Jak poznávat veřejnou politiku Témata: a) Úskalí vědeckého poznávání veřejných politik b) Pravidla postupu poznávání c) Metody veřejné politiky d) Doporučená.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Co má obsahovat prezentace
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Audit administrativních činností
Metody zkoumání ekonomických jevů
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Didaktické prostředky
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Sociologický výzkum.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
 obsah vyučování nebo vzdělávání  Tento obsah potom můžeme rozdělit do tří základních skupin:  vědomosti,  dovednosti,  hodnotová orientace žáka.
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Úvod do studia.
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.
Skupinové interview (Focus group)
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Definování cíle a hypotézy
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Definování cíle a hypotézy. P ROCES PSANÍ DP Vlastní profesionální a osobní znalosti a dovednosti Odborné znalosti: - Teorie - Modely.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Metodologie pedagogiky. Základy vědeckého výzkumu. Základy pedagogiky, KS – I. ročník.
Praktikum k Základům veřejné politiky Blok 2 Význam a uplatnění teoretických východisek při analýze veřejně politického problému Mgr. Pavel Bareš Mgr.
Mezinárodní den sester květen 2009
Seminář Bakalářská práce
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Veřejná politika Garant kursu a přednášející:
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Didaktické prostředky
Strategie regionu, obce
Vzor individuální prezentace
Zdravotnický management
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Úvod do kvalitativního výzkumu
Ukazatele kvality Program školení.
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Metody a techniky výzkumu II.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Jak poznávat veřejnou politiku Témata: a) Úskalí vědeckého poznávání veřejných politik b) Pravidla postupu poznávání c) Metody veřejné politiky d) Doporučená struktura odborné studie Prameny: Mills, Ch. W.: Sociologická imaginace. Praha, Sociologické nakladatelství Dodatek. Intelektuální mistrovství, s Potůček, M. (ed.): Manuál prognostických metod. Praha, Sociologické nakladatelství Veselý, A. – Nekola, M. (eds.): Analýza a tvorba veřejných politik. Praha, Sociologické nakladatelství Motta: „Máme-li ve světě jednat, místo abychom jej pouze zkoumali, musíme jej brát takový, jaký je, s celou jeho komplexností a musíme se zabývat všemi důležitými relevantními faktory, podmínkami a vlivy. V takovém případě jsou obsažnější paradigmata účinnější než paradigmata velmi úsporná, ale vysoce koncentrovaná.“ Amitai Etzioni „Myšlení je úsilí o řád a zároveň o obsažnost.“Ch. Wright Mills

Otázka: Proč patří analýza a tvorba veřejných politik k nejobtížnějším úlohám sociálních věd? Komplikace:  Hodnotové a zájmové ukotvení poznávacího, konceptorského a implementačního procesu  Změny v čase  Vnořenost dané veřejné politiky do dalších sociálních procesů, včetně uplatňování jiných veřejných politik  Nejasná determinace jevů, daná mimo jiné průřezovostí veřejné politiky  Deficity (bílá místa) poznání limitující pochopení souvislostí  Pluralita aktérů vedených vlastními intencemi a uplatňujících svébytné, často soupeřící strategie  Dlouhodobost a nejednoznačnost efektů veřejných politik  Časová a zdrojová náročnost samotného procesu poznání Jak poznávat veřejnou politiku a) Úskalí vědeckého poznávání veřejných politik

Příklad: Zdraví populace a jeho determinanty Běžné mínění (common sense): Zdravotní stav populace bude tím lepší, čím kvalitnější bude zdravotní péče. Její kvalita závisí na množství peněz, které má zdravotnictví k dispozici. Běžný závěr: S růstem finančních zdrojů pro zdravotnictví se zlepšuje zdravotní stav. Empirická evidence: USA vynakládají na zdravotnictví nejvíce, nicméně zdravotní stav Američanů zaostává za zdravotním stavem obyvatel některých jíných zemí. Veřejně politický výklad: Zdraví populace závisí: na genetických faktorech (2-4% vlivu); na kvalitě životního prostředí (do 10%); na struktuře a kvalitě zdravotní péče (do 30%); na životním stylu: na pohybovém režimu, na stravovacích návycích a kvalitě potravin, na rozšířenosti toxikománie, kouření, alkoholismu, obezity, na míře rizikového chování (zbytek do 100 %). (Pozn.: Procentní odhady jsou expertním soudem, který není odbornou komunitou obecně přijímán.) Veřejně politický závěr: Prevence nemocí a podpora zdraví, jsou-li vhodně podpořeny systémem organizace a řízení zdravotní péče, přispívají k lepšímu užití dostupných finančních prostředků. Tam, kde zdravotnictví zasahuje až v okamžiku, kdy je nemoc diagnostikována, dochází k neefektivnímu a neúčelnému plýtvání finančních zdrojů. Jak poznávat veřejnou politiku a) Úskalí vědeckého poznávání veřejných politik

