Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_576_ Jatečné zpracování zvířat 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.07
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MASO.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_281 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_297 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_293 Ročník: 2.
Hovězí maso Význam : vysoká biologická hodnota barva sytě červená
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_243_ Rozvaha a zdroje krytí, rozdělení účtů Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_543 Spotřeba potravin a výroba mouky - Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_660_STROJNÍ OBRÁBĚNÍ MATERIÁLŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_548_ Výroba cukru Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_644_ŘEZÁNÍ MATERIÁLU Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_580 Jatečné zpracování drůbeže Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_577_ Bourání masa Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_583_Trávící soustava_3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_546_ Výroba cukru 3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_575_ Jatečné zpracování zvířat 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Lidské tělo - kostra.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_569 Výroba sýrů a jogurtů -Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Vnitřnosti Charakteristika a využití Hovězí vnitřnosti
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_576_ Jatečné zpracování zvířat 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4 Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: vyjmutí a rozdělení vnitřností, dělení JOT, využití kůže, kostí a střev Klíčová slova: droby, JOT, kůže, střeva, kosti Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

5) vnitřní jatečné opracování  vyjmutí vnitřností z tělních dutin  jde o rychlost - střeva = mikroorganismy  max. do 45 minut po omráčení  otevření dutiny pánevní, břišní a hrudní  do vyšetření musí být vnitřnosti na porážkové lince synchronní s jatečným trupem

6) půlení jatečně opracovaného těla a veterinární prohlídka nepůlí se těla ovcí, koz a telat  důvody půlení  snadnější manipulace  vyjmutí mozku a míchy - požadavek veterinářů  veterináři  podmínky pro práci musí vytvořit provozovatel  chladírenský prostor pro pozastavené kusy  výsledek maso poživatelné x nepoživatelné

Hovězí JOT obr. 1

Vepřové JOT obr. 2

7) vedlejší jatečné produkty a odpady  droby - choulostivější než svalovina  rozdělení  droby I - játra, srdce, jazyk  droby II - hlava, brzlík, byčí žlázy, mozek, ledviny, slezina, dršťky  droby III - vemena, plíce,  krev - živná půda pro mikroorganismy  jen 3 % pro potravinářské účely - duté nože  velmi přísné na hygienu  ostatní využita pro krmné účely

 kůže  surovina pro kožedělný průmysl  střeva - jako obaly masných výrobků lepší tepelné opracování lepší chutnost stravitelná - ruzná délka a tloušťka - problém při plnění - trhají se

 farmaceutické suroviny  žlázy s vnitřní sekrecí  kosti  výsekové - součást masa  technické - krmivo - kostní moučka  chrupavky a šlachy - výroba klihu  ostatní produkty a odpady  vlákna, rohovina a tuk

obr. 1 USDA. Beef inspection USDA [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 2 RAINER ZENZ. Meat from a pig [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: