Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Veřejná politika Garant kursu a přednášející:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Veřejná politika Garant kursu a přednášející:"— Transkript prezentace:

1 Veřejná politika Garant kursu a přednášející:
Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc., MSc., Ke konzultacím se přihlašujte elektronicky na Website přednášek: Semináře pro studenty FSV: Garant seminářů a vedoucí seminární skupiny B (J3019): PhDr. Vilém Novotný, kontakt: Asistent a vedoucí seminární skupiny A (J2080): Mgr. Libor Stejskal, kontakt: Asistenti: Mgr. Antonín Tym, kontakt: Mgr. Paulina Tabery, kontakt: Semináře pro studenty FHS: Mgr. Selma Muhič Dizdarevič, PhD. Rozsah výuky: 2/2, ZS, počet kreditů: 9 Pondělky – 18.20, učebny 2080 a 3019

2 Veřejná politika ?

3 Cíle výuky, harmonogram
Uvést vás do oboru veřejné politiky v širších kontextech poznání a praxe. Učinit tak vymezením klíčových pojmů jejího kategoriálního aparátu s příklady jejich uplatnění. Vést vás ke kritickému přemýšlení a studiu, k systematické práci s česky i anglicky psanou odbornou literaturou, k psaní odborných textů a k aktivní práci na seminářích. Přednášky: 5. a , 2. a , 7.12. Semináře: 12. a , 9. a , , 4.1.

4 Studijní povinnosti pro studenty VSP
Podmínkou připuštění k písemné zkoušce z předmětu (max. 60 bodů) je zpracování studie podle dohodnutého zadání (max. 40 bodů), prémie 5 bodů navíc za dodržení termínů odevzdání osnovy, rozšířené osnovy a ucelené pracovní verze studie v určených termínech asistentům, zpracování souhrnu a kritického rozboru anglické odborné publikace (max. 25 bodů), a klasifikace ze semináře (max. 70 bodů). Doporučená témata studií a anglické odborné publikace k vypracování souhrnu a kritického rozboru vám budou nabídnuty na začátku semestru. Po domluvě s přednášejícím je možno zvolit i jiná témata či texty.

5 Celkové hodnocení bude provedeno takto:
Dosažené body: Hodnocení: 181 a více Výborně 160 – 179 Velmi dobře 145 – 159 Dobře 144 a méně Neprospěl

6 Témata přednášek BLOK I 5.10.
1. Úvod k předmětu, přednáškám a seminářům. 2. Veřejná politika jako sociální praxe. 3. Veřejná politika jako vědní disciplína – historie, klíčové koncepty, vztah k dalším sociálním vědám. BLOK II 4. Etika a veřejná politika. Normativní modely veřejných politik 5. Veřejná politika jako proces (úvod). 6. Aktéři ve veřejné politice. BLOK III 2.11. 7. Trh, stát a občanský sektor jako regulátory života společnosti. 8. Pojem vládnutí. Globální krize jako krize vládnutí. BLOK IV 23.11. 9. Stát, politický systém, demokracie. Evropská unie. 10. Nástroje veřejné politiky. BLOK V 7.12. 11. Tvorba agendy. 12. Jak poznávat veřejnou politiku. 12. Závěrečná rekapitulace, příprava na zkoušku.

7 Orientační doporučená struktura studie
Název, autor Shrnutí (česky, anglicky) Obsah Úvod Vymezení poznávacího problému (v čem studie přispívá k lepšímu pochopení problematiky) Rekapitulace dosavadní úrovně poznání (s odkazy na příslušné autory a prameny) Teoretická východiska (fakultativně: hypotézy, konceptuální model/y) Charakteristika užitých metod (důvody volby, omezení, způsoby aplikace) Postup a výsledky zkoumání (možno dále strukturovat) Závěr (včetně kritického zhodnocení dosažených výsledků a doporučení dalšího směru zkoumání) Použité prameny Přílohy (fakultativně) Studenti se při vypracování studie řídí písemnou instrukcí, která je k dispozici na webové stránce kursu.

8 Souhrn a kritický rozbor anglické odborné publikace
Na základě prostudování vybraného textu a osvojení si odborné terminologie vypracuje student výstižný souhrn jeho obsahu. Posléze tento text (s užitím dalších pramenů odborné literatury, dat atp.) kriticky analyzuje. Může přitom reflektovat užitá teoretická východiska, konfrontovat je s přístupy jiných autorů, posoudit hodnověrnost dat, srovnávat analyzované skutečnosti se situací v jiných oblastech či zemích a/nebo se vyjádřit k úplnosti a způsobu prezentace daného tématu. Odvolá se přitom na všechny další užité prameny. Upozornění: nepřekládat doslova!

9 Základní literatura Potůček, M. et al.: Veřejná politika. Praha, Sociologické nakladatelství 2005. Potůček, M.: Nejen trh. Role trhu, státu a občanského sektoru v proměnách české společnosti. Praha, Sociologické nakladatelství s. (Anglicky: Not Only the Market, Budapest, CEU Press 1999.) Potůček, M. – Musil, J. – Mašková, M. (eds.): Strategické volby pro Českou republiku. Teoretická východiska. Praha, Sociologické nakladatelství 2008. Veselý, A. – Nekola, M. (eds.): Analýza a tvorba veřejných politik. Praha, Sociologické nakladatelství 2007. Doporučuji průběžně sledovat obsah časopisu Central European Journal of Public Policy (CEJPP) na


Stáhnout ppt "Veřejná politika Garant kursu a přednášející:"

Podobné prezentace


Reklamy Google