Sklo Zbožíznalství 1. ročník
Výroba skla - je založena na chemických sloučeninách křemíku, může se slučovat s jinými prvky - probíhá žárovým procesem, tzn. tavení skla - vlastnosti skla závisí na chemickém složení
Výroba skla - suroviny se dopraví do plynové pece, kde se roztaví při teplotě až 1500 stupňů na sklovinu - sklovina se vyčeří a následně nechá zchladnout na 1200 st. C - po zchladnutí se tvaruje do konečných tvarů (vyfukováním, odléváním, válcováním, lisování nebo tažením)
Sklářské suroviny 1. Základní a) kyselé b) zásadité c) několikasložkové 2. Pomocné a) čeřiva b) odbarvovací látky c) zakalující látky d) barvicí látky
Typy skel 1. křemenné 2. vodní 3. sodno-vápenaté (francouzské) 4. draselno-vápenaté (český křišťál) 5. dreselno-olovnaté (anglické) 6. boro-křemičité 7. horninová
Rozlišujeme sklo 1. Duté - láhve, sklenice, žárovky atd. - tvaruje se ručním nebo strojním foukáním 2. Ploché – vyrábí se a) tažením – slabší okenní tabule b) litím - silné tabule výkladních skříní c) válcováním – zrcadla
Zušlechťování skla 1. broušením 2. obrušováním 3. rytím (gravírováním) 4. leptáním 5. lazura 6. malováním 7. zlacením
Sortiment sklen. zboží 1. užitkové sklo 2. stolní sklo 3. varné sklo 4. obalové sklo 5. krystalerie 6. osvětlovací sklo 7. ozdobné sklo 8. Jablonecké zboží 9. technické sklo 10. stavební sklo
Vady skla - trhliny, rýhy, vrásky, zapečené kaménky - vznikají při tvarování - snadné popraskání – špatně chlazené sklo - vyštípnutý okraj - ztráta lestku atd.
Vady skla - trhliny, rýhy, vrásky, zapečené kaménky - vznikají při tvarování - snadné popraskání – špatně chlazené sklo - vyštípnutý okraj - ztráta lestku atd.
Použité zdroje Literatura: Karel Cvrček a spol, Zbožíznalství I. pro obchodní akademie a ostatní státní školy, vydalo nakladatelství Fortuna Praha 2005, ISBN Obrázek: