Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TyfloCentrum Brno, o.p.s. se představuje
Advertisements

Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Olga Václavová, knihovna ETF
CELOSTÁTNÍ VEŘEJNÁ SBÍRKA NA PODPORU NEVIDOMÝCH
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
PÉČE O ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Pět let existence Zvukové knihovny v KPBO Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Obor informační technologie
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
Téma: ​ Práce s informačními a komunikačními technologiemi, ​ Práce s kompenzačními pomůckami pro zrakově handicapované Projekt: Integrace žáků se zrakovým.
Práce nevidomých a slabozrakých. Poslání Posláním Ergonesu je podporovat osoby se zrakovým a kombinovaným postižením v aktivním přístupu k životu, povzbudit.
KOMUNIKACE S NEVIDOMÝM
Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem
SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OFTALMOPEDIE Historie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Programové vybavení počítače
Počítače pro handicapované
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_142_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Multimediální elektronická komunikace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
INTEGRACE DÍTĚTE SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KOMUNIKACE ON-LINE VY_32_INOVACE_63. CHAT komunikace dvou nebo více lidí prostřednictvím komunikační sítě. Textem Zvukem - audiochat Zvukem a obrazem.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Raná péče a pomůcky, prostředky a techniky v ní využívané jako předpoklad pro úspěšnou školní docházku Mgr. Bc. Veronika Růžičková, Ph.D. Ústav speciálněpedagogických.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Vytvořili: jaroslav Šindler a Tereza Žitníková I.B.
 a) kompenzační ◦ kompenzují zrakový handicap a jsou rozděleny do několika skupin podle účelu, ke kterému slouží.  b) rehabilitační ◦ umožňující zvětšení.
Středisko handicapovaných studentů na VŠE V roce 2015.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých
Co je to skype ? je peer-to-peer program, umožňuje provozovat Instant messaging, internetovou telefonii(VoIP), videohovory a přenos souborů instalace.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Formy komunikace na internetu. 1. Elektronická pošta -  Jeden z nejstarších způsobů komunikace na internetu  - odděluje v ové adrese.
Mobilní telefony a tablety
Vypracoval / Roman Málek
Elektronické bankovnictví
Rozdělení software podle účelu 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software počítače - rozdělení
Software Počítače Rozdělení podle účelu 2. část
Software počítače – opakování, rozdělení software
Základní pojmy při používání Internetu
Asistivní technologie pro mobilní zařízení PV072 Seminář z asistivních technologií Vít Vaněk
Komunikace. Komunikace – neverbální „řeč těla“ zrakový kontakt mimika gesta pohyby doteky oblečení.
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Jak lze využívat internet
POČÍTAČ A LIDÉ S HANDICAPEM Adéla Beránková, 3. A.
Konference „od kolébky po aktivní stáří“ úvodní slovo RNDr
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b

hardwarové prvky – počítače, servery, mobily, … softwarové vybavení – operační systémy, internetové vyhledávače Ovládání ICT patří mezi klíčové kompetence

Textování – psaní sms Chatování přes facebook Skype – videohovory Komunikace přes mobil

Samotné zvládnutí obsluhy ICT, která je primárně založena na vizuálním výstupu, je pro takto postiženého uživatele obecně náročnější, proto i výuka vyžaduje specifický přístup.

- občanské sdružení s celostátní působností, které vzniklo sdružuje přes členů

specializované zařízení pro těžce zrakově a jinak postižené občany V Tyflocentru : 1) setkávání zrakově postižených ( vzájemná motivace, …) 2) získání či osvojení dovedností ( sociální kontakt, sebeobsluha a práce s elektronickými kompenzačními pomůckami,…) sebedůvěra, podpora vzdělání, pracovní i společenské uplatnění

Umožňují vzdělávání, integraci zrakově postižených do společnosti i do pracovního procesu Pomůcky, které jsou na lékařský předpis (bílé hole, většina optických pomůcek) Na další mechanické a elektronické pomůcky je možné žádat příspěvek na odborech sociálních věcí

Od r počítač s předepsanou HW a SW výbavou počítačové pomůcky : - digitální čtecí zařízení s hlasovým výstupem - digitální zvětšovací lupu pro slabozraké - elektronický zápisník pro nevidomé

"Heyrovského" v Olomouci "Vyhlídka" v Olomouci regionální středisko Šumperk regionální středisko Prostějov Regionální středisko Přerov - Čechova 2 TyfloCentrum Olomouc, I. P. Pavlova - hlavní budova TyfloCentra

Čtecí zařízeníZvětšovací lupa pro slabozraké Elektronický zápisník

Braillský řádek (hmatový zobrazovač) - převádí textové informace z obrazovky do Braillova písma a zobrazují se na tomto speciálním hmatovém zobrazovači Speciální elektronický zápisník

- hlasové výstupy - softwarové lupy - programy pro zpracování tištěného textu - programy se speciálními funkcemi

Speciální mobilní telefony pro zrakově postižené s hlasovým výstupem, zvětšením nebo se čtěčkou kódů.

FACE TO FACE ICT + 1) Jde slyšet tón hlasu 2) Mám jistotu s kým mluvím 3) …………………………….. + 1) SMS, 2) ………………………………….. - 1) Nevidí jak reagujeme ( v obličeji atd. ) 2) ………………………………. -1) omezení v dostupnosti na různé sociální sítě 2)……………………………………

U předškoláků :

U školáků : Komunikace a používání internetových technologií by se dalo zlepšit : asistentem a používáním mikrofonů, které by četly nahlas text.

Dospělí a senioři : Komunikace a používání internetových technologií pro nevidomé by se dalo zlepšit levnějším přístupem k internetu, využitím nových GPS systémů, větší reklamou na internetové stránky pro nevidomé,…

cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDpo%C4%8Detn%C3%AD_technika cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDpo%C4%8Detn%C3%AD_technika e_komunikativn.C3.AD e_komunikativn.C3.AD h=866&q=informa%C4%8Dn%C3%AD+a+komunika%C4%8Dn%C3%AD+technologie& oq=informa%C4%8Dn%C3%AD+a+ko&gs_l=img.1.0.0j0i24l j ac.1.29.img skvLUHx6qxE#hl=cs&q=%C4%8Dtec%C3 %AD+za%C5%99%C3%ADzen%C3%AD+pro+zrakov%C4%9B+posti%C5%BEen%C3%A 9&tbm=isch&imgdii=_ h=866&q=informa%C4%8Dn%C3%AD+a+komunika%C4%8Dn%C3%AD+technologie& oq=informa%C4%8Dn%C3%AD+a+ko&gs_l=img.1.0.0j0i24l j ac.1.29.img skvLUHx6qxE#hl=cs&q=%C4%8Dtec%C3 %AD+za%C5%99%C3%ADzen%C3%AD+pro+zrakov%C4%9B+posti%C5%BEen%C3%A 9&tbm=isch&imgdii=_