Otázka: Jak nalézat v oboru veřejná politika (a nejenom v něm) správné odpovědi na dobře položené otázky? Jak se stát „imaginativním“ výzkumníkem à la Ch.W.Mills (2002)  Vést v patrnosti hodnotová východiska vlastní výzkumné práce.  Nepoznávat již dříve poznané. Řešení poznávacího problému zahájit důkladnou rešerší již dosažených výsledků.  Vést si archiv poznatků, postřehů, nápadů. Užívat možností internetu.  Myslet v souvislostech, usilovat o ucelený a koherentní výklad zkoumaného poznávacího problému.  Srovnávat, typologizovat, třídit podle různých kritérií a v jejich kombinacích, hledat extrémy a polární protiklady.  Hledat plausibilní teorie (výklady, výkladová schémata) poznávacích problémů a navazovat na ně (kultivovat hypotézy). Shromážděné výklady přijímat, odmítat nebo upravovat a rozvíjet.  Inspirovat se vším, co život přináší: četbou novin, časopisů i krásné literatury, filmy, divadelními hrami, rozhovory s přáteli a kolegy. Neodmítat jak pramen nic: užitečná je například analýza korespondence, soudních případů, afér - tak, jak se zrcadlily v médiích.  Nikdy neoddělovat poznávání od života = užívat v poznávání vlastních životních zkušeností (zúčastněné pozorování).  Hledat vždy co nejjednodušší a nejsrozumitelnější vyjádření. Aristotelův doplněk: Hledat vždy jenom tolik přesnosti, kolik povaha věci připouští. Jak poznávat veřejnou politiku b) Pravidla postupu poznávání

Identifikace poznávacího problému Správné položení otázky je klíčové pro pochopení a výklad poznávané skutečnosti a pro efektivnost celého poznávacího procesu. Ve veřejné politice bude dáno identifikací příslušného veřejně politického problému, vymezením napětí mezi identifikovanými a uznanými veřejnými zájmy a způsoby jejich uspokojování, identifikací skutečně dosahovaných a/nebo předpokládaných efektů i technickými aspekty formování a realizace veřejné politiky.  Hledání a výběr teorií schopných vysvětlit identifikovaný poznávací problém (Teorie = zobecněná minulá zkušenost)  (Modelové) vyjádření celostních souvislostí poznávacího problému (konceptuální schéma/ta)  Soustředění empirické evidence o identifikovaném poznávacím problému s užitím příslušných metod (data a kvantitativní analýzy, analýza dokumentů, případové studie, srovnávání, rozhovory s experty…)  Vyloučení nadbytečných a zařazení scházejících prvků a vztahů  Stanovení otevřených problémů, dosud nevyřešených otázek Jak poznávat veřejnou politiku b) Pravidla postupu poznávání Prvky řešení poznávacího problému

c) Metody veřejné politiky Motto: „Člověka lze vyškolit jenom v tom, co je již známo; školení ho proto někdy zbavuje schopnosti hledat nové cesty.“ C. Wright Mills Otázka: Jak dospíváme při řešení určitého poznávacího problému ve veřejné politice k výběru té či oné metody (nebo jejich kombinace)? Jak poznávat veřejnou politiku Přehled metod často užívaných v analýze a tvorbě politik Analýza politik Tvorba politik 1. BrainwritingX 2. Nezúčastněné a zúčastněné pozorováníX 3. Biografická metodaX 4. Historická analýza / Případová studie / Analýza událostíX 5. Obsahová analýzaX 6. Strom problémůX 7. Statistická analýza datX 8. Analýza výnosů a nákladůX 9. RozhovoryX

c) Metody veřejné politiky Jak poznávat veřejnou politiku Přehled metod často užívaných v analýze a tvorbě politik Analýza politik Tvorba politik 10.Brainstorming XX 11.Reprezentativní šetření / Výzkumy veřejného mínění XX 12.Expertní šetření / Focus Groups XX 13.Srovnávací analýza XX 14.Analýza procesů XX 15.Simulační modelování / Ekonometrické modely / Hry XX 16.Analýza trendů / Extrapolace X 17.Morfologická analýza X 18.Strom cílů X 19.ProgramováníX 20.Metoda DelphiX 21.Psaní scénářůX Legenda: X označuje převažující pole uplatnění metody. Poznámka: S těmito i dalšími metodami a možnostmi jejich uplatnění se setkáte v navazujících výzkumných praktikách Metody analýzy politik a Metody tvorby politik.

d) Doporučená struktura odborné studie Jak poznávat veřejnou politiku Název, autor Shrnutí (česky, anglicky) Obsah Úvod 1.Vymezení poznávacího problému (v čem studie přispívá k lepšímu pochopení problematiky) 2.Rekapitulace dosavadní úrovně poznání (s odkazy na příslušné autory a prameny) 3.Teoretická východiska (fakultativně: hypotézy, konceptuální model/y) 4.Charakteristika užitých metod (důvody volby, omezení, způsoby aplikace) 5.Postup a výsledky zkoumání (možno dále strukturovat) 6.Závěr (včetně kritického zhodnocení dosažených výsledků a doporučení dalšího směru zkoumání) 7.Použité prameny Přílohy (fakultativně)