Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Adolescence doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D. Fakulta sportovních studií Masarykova univerzita.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_16_Od miminka po dědu TÉMA:
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
SPONDEA, o.p.s., Brno Prevence narušení procesu vývoje osobnosti dítěte jako svědka DN.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_11_test, osobnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky puberty klíčová slova : prepuberta, puberta, postpuberta autor: Kamila.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vývojová stádia člověka 5. ročník
Občanská výchova – 7. ročník, Životní cyklus, etapy vývoje
Postnatální období–předškolní věk
Kojenecké období od 6. týdnů do 1. roku Andrea Ječmenová 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Rodinná, párová a individuální terapie a poradenství
Současná společnost a životní styl, generační problémy
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
ŽIVOT MEZI LIDMI Patříme k lidem.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Životní cyklus.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Psychologie pro učitele 4.přednáška
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola Karviná Etapy lidského života Mgr. Růžena Blechová.
Práva a povinnosti členů rodiny
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Pracovní výchova – dívky 9.tř. Prezentace č. 18
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Transsexualita.
Tato prezentace ve stručnosti představuje základní etapy lidského vývoje od početí do stáří. Je doplněním nebo shrnutím výkladu učitele. V krátkých aktivitách.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Adolescence Řeháková,Hájíčková.
Podpora samostatného bydlení
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál

Etapy vývoje člověka Školní věk, puberta a dospívání

 Školní věk - do 15. roku (období, které je ukončeno pubertou)  Dospívání = adolescence - do 18. roku (často i déle)  Dospělost  Stáří PŘECHODY MEZI JEDNOTLIVÝMI VÝVOJOVÝMI ETAPAMI NELZE PŘESNĚ URČIT !

 Rozvoj pozornosti – u dítěte v 1. tř. max. 20 minut  Rozvoj řeči – potřeba s dětmi stále mluvit  Rozvoj slovní zásoby – číst!  Dítě se lépe učí pokud je motivováno a také pomocí názornosti (spojeno se zážitky)  Učí se respektovat pravidla, učí se novým pracovním návykům

 Roste význam vztahů s vrstevníky – snadno podléhá jejich vlivu  Vše „jiné“ mu vadí – děti umí být velmi zlí!  Dochází k porovnávání se s ostatními, k poměřování (sebevědomí x komplex)  Rozvoj etického a morálního cítění – dokáže už posoudit, co je dobré a co špatné  Rozvoj vlastní pohlavní identity = základ budoucích sexuálních vztahů  Kamarádství chlapců s chlapci – 3 až 4 kamarádi, schází se za účelem něco si zahrát, něco zažít  Kamarádství dívek s dívkami – důvěrné přátelství dvou dívek, probírají „tajnosti“, vzájemně se svěřují

 Hledání vlastní identity a místa ve společnosti  Revolta, chuť žít jinak, emoční bouře  Období puberty (10-12 let u dívky, let u chlapců) je obdobím pohlavního dospívání  Intelektový vývoj – základ abstraktního myšlení  Denní snění – tvoří se ideál sebe sama, rodičů, učitele, společnosti zklamání  Emoční labilita – změna nálad, krize a pocitové zvraty (souvisí s hormonálními změnami)

 Vztah k rodičům - ustupuje do pozadí potřeba uvolnit se z přílišného vlivu rodičů, osamostatnit se  Vztah k vrstevníkům – vystupuje do popředí vzájemné poskytování názorů, pocitů a vzorců chování, potřeba někam patřit ( pozor na party a jejich negativní vlivy!) první fáze utváření intimních partnerských vztahů  Vztah k sobě samému – zvýšená sebereflexe jaký bych chtěl být x jaký bych měl být x jaký jsem pokud cítí velký rozpor mezi realitou a skutečností úzkost a pocity viny

A E

 Budování rodinného, společenského a pracovního uplatnění  Nové role – manželství a rodičovství  Rodinný život je jednou z nejhlavnějších životních náplní  Ke konci tohoto období dochází k tzv. krizi středního věku (? Jak naložit s druhou polovinou života?) a syndromu „prázdného hnízda“ (plnoleté „děti“ odcházejí z domu a zakládají novou rodinu)  Po 50. roce útlum životních pochodů ženy – klimakterium (přechod) – přestávají menstruovat, u mužů taktéž změny

 začíná odchodem do důchodu  důležitá je příprava na důchod – pěstování koníčků, zájmů  důležité je být společensky aktivní  neztrácet kontakty s rodinou (důležitá je pravidelná návštěva dětí a vnoučat)

  KREJČÍ, Milada, et al. Výchova ke zdravému životnímu stylu. Praha : Fraus, s.