BOCOUTURE ® při léčbě glabelárních mimických vrásek* Materiál ke školení lékařů Přípravek Bocouture je určen k přechodnému zlepšení vzhledu středních až.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Typová činnost složek IZS při společném zásahu u mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí STČ – 09/IZS.
Základy automatického řízení 1
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Legislativní změny novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb., která mj. zavádí jednotnou přijímací zkoušku do oborů vzdělání s maturitní zkouškou.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pojem přeměna obchodní společnosti
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pracovní porada Pracovní list.
Ošetření při poranění od jehly
Pracovní porada Pracovní list.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Pracovnělékařské služby
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Poměr v základním tvaru.
Individuálně vzdělávací plán
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Gymnasium Jižní Město Praha
Vykazování postupu nebo stavu
Právo sociálního zabezpečení
Digitální učební materiál
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ústav podnikové strategie Analýza komunikačních chyb řídících pracovníků ve vybrané společnosti.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Uživatelská příručka DuoTrainin
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Typy Oken, Zobrazení a Konfigurace
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
1.
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Na co myslet při podávání přihlášky do výběrového řízení pro poskytnutí účelové dotace z rozpočtu statutárního města Ostravy.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
PŘIHLAŠOVACÍ SYSTÉM CK KRISTOF
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Poměr v základním tvaru.
Život bez střeva , Praha.
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
V lékárnách od BŘEZNA V lékárnách od BŘEZNA 2018.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
NABÍDKA ŠKOLENÍ CE 2017 / 18 Q2.
Transkript prezentace:

BOCOUTURE ® při léčbě glabelárních mimických vrásek* Materiál ke školení lékařů Přípravek Bocouture je určen k přechodnému zlepšení vzhledu středních až závažných vertikálních vrásek mezi obočím, které se objevují u dospělých do 65 let, jestliže závažnost těchto vrásek má důležitý psychologický dopad na pacienta.

Úvod

V této prezentaci v PowerPointu nabízí společnost Merz Pharmaceuticals školicí modul pro lékaře jako součást Plánu řízení rizik (RMP) u přípravku BOCOUTURE ® Cílem školicího modulu je zajistit bezpečnost použití BOCOUTURE ® se zvláštním ohledem na indikaci glabelárních vrásek* Tento školicí model podává k dosažení tohoto cíle komplexní informace týkající se kontraindikací, rizikových faktorů, možných nežádoucích účinků, vhodných rad pro pacienty, plánování léčby a dokumentace, a rovněž postupy aplikace pro léčbu glabelárních vrásek* Přípravek Bocouture je určen k přechodnému zlepšení vzhledu středních až závažných vertikálních vrásek mezi obočím, které se objevují u dospělých do 65 let, jestliže závažnost těchto vrásek má důležitý psychologický dopad na pacienta.

Obsah Léčba přípravkem BOCOUTURE ® v obecném pohledu Léčba glabelárních vrásek* přípravkem BOCOUTURE ® Právní informace / příloha Přípravek Bocouture je určen k přechodnému zlepšení vzhledu středních až závažných vertikálních vrásek mezi obočím, které se objevují u dospělých do 65 let, jestliže závažnost těchto vrásek má důležitý psychologický dopad na pacienta.

Léčba přípravkem BOCOUTURE ® v obecném pohledu

Postup léčby Postup léčby přípravkem BOCOUTURE ® lze rozčlenit do pěti fází: Konzultace Naplánování léčby Rekonstituce Podání Následný pohovor V každé fázi je nutno splnit konkrétní úkoly Bližší pokyny viz další snímky

Úkoly ve fázi konzultace 1 Projednat stav pacienta a léčebnou strategii Dohodnout cíle léčby Předat podrobné informace o plánované léčbě Ověřit kontraindikace Ověřit interakce s jinými léky Zvážit zvláštní upozornění Zvážit preventivní opatření pro případ přitěžujících okolností Informovat o opatřeních v naléhavém případě: pacient by měl vyhledat lékařskou pomoc v případě obtíží s polykáním, mluvením nebo dýcháním Upozornit na nežádoucí účinky specifické pro indikaci Získat pacientův informovaný souhlas (písemná forma) Konzultace

