Školení žadatelů k podání žádosti o dotaci z Programu rozvoje venkova - LEADER Výzva 2011/4 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pojmy a orientace Ostrava / Brno VEŘEJNÁ PODPORA A VELIKOST PODNIKU.
Advertisements

Program rozvoje venkova na období OBECNÉ PODMÍNKY PRO 1. KOLO PŘÍJMU ŽÁDOSTÍ Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 Opatření 8. Investice do rozvoje lesních oblastí a zlepšování životaschopnosti lesů.
Podpora de minimis Praha, MŠMT 2011
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Veřejná podpora, podpora de minimis a dočasný rámec Seminář pro žadatele – výzva č. 36 GG pro oblast podpory 1.2 Praha, 22. března 2010 Ing. Ivana Projsová.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Téma : Veřejná podpora Veřejná podpora - 1. část Ing. Ondřej Miffek Ostrava,
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 24. dubna 2014.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Projekty spolupráce MAS z PRV v programovém období
Aktuální informace Ministerstva kultury
Místní rozpočtové jednotky
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Státní organizace.
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Jednoduché účetnictví
Seminář pro příjemce OPVK
Zákon o sociálním podnikání
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Benefit7.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PORADA OCHRANY ZPF VEŘEJNÁ PODPORA
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2017
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 LEADER
„Budujeme region se společnou budoucností“
3. výzva MAS Moravská cesta Program rozvoje venkova Seminář pro žadatele , Náklo.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
Cyklus malého projektu
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Sociální a dostupné byty
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Školení žadatelů k podání žádosti o dotaci z Programu rozvoje venkova - LEADER Výzva 2011/4 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí

Program: o Do, které fiche podáváte projekt? o Rekapitulace podmínek PRV o Nové fiche o Nová preferenční kriteria o Přestávka o Podmínky pro zpracování Žádosti o Nová žádost + osnova o Balíček pro žadatele o Závěr

Do, které fiche podáváte projekt? Kdo jsem Za jaký subjekt přicházím Projektový záměr Předpokládaná alokace Do programu Leader, PRV jdu poprvé/ do programu Leader, PRV jsem již žádal (úspěšně /neúspěšně)

Rekapitulace podmínek PRV PRV OSA I-IV Předfinancování projektů Zadávací řízení - do bez DPH - nad bez DPH Příloha – metodika pro tvorbu Fichí

Nové fiche Vymezení fiche Opatření a podopatření Režim podpory Definice příjemce dotace Způsobilé výdeje a kódy/nezpůsobilé výdaje Kriteria přijatelnosti Další podmínky Povinné a nepovinné přílohy

Nová preferenční kriteria a)Povinná stanovená SZIF b) stanovená MAS => společná pro všechna opatření/projekty => specifická pro jednotlivá opatření/projekty

Přestávka 15 min Prosím dodržujte čas

Podmínky pro zpracování Žádosti Než začneme = příprava žadatele Jsou naše formulace projektových záměrů, potřebné a podporovatelné Co ?, Proč ?, Kde ?, Kdy ?, Za kolik ?, A s kým? Zjistit soulad projektového záměru s místními a regionálními koncepcemi Uvědomění si svých možností a limitů - stav připravenosti projektu ( času na přípravu), hledání partnerů, dlouhodobá udržitelnost výsledků projektu Seznámení se s pravidly programu a fichemi

Nová žádost + osnova Žádost a osnova v jednom formuláři, vygenerovaným SZIF Ke stažení na stránkách MAS => => založka LEADER => levý sloupec balíčky pro žadatele => 4.výzva => příslušná Fiche

BALÍČEK PRO ŽADATELE OBSAHUJE: Příslušné Fiche Obecná pravidla pro příslušnou Fichi (metodika pro tvorbu Fichí) Elektronická Žádost + osnova Kontrolní list pro příjem ž.

