S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 28 Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. 1. BĚŽNÉ 2. JEMNÉ SUROVINY PŠENIČNÁ MOUKA VEJCE VODA DROŽDÍ /KVASNICE/ TUK SŮL CUKR NÁPLNĚ TVAROH MÁK POVIDLA MARMELÁDA,
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ II.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM - Digitální Učební Materiál
Alkoholické nápoje - víno
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vedlejší jatečné produkty
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Ing. Lenka Bombera Piskačová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba instantních prášků 1
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Prodáváme obuv I. PIKTOGRAMY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ošetřování textilních výrobků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Drogerie – Osobní hygiena III.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV6 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma OCET, SŮL, HOŘČICE Ročník 2. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby PROSINEC 2012 Anotace Žáci se seznámí s druhy pochutin, jejich vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 2.ročníku obor prodavač.

OCET SŮL HOŘČICE

OCET je roztok kyseliny octové

CHARAKTERISTIKA Suroviny : líh, víno – bílé, červené, ovocné víno, VÝROBA:  Vzniká octovým kysáním tekutin obsahujících alkohol. (v ocetnicích)  Ocet se ředí na určité procento, přibarvuje se a ochucuje, nemá žádnou výživovou hodnotu. Používá se na ochucování potravin nebo ke konzervaci.

DRUHY OCTA V PRODEJI KVASNÝ OCET LIHOVÝ 8% VINNÝ OCET ČERVENÝ VINNÝ OCET BÍLÝ JABLEČNÝ OCET OCET S BYLINKAMI OCHUCENÉ OCTY – citrónový, s tymiánem, rozmarýnem… BALZAMIKOVÝ OCET (dovoz Itálie)

SŮL  je nerost – N /chlorid sodný/

CHARAKTERISTIKA Získává se : a) těžbou (solné doly) – kamenná b) odpařováním (mořská sůl)- na odparkách - vakuová - pánvová

SŮL – DRUHY V PRODEJI: Jedlá kamenná sůl s jódem 1kg Alpská sůl s jodem 500g Jedlá kamenná sůl s jódem a fluórem 1kg Alpská sůl s jodem a fluoridem 500g Jedlá mořská sůl s jódem 0,5kg Lehká sůl - dietní Proč se přidává do některých druhů solí jód a fluór?

HOŘČICE

VÝZNAM VE VÝŽIVĚ je považována jako dochucovadlo k některým potravinám, například: k uzeninám, vejcím, při vaření, do pomazánek, salátů, majonéz….

HOŘČIČNÉ SEMÍNKO - BÍLÉ A ČERNÉ

VÝROBA HOŘČICE SUROVINY: semena hořčice bílé a černé, voda, ocet, cukr, sůl a různé druhy koření VÝROBA: 1. smíchání surovin 2. zrání /10 dni/ 3. přidání konzervačních látek /kyselina benzoová nebo sorbová nebo benzoan sodný/ 4. dobarvení potravinářskými barvivy 5. plnění do obalů

DRUHY HOŘČICE V PRODEJI: PLNOTUČNÁ HOŘČICE KRÉMŽSKÁ HOŘČICE DIJONSKÁ HOŘČICE

HOŘČICE PLNOTUČNÁ

HOŘČICE KRÉMŽSKÁ

HOŘČICE S PŘÍSADOU KŘENOVÁ HOŘČICE HOŘČICE S KEČUPEM HOŘČICE S ČESNEKEM A FEFERONKAMI HOŘČICE PIKANT

VADY OCET - OCTOVÉ HÁĎÁTKO, KŘÍSOVÝ POVLAK, NEČISTOTY, ZÁMĚNA DRUHU, POŠKOZENÝ OBAL, ZMĚNA BARVY… HOŘČICE – VZHLED – BARVA, ŘÍDKÁ KONZISTENCE, SRAŽENÁ – ODDĚLENÝ TUKOVÝ PODÍL, VÍČKO OTEVŘENÉ, OBAL PONIČENÝ, ZÁMĚNA DRUHU, PROŠLÁ ZÁRUČNÍ LHŮTA… SŮL - CIZÍ PŘÍMĚSI, ROZTRŽENÝ OBAL…

SKLADOVÁNÍ OCET, HOŘČICE - v suchých, vzdušných, čistých prostorách s nekolísavou teplotou (do 20°C) chráníme před mrazem SŮL – je hydroskopická, skladuje se odděleně od látek s vysokým obsahem vody a výraznou vůní - jodizovanou jedlou sůl skladujeme nejvýše 3 měsíce od doby jodizace PROČ SKLADUJEME JODIZOVANOU SŮL MAXIMÁLNĚ 3 MĚSÍCE?

OPAKOVÁNÍ 1. Které druhy octa znáte? 2. Jakou by jste udělali dodatečnou nabídku k octu? 3. Jaké znáte druhy hořčice a jaký je mezi nimi rozdíl? 4. Které druhy solí znáte? 5. Jaké jsou nejčastější vady hořčice? 6. Jak skladujeme sůl?

ZDROJE %C4%8Dern%C3%A9-cel%C3%A9-50g.jpg Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996