Úkoly ve fázi konzultace 2 Bližší informace ohledně Kontraindikací Přecitlivělost na látku botulotoxin (neurotoxin) typu A nebo na kteroukoli pomocnou látku tohoto přípravku Generalizovaná porucha svalové aktivity (např. myasthenia gravis, Lambert–Eatonův syndrom) Infekce nebo zánět v místě aplikace Interakce s jinými léky Studie týkající se interakce s jinými léky nebyly prováděny Teoreticky, následující léčivé přípravky mohou zvýšit účinnost Botulinum neurotoxinu Aminoglykosidová antibiotika Přípravky, které interferují s neuromuskulárním přenosem, např. tubokurarinová svalová relaxancia Teoreticky, následující léčivé přípravky mohou snížit účinnost Botulinum neurotoxinu 4-aminochinoliny Konzultace

Úkoly ve fázi konzultace 3 Bližší informace ohledně zvláštních upozornění Nežádoucí účinky vzdálené od místa podání v důsledku rozšíření toxinu; pacient by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc v případě obtíží s polykáním, mluvením nebo dýcháním Pacienti léčeni terapeutickými dávkami mohou trpět nadměrnou svalovou slabostí Injekce přípravku Bocouture se nedoporučuje pacientům s dysfagií a aspirací v anamnéze Anafylaktické reakce; měl by být připraven adrenalin a další prostředky pro zvládnutí anafylaktického šoku Je nutno učinit všechna opatření, aby přípravek Bocouture nebyl vstříknut do cévy Konzultace

Úkoly ve fázi konzultace 4 Bližší informace ohledně Preventivní opatření určená pro pacienty s poruchami krvácivosti s antikoagulační léčbou trpící ALS nebo jiným onemocněním způsobujícím periferní neuromuskulární dysfunkci pokud je v cílovém svalu výrazná slabost nebo atrofie se změněnou anatomií v důsledku dřívějších zákroků Botulotoxin (neurotoxin) by se neměl používat během těhotenství a kojení z důvodu chybějících adekvátních klinických údajů Konzultace

Úkoly ve fázi plánování léčby 1 Naplánujte a zdokumentujte léčbu např. využitím formuláře pro záznam léčby s konkrétní indikací (níže: příklad indikace glabelárních vrásek*) Přípravek Bocouture je určen k přechodnému zlepšení vzhledu středních až závažných vertikálních vrásek mezi obočím, které se objevují u dospělých do 65 let, jestliže závažnost těchto vrásek má důležitý psychologický dopad na pacienta.

Úkoly ve fázi plánování léčby 2 Do formuláře záznamu léčby zaznamenejte údaje o pacientovi, diagnózu, závažnost vrásek, anamnézu případu a současná zjištění, včetně dřívější léčby a její účinnosti Součástí každého chirurgického i nechirurgického kosmetického zákroku by měly být fotografie PŘED ZÁKROKEM a PO ZÁKROKU Určete svaly, které budou ošetřeny, a označte je na obrázku uvedeném na formuláři záznamu léčby Rozhodněte, jaké množství přípravku BOCOUTURE ® bude podáno injekčně do jednotlivých svalů, a zapište tyto údaje do formuláře záznamu léčby

Úkoly ve fázi rekonstituce 1 Jedna injekční lahvička s přípravkem BOCOUTURE obsahuje 50 LD 50 jednotek botulotoxinu (neurotoxinu) typu A (150 kD), sine complex proteine Neotevřená lahvička má dobu použitelnosti 3 roky při pokojové teplotě (25 ºC). V lahvičce je vakuum. Rekonstitujte bílý prášek přípravku BOCOUTURE ®, sušený mrazem, s 1,25 ml sterilního roztoku chloridu sodného (0,9 % NaCl) bez konzervancií. Toto množství odpovídá dávce 4 jednotek v 0,1 ml roztoku. Doporučuje se rekonstituovat obsah lahvičky a plnit injekční stříkačku nad papírovými ubrousky potaženými plastem, které zachytí případné rozlití roztoku