Režim podpory Nezakládá veřejnou podporu Režim de minimis Bloková vyjímka Na straně 6 metodiky pro tvorbu Fichí

Projekt nezakládá veřejnou podporu Projekty nesmí zakládat veřejnou podporu dle článku 107 Smlouvy o fungování EU. Za podporu neslučitelnou se společným trhem je považována podpora naplňující následující znaky: 1) podpora je poskytnutá z veřejných prostředků – do těchto prostředků spadají i prostředky evropských fondů, proto při poskytování podpory z tohoto programu je tento bod splněn vždy. 2) udělení podpory narušuje nebo hrozí narušením hospodářské soutěže – pokud podpora zvýhodňuje nebo potenciálně zvýhodní jakoukoliv ekonomickou činnost, tedy nabídku zboží nebo služeb na trhu, pak je naplněn i tento bod. 3) podpora je selektivní, zvýhodňuje určité podniky nebo odvětví výroby – pokud podpora zvýhodňuje konkrétní podnik nebo skupinu podniků a nejedná se o obecné opatření přinášející výhodu všem. 4) podpora ovlivní obchod mezi členskými státy – pokud se jedná o podporu ekonomické činnosti, vždy existuje možnost, že bude ovlivněn podnikatel z jiného členského státu. Pokud není alespoň jeden z výše uvedených znaků naplněn, nejedná se o veřejnou podporu. Za „podnik“ je považována jakákoliv entita, která vyvíjí ekonomickou aktivitu ve smyslu definovaném níže bez ohledu na právní formu či neziskový charakter daného subjektu. Pod pojem „ekonomická aktivita“ lze zahrnout jakoukoliv činnost spočívající v nabízení zboží a/nebo služeb na trhu a to bez ohledu na právní formu, vlastnickou strukturu, způsob financováni a neziskový charakter daného projektu.

Projekt v režimu de minimis Projekty jsou podporovány v souladu s nařízením Komise 1998/2006 ze dne 15. prosince 2006 o použití článků 87 a 88 Smlouvy na podporu „de minimis“1, tzn., že celková výše podpory „de minimis“ poskytnutá jednomu subjektu nesmí v kterémkoli tříletém období přesáhnout částku EUR. Celková částka podpory „de minimis“ udělená každému jednotlivému podniku činnému v odvětví silniční dopravy nepřesáhne EUR v kterémkoliv období tří fiskálních let (tento limit platí bez ohledu na formu podpory nebo její sledovaný cíl.) Režim „de minimis“ představuje podpory malého rozsahu, u nichž se předpokládá, že nemají potenciál ovlivnit trh. Doporučujeme využít tento režim v případě, že se vyskytuje pochybnost, zda projekt zakládá či nezakládá veřejnou podporu. V režimu „de minimis“ lze realizovat i neinvestiční výdaje a není nutné prokazovat motivační efekt. Režim „de minimis“ nelze využít na činnosti v odvětví prvovýroby zemědělských produktů. Zpracování a uvádění zemědělských produktů (tzn. produktů uvedených v příloze I Smlouvy o založení ES) lze podpořit pouze za podmínky, že: - o výše podpory není stanovena na základě ceny nebo množství produktů zakoupených od primárních producentů nebo uvedených na trh danými podniky - o poskytnutí podpory není závislé na podmínce, že bude z části nebo zcela předána prvovýrobcům

Projekt –bloková výjimka Projekty musí být v souladu s podmínkami nařízení Komise (ES) č. 800/2008 ze dne 6. srpna 2008, kterým se v souladu s články 87 a 88 Smlouvy o ES prohlašují určité kategorie podpory za slučitelné se společným trhem (obecné nařízení o blokových výjimkách)3. Dotace může být poskytnuta pouze na investiční výdaje, jestliže vznikly4 a byly skutečně uhrazeny nejdříve ke dni zaregistrování Žádosti o dotaci na RO SZIF. Investiční výdaje jsou definovány v kapitole 1 Obecných podmínek Pravidel IV.1.2. (nevztahuje se na financování formou leasingu). V případě, že podpora je poskytována dle Nařízení Komise (ES) č. 800/2008, kterým se v souladu s články 87 a 88 Smlouvy o ES prohlašují určité kategorie podpory za slučitelné se společným trhem (obecné nařízení o blokových výjimkách), pak musí mít podpora motivační účinek v souladu s článkem 8 nařízení Komise (ES) č. 800/20085; C. Tzn. nelze podporovat dostavby hrubých staveb, vybavení novostaveb, prosté nahrazení investice ve fungujícím zařízení.

Povinné přílohy do 13.kola vzory

Na Závěr Vaše dotazy Termíny příjem žádostí, konzultace, příprava kanceláře na příjem Žádostí Výzva 2011/4

Děkujeme za pozornost a těšíme se na vaše projekty Tým Regionu Pošembeří : Milan Oliva, Michaela Vítková, Hana Vrbovcová, Štěpánka Šoupalová, Šárka Pučálková, Blanka Slivová, Gábina Záhrobská Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí