umožňuje škálovat od jednoprocesorových řešení až po systémy s 32 procesory podpora 32ti a 64bitových procesorů společný jazykový modul runtime softwarový stroj je klíčovým prvkem systému Windows Server 2003 zvyšuje spolehlivost a pomáhá zajistit bezpečné operační prostředí snižuje počet chyb a nedostatků v zabezpečení způsobených obvyklými chybami programátorů

Windows 2003 Server Platforma.NET umožňuje integraci softwaru pomocí webových služeb XML Webové služby XML diskrétní stavební aplikace, které jsou propojeny mezi sebou i s dalšími aplikacemi prostřednictvím Internetu

Závěr Děkujeme za pozornost autorský tým bakalářů Burdycha, Pavelky a Selhala