Vize 2050 České republiky … jak dál? Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha 12.11.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Význam infrastruktury pro konkurenceschopnost v kontextu kohezní politiky a budoucí priority ČR Ing. Lukáš Hampl 1. náměstek ministra dopravy.
Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Seznam doporučené literatury
a víceúrovňové vládnutí
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
MIGRACE A ROZVOJ Jiří NOVOSÁK. MIGRACE A ROZVOJ Rozvoj jako jedno z vůdčích paradigmat současného světa. Jak rozvoje dosáhnout? Rozvoj jako jedno z vůdčích.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Demografie je věda, která se zabývá:
Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Dopady světové finanční krize na rozvojové země Science Café 7. června 2012 Ondřej Horký ???
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Ruská federace x WTO a OECD
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
2.Marketingové prostředí
© 2010 IBM Corporation Chytré řešení pro úspory při poskytování veřejných služeb Ivo Kramoliš – ředitel IBM Global Business Services Česká republika 03/12/2010.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Chudoba jako sociální problém
Prezentace projektu doktorského studia
FAUSTMANN A SOUČASNOST
Vize 2050 České republiky z perspektivy CBCSD Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
HORIZONT 2020 rámcový program pro výzkum a inovace ( )
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Dopady demografických změn Autor prezentace Název organizace Název události (mítingu) | Kde se koná | Datum konání.
Jan Vávra, Miloslav Lapka, Eva Cudlínová
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Ekonomika životního prostředí
FOTO Petr BENEŠ PS Smart life
Úvod, základní principy a cíle
Vítejte na marketingu.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Vize 2050 České republiky … jak dál? Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha

Uvěřitelné (plausible) Pravděpodobné (probable) Možné (possible) Současnost Co je to vize? Budoucnost

Vize, výzvy a nastupující trendy Rostoucí individualismus, Rostoucí síla jednotlivce vůči státu, či firmě, Rostoucí věková disparita, Rostoucí délka zdravého života, Rostoucí střední třída, ale přetrvávající chudoba a nerovnost, Náboženský fanatismus, Nacionalismus, Prohlubující se nerovnost v příjmech a bohatství Virtuální přítomnost Nová kriminalita, bezpečnost a spravedlnost Oslabení demokratizace společnosti

Vize, výzvy a nastupující trendy Rostoucí síla jednotlivce vůči státu, či firmě Rostoucí věková disparita Virtualizace ekonomiky Řízená migrace a integrace cizinců Zvýšení kompetencí a motivace populace Virtuální přítomnost Strukturálně vysoká nezaměstnanost a podzaměstnanost, Měnící se trh práce Stárnutí a demografické změny Globalizace a lokalizace Technologie, bezpečnost a rizika Vyrovnanost pracovního života a mentální zdraví Etika vědy a technologie Nefunkční antibiotika

Vize, výzvy a nastupující trendy Udržení demokracie a demokratizace společnosti Urychlení technologické změny - závod do neznáma, Klesající zásoby přírodních zdrojů Obrana/Ochrana - narušení dodávek jako politická intervence Udržení stabilního fungování přírodních služeb, Hluboká politická a sociální nestabilita, Implementace nových technologií do modelu vládnutí Implementace nových technologií do výkonu spravedlnosti Udržení sekulárního státu Udržení sociálního smíru Rozpad Evropské Unie Nová ohrožení chráněných hodnot

Vize, výzvy a nastupující trendy Změna Klimatu Dlouhodobá expozice škodlivým látkám, Potraviny, zemědělství, biotechnologie, Nanotechnologie, materiály, procesy, Multifunkční zemědělství, Peak phosphorus, Urychlení technologické změny - závod do neznáma, Klesající zásoby přírodních zdrojů, Regulace a řízení životního prostředí: rostoucí roztříštěnost a sbližování, Soutěž o území mezi lesy, bioenergií a potravinami, Mizí, mizí … je pryč – ztráta biodiverzity na všech úrovních Rozpor mezi současnými metodami výroby, spotřeby a budoucí dostupností zdrojů, Organická energetika GMO a nové GMO

Vize, výzvy a nastupující trendy Organická elektronika a fotovoltaické systémy, Nositelné technologie Decentralizace energetiky Nové technologie Organická energetika Klesající zásoby přírodních zdrojů, Selhání zmírňování změny klimatu a přizpůsobení se, geoinženýrství Větší výskyt extrémních meteorologických jevů, Klimaticky podmíněná migrace Potraviny, zemědělství, biotechnologie, Energetický lock-in české energetiky Materiálová základna ekonomiky, Rozpor mezi současnými metodami výroby, spotřeby a budoucí dostupností zdrojů,

Změna klimatu jako výzva pro byznys CO 2ekv. Česká republikaod -29% do -41 %od -66% do -93% EU 25od -30% do -40 %od -75% do -90 % Svět+10 %- 40% 550 CO 2ekv. Česká republikaod -16% do -31 %od -49% do -89 % EU 25od -20% do -30 %od -60% do -90 % Svět+30 %-10 % 650 CO 2ekv Česká republikaod -4% do -20 %od -17% do -67 % EU 25od -10 % do - 20 %od -40% do -65 % Svět+50 %+ 45 % Zdroj: Hohne et al. 2007, upraveno

Vize, výzvy a nastupující trendy Mobilita jako alternativa k dopravě Homeworking Nové přepravní technologie Alternativní mobilita Virtualizovaná mobilita Individuální letecká doprava Bezpilotní přepravu nákladů/služeb Mantinely pro fungování nových forem mobility Vysoká propojenost společnosti Kritická infrastruktura Evropská infrastruktura

Je vize CBCSD kompatibilní s ARSUR ? Vize CBCSD

Sociální Civilizační choroby Demokratizace společnosti Globální stárnutí Rostoucí individualismus a síla jednotlivců Rostoucí mobilita Rostoucí nerovnosti Rostoucí objem migrace Rostoucí populace Snižování diskriminace Urbanizace Zdravý životní styl Technologické Rostoucí přístup k informacím Virtualizace světa Zvyšující se dostupnost technologií Zvyšující se rychlost technologické změny Ekonomické Globální ekonomický růst Rostoucí zadluženost Růst střední třídy Zintenzivňující se globalizace Zvyšující se soutěž o zdroje Environmentální Degradace ekosystémů Potravinová bezpečnost Rostoucí spotřeba zdrojů Rostoucí spotřeba energie Změna klimatu a její dopady Politické Nárůst silové politiky Nárůst významu nestátních aktérů Od unipolárního k multipolárnímu světu Rostoucí objem regulací Globální megatrendy ASRUR

V jakém časovém horizontu se pohybujeme? Krátkodobý horizont 2020 – Krátkodobé opatření, změna obchodních modelů, změna v přístupu, dílčí změna technologie Střednědobý horizont 2030 – Změna zásadní technologie Dlouhodobý horizont 2050 – Sci fi … Zureck and Henrichs, 2007