Jarmila Cmuntová Zuzana Mezerová Podzimní škola WHO / HPH 2011 v ČR 12.- 13. září MZ ČR, Praha Kontinuální edukační programy ve vztahu k podpoře zdraví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Specifika dobrovolnické služby na onkologickém oddělení
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Kariérové poradenství
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Vlastní hodnocení školy
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Finanční možností svépomocných skupin
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Koncepce péče o staré občany
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Rekapitulace výchozí situace v Kadani.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Koncepce ošetřovatelství
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Kvalita v českém zdravotnictví
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Akční plán „Nemocnice podporující zdraví“ Podzimní škola WHO / HPH 2011 v ČR , MZ ČR, Praha Ing. Gabriela Jičínská MUDr. Lenka Štěpánková.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Vzdělávací program pro koordinátory HPH v nemocnicích ČR projekt BCA MUDr. Ivana Kořínková Podzimní škola WHO-HPH 2011 v ČR, 12. – ,
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Podzimní škola WHO-HPH v ČR, 12.– , MZ ČR v Praze Fakultní nemocnice v Motole.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Aktivity pracovní skupiny el. bezpečnosti
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Reforma psychiatrické péče
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Ing. Stanislava Správková
Obor zdravotních služeb MZ
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Transkript prezentace:

Jarmila Cmuntová Zuzana Mezerová Podzimní škola WHO / HPH 2011 v ČR září MZ ČR, Praha Kontinuální edukační programy ve vztahu k podpoře zdraví

Nemocnice Jihlava  Krajská nemocnice,příspěvková organizace Kraje Vysočina  Spádová oblast obyvatel Poskytovaná péče:  ambulantní a lůžková  základní a specializovaná diagnostická léčebná péče  preventivní péče a lékárenská činnost Další činnost:  vědecko - výzkumná, vzdělávací a informační činnost ve zdravotnictví  pregraduální, postgraduální a kontinuální vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví

Nemocnice Jihlava  Celkem 1169 zaměstnanců ( z toho 162 lékařů, 813 NLZP)  671 akutních lůžek, 73 následná péče, 15 paliativní péče  KOC, KVC, Iktové centrum, Centrum pro léčbu RS  Politika kvality „ Spokojenost je standardem“  Orientace na pacienta a kvalitu poskytované péče  Baby Friendly hospital 2003  Certifikát ISO 9001, březen 2007, obhajoba 2010  Akreditace SAK prosinec 2008  Nemocnice ČR Očima zaměstnanců místo v Kraji Vysočina  Bezpečná nemocnice místo  Chceme se začlenit do mezinárodní sítě HPH

Sebehodnocení standardů podpory zdraví - pozitiva I.Zásady řízení koordinátor, politika kvality, sledování IK, přezkoumání QMS vedením, aktivity na podporu zdraví v nutriční péči, edukační poradny II. Posuzování potřeb pacientů v oblasti podpory zdraví kontinuální sběr informací, aktualizace, vyhodnocení potřeb, vnitřní předpisy, audity, III.Informování pacientů a opatření na podporu zdraví Edukační protokol, dotazníky, letáky, informovanost pacientů (KVC), spolupráce, kontakty např.Klub přátel diabetických dětí

Sebehodnocení standardů podpory zdraví - pozitiva IV.Podpora zdravého životního prostředí bezpečnostní audity, školení, hygienicko - epidemiologické řády, adaptační proces, předávání informací, podpora dalšího vzdělávání, týmová spolupráce, dotazníky zaměstnancům V.Kontinuita a spolupráce spolupráce s organizacemi a sdruženími v kraji, plánované propuštění, zpráva vždy s pacientem, zajištění následné, sociální a domácí péče Celkem 34 bodů, tj. 85 % splněno Sebehodnotící dotazník ENSH 64 bodů

Sebehodnocení standardů podpory zdraví- negativa  Chybí programy pro odvykání kouření  Není navázána spolupráce mezi subjekty dle zdrav. plánu regionu  Vedení záznamů podpory zdraví do karet pacientů zčásti  Sociální a kulturní původ pouze u pacientů s pozitivní sociální anamnézou  Zajištění potřeb pacientů u některých chronicky nemocných bez návaznosti na vnitřní předpisy

Fungující programy na podporu zdraví  Nebojte se nemocnice  Dobrovolníci v nemocnici  Zdravotní klaun  Kurzy pro nastávající rodiče  Rekondiční tábor pro děti s diabetem  Pravidelná setkání stomiků  Koordinace s programy společnosti DAT  Laktační poradna  Edukační poradny  Dny hygieny rukou  Dárkové poukazy

Fungující programy podpory zdraví

Projekty před dokončením  Nutriční péče v onkologii  Prevence násilí na pracovišti  Programy preventivní péče  Projekt „Firemní školka“  Prostředí v nemocnici  Revitalizace zelených ploch

Akční plán podpory zdraví Hlavní linie: 1. Edukace pacientů na základě 2. Program pro odvykání posouzení potřeb kouření podpory zdraví navázání na programy Zdravé město, Zdravá škola KOC  edukace u vybraných typů onkologicky nemocných  domácí péče  paliativní a hospicová lůžka

Edukace pacientů na základě posouzení potřeb podpory zdraví září 2011  Podpora zřizovatele, navázání na zdravotní plán kraje  Představení programu a navázání spolupráce říjen 2011 – květen 2012  Zajištění edukačních materiálů na podporu zdravého životního stylu a kvality života, spolupráce se SZU  Edukace pacientů ve specializovaných ambulancích, zapojení rodiny, psychologická pomoc  Propagace zdravého životního stylu ve spolupráci se studenty, participace studentů na tvorbě edukačních materiálů, semináře pro veřejnost  Podpora vzdělávání zaměstnanců  Zpětná vazba

Program pro odvykání kouření prosinec 2011 – květen 2012  Seminář pro zdravotníky i veřejnost o problematice kouření a negativním vlivu na zdraví populace  Stáž 2 pracovníků na specializovaném pracovišti  Organizační zajištění prostor ambulance na Plicním oddělení  Stanovení ordinačních hodin  Propagace programu ve spolupráci se studenty, dobrovolníky, edukace v rámci specializovaných ambulancí v návaznosti na KOC  Podpora zaměstnanců v odvykání kouření

Co nás může zbrzdit nebo odradit? Silné stránky Slabé stránky - podpora vedení - omezené finanční prostředky - spolupráce – SZÚ,VŠPJ - malá informovanost o programech WHO - zkušenosti  fungující programy - nízká motivace pacientů a zdravotníků  edukační poradny k podpoře zdraví a odvykání kouření - poskytování všech typů péče Příležitosti Hrozby - zvýšení konkurenceschopnosti - neochota pacientů a zdravotníků změnit - sníž. nákladů na zbytečné rehospitalizace životní styl - rozšíření spolupráce se subjekty v regionu - neochota zdravotníků zapojit se do ve prospěch pacienta projektu - zvýšení zájmu o své zdraví - nedodržení termínu zavedení programu - podpora zdravého životního stylu

Děkuji za pozornost …