Úkoly ve fázi rekonstituce 2 1. krok: Za použití jehly a vhodné stříkačky vtáhněte 1,25 ml roztoku NaCl do stříkačky. Exponovanou část pryžové zátky lahvičky s přípravkem BOCOUTURE je nutno před zasunutím jehly otřít lihem (70 %) Zasuňte jehlu do lahvičky s přípravkem BOCOUTURE v mírném sklonu Vakuum v lahvičce vtáhne roztok do lahvičky 2. krok: Vyjměte stříkačku z lahvičky a smíchejte přípravek BOCOTURE s roztokem opatrným kroužením a nakláněním lahvičky, až se rozpustí všechny lyofilizované pevné částice na stěnách lahvičky i na zátce Netřepejte s lahvičkou příliš silně! 3. krok: Vtáhněte roztok, připravený k použití, do vhodné stříkačky pro injekční podání Nejčastěji používané stříkačky jsou inzulínové stříkačky o objemu 1,0 nebo 0,3 ml s jehlou 30 G

Úkoly ve fázi rekonstituce 3 Doporučený objem ředění pro jednu lahvičku s 50 jednotkami přípravku BOCOUTURE je 1,25 ml NaCl za vzniku dávky 4,0 jednotek na 0,1 ml roztoku pro injekci Přidaný roztok (NaCl 9 mg/ml [0,9 %] roztok pro injekci) Výsledná dávka přípravku BOCOUTURE v jednotkách na 0,1 ml

Úkoly ve fázi rekonstituce 4 Rekonstituovaný přípravek BOCOUTURE ® je čirý bezbarvý roztok bez viditelných pevných částic Přípravek BOCOUTURE ® je nutno zlikvidovat při ztrátě vakua, nebo pokud je rekonstituovaný přípravek zakalený, obsahuje sraženiny nebo viditelné pevné částice

Úkoly ve fázi podání 1 Všeobecná doporučení a rady: Na oblast aplikace použijte, je-li to vhodné, lokální anestézii ve formě znecitlivujícího krému Aby se snížilo riziko ptózy, nesmíte injekci podat v blízkosti levator palpebrae superioris a v kraniální části orbicularis oculi Místo na pokožce dezinfikujte lihem nebo chlorhexidinem Injekce do musculus corrugator je nutno provádět ve střední části svalu a v centrální části vydutí tohoto svalu, nejméně 1 cm nad kostním orbitálním obloukem Požádejte pacienta, aby stáhl svaly, a označte místa vpichu Dbejte na úhel a hloubku jehly. Během vpichu je nutno zachovávat nejsvrchnější a střední zarovnání jehly Dbejte, abyste nezasáhli periosteum (to je bolestivé!) Použijte gázový polštářek nebo vatový tampón k zástavě krvácení a pevně zatlačte pod okrajem oční jamky, aby se roztok nerozšířil do této oblasti

Úkoly ve fázi podání 2 Dávky Celkový doporučený objem pro injekci k léčbě glabelárních vrásek je 20 jednotek rozdělených do 5 míst vpichu: dvě injekce po 0,1 ml (=4 jednotky) do každého musculus corrugator a jedna injekce 0,1ml (=4 jednotky) do musculus procerus Lékař může dávku zvýšit až na 30 jednotek, pokud to jednotliví pacienti vyžadují, s tříměsíčním intervalem mezi zákroky. Dávky jednotek doporučené pro přípravek BOCOUTURE ® nelze zaměňovat s dávkami určenými pro jiné přípravky botulotoxinu z důvodu rozdílů v analýzách LD 50 Z výsledků komparativních klinických studií vyplývá, že přípravek Bocouture a srovnatelný produkt obsahující botulotoxin typu A komplex (900 kD) mají shodnou účinnost*. *Sattler G et al. Dermatol Surg. 2010; 36 Suppl 4:

Úkoly ve fázi následného pohovoru Připomeňte pacientovi, že nástup se projeví obvykle do 2-3 dnů a maximální účinek nastane 30. den Působení přípravku trvá až 4 měsíce Mezi každým zákrokem by měla být nejméně 3 měsíce přestávka Upozorněte pacienta, že by měl hlásit každý výskyt nežádoucích účinků Připomeňte pacientovi, že některé nežádoucí účinky vyžadují okamžitý lékařský zásah: pacient by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc v případě obtíží s polykáním, mluvením nebo dýcháním Další sledování

