FOSFOROVÁ PLATFORMA V ČESKÉ REPUBLICE. FOSFOR -Esenciální makronutrient -Nenahraditelný -Postupně se vyčerpává -Poptávka závislá na fosilních zdrojích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Budoucnost česko-polské přeshraniční spolupráce“ Ostrava, Prioritní oblast 2. – Hospodářská spolupráce Projekt Spolupráce.
Advertisements

Konference NOVÁ GENERACE TURISTICKÉHO ZNAČENÍ ANEB TURISTICKÉ STEZKY DO MOBILU Rámcový projekt Životní prostředí v Praze a volný čas – V Praze za přírodou.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
European Urban Knowledge Network
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Společenská odpovědnost organizací
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
vedoucí pracovní skupiny
BusinessCem Praha, 13. prosinec 2011 HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY A PODPORA PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Žádná země nevyrábí vše,
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
IVETA HAVELKOVÁ ASEAN Association of Southeast Asian Nations (Sdružení států jihovýchodní Asie)
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
PRACOVNÍ SKUPINA NOVÉ METODICKÉ TRENDY UDRŽITELNOSTI
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
JEDNOTA SÍLA ÚSPĚCH. Co je to IFA? (Organizace irských farmářů) Organizace byla založena v lednu 1955 Aby promlouvala jasným hlasem za všechny irské farmáře.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Vnější investiční plán EU
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
ČESKÁ FOSFOROVÁ PLATFORMA BYLA ZALOŽENA – A CO DÁL?
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Transformace uhelných regiónů z evropské perspektivy
Role SVAZU při podpoře městské mobility
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

FOSFOROVÁ PLATFORMA V ČESKÉ REPUBLICE

FOSFOR -Esenciální makronutrient -Nenahraditelný -Postupně se vyčerpává -Poptávka závislá na fosilních zdrojích -Evropa závislá na importu (pouze ca. 9% fosforu, který se Evropě spotřebuje, se těží v Evropě) -Na listině 20 kritických surovin EU – ( -Geopoliticky citlivý (ložiska pouze v málo zemích) -Kritický zejména pro zemědělství jako hnojivo a pro jeho efektivní využití – nedostatek fosforu může vést k nedostatku potravin a vyústit v sociální nepokoje a hladomor

FOSFOR A JEHO VYČERPÁVÁNÍ

BILANCE FOSFORU V EVROPĚ

ANTROPOGENNÍ KOLOBĚH FOSFORU

FOSFOR -Evropa a potažmo i Česká republika nebude schopna zabezpečit potravu pro svoje obyvatele -Neplýtvat fosforem - je nutno akcentovat, aby lidé a zvířata neplýtvali potravou – přebytky potravy mizí v exkrementech, mrvě a odpadu. Nepoužívejme fosfor v chemikáliích tam, kde ho není potřeba a lze nahradit – např. detergenty -Více recyklovat – recyklujme fosfor z odpadních proudů – odpad, odpadní voda -Spolupracovat – komunikujme napříč všemi zainteresovanými sektory na regionální, národní i evropské úrovni

ZPŮSOBY RECYKLACE FOSFORU

RECYKLACE FOSFORU V EVROPĚ

JAK POKROČIT DÁLE? -Fosfor limituje potenciál biomasy na Zemi -Změňme paradigma: „Z odpadu surovinou.“ -Dejme zelenou technologiím na recyklaci fosforu -Najděme portfolio recyklovaných produktů – rozdílné produkty o různé kvalitě -Struvit dláždí cestu dalším potenciálním recyklovaným produktům -Využívejme stávající infrastrukturu a neobjevujme známé -Pracujme s nejdostupnějším fosforem a postupně se zaměřujme na obtížněji získatelný -Koloběh recyklace nutrientů – mnoho hráčů na poli -Implementace technologií recyklace – pouze ve spojení s provozními výhodami

JAK SE PROBLÉM ŘEŠÍ VE SVĚTĚ? - první vznikla Holandská nutrientová platforma v roce 2011 – -následovaná vlámskou nutrientovou platformou a v roce 2013 na konferenci European Sustainable Phosphorus Conference v Bruselu podepsalo více než 150 organizací deklaraci vedoucí ke vzniku Evropské fosfátové platformy – -V roce 2015 vznikla nejprve Německá fosfátová platforma - plattform.de/, na podzim 2015 i Anglická fosfátová platformahttp:// plattform.de/ -v USA je Nutrient Partnership, atd.