Léčba v obecném pohledu – léčba bez výsledku Pokud se do měsíce od první injekce neprojeví žádný léčebný účinek, je nutno provést tato opatření: Analýza důvodu bezvýsledné léčby, např. vpich do nesprávných svalů, zvolená injekční metoda, nedostatečná dávka, tvorba protilátek neutralizujících neurotoxiny Přehodnocení adekvátnosti léčby botulotoxinu typu A Neprojeví-li se při první léčbě žádné nežádoucí účinky, lze provést další léčbu za těchto podmínek: Úprava dávky s ohledem na analýzu selhání poslední léčby Dodržení minimální přestávky v délce 3 měsíců mezi první a opakovanou léčbou

Léčba glabelárních mimických vrásek (případové studie)

Posouzení klienta Požádejte pacienta, aby se silně zamračil Povšimněte si síly a objemu stažených svalů Sledujte původ a uložení svalů Určete pozici obočí Povšimněte si asymetrií a pohovořte o nich se svým klientem Označte místa předpokládaného vpichu pomocí tužky na obočí Vysvětlete klientovi, které proporce vrásek jsou dynamické a které statické Statické vrásky mohou také vyžadovat výplň

Glabelární mimické vrásky: injekční metoda Označte tužkou na obočí místa předpokládaného vpichu Proveďte posouzení svalové hmoty a podle toho zvolte dávku Standardně je 5 míst vpichu Hloubka vpichů 1 : Procerus → hluboký vpich Hlavní část svalu corrugator → méně hluboký vpich Boční svaly corrugator → povrchový vpich 1.Carruthers JD a kol. Plast Reconstr Surg 2008;121 (5 Suppl):5S-30S.

Glabelární mimické vrásky: výsledky PŘED (max. zamračení)PO 12 TÝDNECH (max. zamračení)

Glabelární mimické vrásky: čeho se vyvarovat 1 Neprovádějte vpich laterálně za linií středu zornice, aby nedošlo k ptóze obočí Neprovádějte vpich příliš vysoko, mohlo by dojít k blokaci pohybu frontalis Neprovádějte vpich v blízkosti levator palpebrae superioris, do kraniální části orbicularis oculi nebo pod kostním orbitálním obloukem, aby nedošlo k ptóze a diplopii víčka Směrujte jehlu mimo orbitu, abyste snížili riziko nežádoucích účinků 1. Carruthers J et al. Plast Reconstr Surg 2004; 114 (Suppl): 1S – 22S

Léčba glabelárních mimických vrásek - Shrnutí / prohlášení Případ v této kapitole byl zvolen jako příklad. Je nutno si vždy uvědomovat, že každý případ i každý pacient je jedinečný. Je vždy nutno posoudit jednotlivé charakteristické aspekty každého případu a vzít je v úvahu při plánování výkonu Před podáním přípravku BOCOUTURE ® pacientovi je nutno se seznámit se současným SMPC (souhrn údajů o přípravku)

Právní informace / příloha

Právní informace Číslo verze: 1.2 (Datum: únor 2011) Informace o autorských právech: Cílem tohoto vzdělávacího dokumentu je informovat lékaře o bezpečném podávání přípravku BOCOUTURE ® a o možných rizicích. Jakékoli neoprávněné kopírování nebo šíření je zakázáno Kontaktní údaje: Merz Pharmaceuticals GmbH European Central Marketing Aesthetics Eckenheimer Landstraße 100 D Frankfurt am Main

Příloha - dokumenty Zde najdete několik dalších důležitých dokumentů, které vám pomohou při léčbě glabelárních vrásek* Dokument otevřete klepnutím na jeho název (viz odkazy) SmPC přípravku BOCOUTURE Formulář záznamy pacienta a informovaný souhlas pacienta Přípravek Bocouture je určen k přechodnému zlepšení vzhledu středních až závažných vertikálních vrásek mezi obočím, které se objevují u dospělých do 65 let, jestliže závažnost těchto vrásek má důležitý psychologický dopad na pacienta.