NÁVRH AKČNÍHO PLÁNU EVROPSKÉ UNIE -zveřejněn ( investment/circulareconomy ) investment/circulareconomy -propojen se zařazením fosforu na seznam kriticky nedostatkových surovin ( ) -bude recyklován především z čistírenských kalů -recyklace fosforu bude přímo akcentovaná v programu Horizon 2014 – 2020 – bude zde masivní podpora pro projekty zabývající se recyklací fosforu

AKTIVITY V ČESKÉ REPUBLICE – I. První aktivita směřující ke vzniku České fosfátové platformy byla mezinárodní workshop organizovaný firmou Asio v roce 2013 v Poděbradech na téma Recyklace fosforu a využití těchto produktů v zemědělství (ca. 70 účastníků převážně ze zahraničí)

Další aktivita, kde byla oficiálně oznámena snaha o založení české fosfátové platformy byl workshop Využití recyklovaných fosfátových hnojiv v zemědělství v Kobylí na podzim ka-na-workshop-vyuziti-recyklovanych-fosfatovych- hnojiv-v-zemedelstvi ka-na-workshop-vyuziti-recyklovanych-fosfatovych- hnojiv-v-zemedelstvi AKTIVITY V ČESKÉ REPUBLICE – II.

AKTIVITY V ČESKÉ REPUBLICE – III. Asio již aktivní v evropských strukturách týkající se především recyklace fosforu - EIP Arreau ( a Global TraPs ( nebo v rámci velkého evropského projektu P-REX ( který vyústil ve vznik Německé a Anglické fosfátové platformyhttp:// V říjnu 2015 na konferenci Vodní nádrže v Brně – přípravný výbor České fosforové platformy

CÍLE FOSFOROVÉ PLATFORMY -Sdílení znalostí a přenos zkušeností mezi jednotlivými zainteresovanými sektory ve fosfátovém hospodářství -Odstranění obchodních, legislativních a sociálních bariér při aplikaci recyklovaných produktů na trh -Ochrana životního prostředí – vodní nádrže, recipienty -Lobby při zavádění legislativy akcentující recyklaci fosforu a omezení plýtvání s ním -Propagace informací na webových stránkách, konferencích, formou publikací -Networking s existujícími platformami v Evropě -Tvorba dlouhodobé vize fosfátového hospodářství v České republice -Zajištění dlouhodobé surovinové bezpečnosti a soběstačnosti

KOMU JE FOSFOROVÁ PLATFORMA URČENA? -Organizace zabývající se těžbou fosfátových rud a obchodování s ní -Organizace spjaté s vodním hospodářstvím – čistírenství, vodárenství, limnologie, atd. -Organizace zabývající se extenzívním zemědělstvím – farmáři, zemědělská družstva, výrobci hnojiv, atd. -Organizace profilující se v znovuvyužití a recyklaci -Nevládní organizace a znalostní instituce – univerzity, vysoké školy, výzkum, zájmová sdružení, atd. -Ministerstva – MŽP, MZe, MPO

SMYSL FOSFOROVÉ PLATFORMY aneb jak může pomoci každý z Vás Založení pracovních skupin z jednotlivých zainteresovaných sektorů a jejich zaštítění a sjednocení platformou Propagace problému mezi širokou veřejností a její zalarmování Zesílení v informovanosti, know-how, technologiích pro jednotlivé články řetězu Vytvoření funkční organizační struktury platformy Fórum názorů a nápadů k dané problematice Organizace workshopů, konferencí, reklamních a propagačních akcí Fundraisingové aktivity

MEMORANDUM FOSFOROVÉ PLATFORMY Vodní hospodářství 2/2016

DÍKY ZA POZORNOST