Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Jméno : Filip Hanák Datum:
Sexuálně přenosné choroby
Číslo v digitálním archivu školy
Antikoncepce, pohlavní choroby
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Označení DUM Fi- DUM Autor
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
AIDS.
Číslo v digitálním archivu školy
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Petr Němec a Jan Novotný
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_14 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluPodstatná jména Anotace AutorMgr. Andrea.
Číslo v digitálním archivu školy
Nemoci přenosné pohlavním stykem
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_10 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po M Anotace Prezentace.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Aids HIV.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KŘÍŽOVKA VIRY.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Pohlavní soustava.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_31 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluAntikoncepce Anotace Žáci mají přehled o základních.
Syndrom získaného imunodeficitu
POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY.
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky kapavky klíčová slova : hnisavý výtok, močová trubice autor:
MENSTRUACE OVULACE =uvolnění zralého vajíčka žluté tělísko udržuje zbytnělou děložní sliznici.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_ICT_20 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluSvět internetu – cvičení MS PowerPoint – opakováníSvět.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_14 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiáluNásobení a dělení v oboru do 100 Anotace Žáci.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VKZ_15_AIDS-HIV.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_ICT_19 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluSvět internetu MS PowerPoint – opakováníSvět internetu.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
HPV onemocnění POHLEDEM GYNEKOLOGA MUDr. Vladimír Mulač.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_02 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Word – vlastnosti písma - cvičení Anotace Vlastnosti.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_06 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Word - opakování Anotace Velké opakování AutorMgr.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Zdeněk Ogrodník NÁZEV:Sexuálně přenosné nemoci TÉMATICKÝ CELEK:Biologie.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Sexuálně přenosné nemoci
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo v digitálním archivu školy
Pavla Stárková Lenka Švecová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace Žák se prostřednictvím digitálního výukového materiálu seznamuje s problematikou rizikového sexuálního chování a jeho přímými následky. AutorMgr. Martina Jaborová JazykČeský jazyk Datum vytvoření Očekávaný výstup Žák zná rizika a důsledky rizikového sexuálního chování. Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova pohlavní nemoc, kapavka, ženské pohlavní ústrojí, mužské pohlavní ústrojí, prevence, léčba, chlamydie, kondylomata, opar genitálu, kondom Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák na 2. stupni speciální školy Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/

RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.- další časté pohlavní nemoci

CHLAMYDIOVÉ INFEKCE  Patří mezi vůbec nejčastěji sexuálně přenášené infekce  Jedná se o bakteriální infekci  Přenáší se pohlavním stykem a to nejčastěji  Může se však přenést i vlhkým prádlem, žínkou či ručníkem  Chlamydie vyvolávají chronické záněty močových a pohlavních cest  Infekce vypukne 8 – 14 den po nákaze  Chlamydiové infekce jsou nebezpečné hlavně pro dívky. Mohou způsobit neplodnost, mimoděložní těhotenství, samovolný potrat či předčasný porod  Při porodu se může chlamydiemi infikovat novorozenec

CHLAMYDIE POD MIKROSKOPEM Chlamydiemi napadený čípek dělohy

ŠPIČATÉ KONDYLOMY  Jsou projevem virové infekce lidským papilomovým virem  Za 1-6 měsíců po nákaze se v místech vlhké zapářky objeví drobné pupínky, které se postupně zvětšují v bradavičnaté až květákovité výrůstky  U žen se vyskytují na zevním genitálu, ale i uvnitř pochvy a na čípku  U mužů se vyskytují na penisu  Infekce způsobuje výtoky z pochvy a močové trubice, poškozuje děložní čípek a z této infekce se může později rozvinout i RAKOVINA DĚLOŽNÍHO HRDLA

TAKHLE KONDYLOMY VYPADAJÍ Toto je rakovina děložního čípku Způsobená kondylomy

OPAR ZEVNÍHO GENITÁLU  Virové onemocnění  Přenáší se pohlavním stykem. Platí to i pro sex anální a orální  Projevuje se drobnými a také bolestivými puchýřky na zevním pohlavním ústrojí  U žen se může objevit i uvnitř pochvy a na čípku děložním  Pokud je těhotná žena nakažena tímto oparem, může nakazit i plod  Opar je velmi nakažlivý, jeho výskyt stoupá především mezi mladými lidmi

TRICHOMONIÁZA /bičenka poševní/  Onemocnění je vyvolané prvokem, bičíkovcem  Žije především v pochvě ženy, kde může vyvolat zánět sliznice  Může vyvolat i rozsáhlé záněty dělohy a vejcovodů  Může způsobit i zánět močových cest  Přenáší se pohlavním stykem, ale i používáním stejného ručníku, nebo žínky  Projevuje se hnisavým výtokem z pochvy a pálením při močení  U mužů bývá onemocnění i bezpříznakové – to je problémem z hlediska šíření nákazy

TOTO JE PŮVODCE ONEMOCNĚNÍ

PREVENCE  Vzhledem k tomu, že se tyto choroby šíří především pohlavním stykem, jsou preventivní aktivity zaměřeny na sexuální chování  Nejspolehlivější ochranou před infekcí je PARTNERSKÁ věrnost  Při častém střídání partnerů je bezpodmínečné používání KONDOMU  Významným prvkem v prevenci je i dostatečná informovanost o bezpečném sexuálním chování

Zdroje informací, obrázků a použitá literatura MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran ww.wikiskripta.eu/index.php/Chlamydie&docid=ptD8ue3bD5C5IM&imgurl= Chlamydia-trachomatis-female.jpg/200px-SOA-Chlamydia-trachomatis- female.jpg&w=200&h=149&ei=3KnqT8LQE4rvsgavpYCBBg&zoom=1&iact=hc&vpx=852&vpy=480&dur=2063&hovh=119&hovw=1 60&tx=89&ty=62&sig= &page=6&tbnh=119&tbnw=160&ndsp=26&ved=1t:429,r:16,s:114,i:139&biw=1440 &bih=717 ww.pohlavne-choroby.eu/chlamydiova-infekcia-chlamydia-trachomatis&docid=zEbz9gHoU6ts8M&imgurl= choroby.eu/Content/Images/pohlavne-choroby-16.jpg&w=150&h=150&ei=GqrqT-y9BcS1tAbi6IX0BQ&zoom=1&biw=1440&bih=717 hrNS50mtKM:&imgrefurl= &docid=BFkCMKWoPNOeEM&imgurl= 14.jpg&w=462&h=623&ei=UqrqT7HcCofusgaK8vDUBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=1201&vpy=337&dur=922&hovh=261&hovw=193&t x=95&ty=144&sig= &page=1&tbnh=159&tbnw=120&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:19,s:0,i:145&biw=14 40&bih=717 refurl= ogie/nemecek/Prvoci/Bi%2525C4%25258Denka%252520po%2525C5%2525A1evn%2525C3%2525AD.bmp&w=527&h=412&ei=I6 vqT4r3AonItAansaX7BQ&zoom=1&biw=1440&bih=717 MiugxQ_u1M:&imgrefurl= photo.com/image/364826/large/Z Coloured_SEM_of_Trichomonas_vaginalis- SPL.jpg&w=530&h=437&ei=PKvqT_qbI4rJtAb1x9XXBQ&zoom=1&biw=1440&bih=717

AMxcNbroM:&imgrefurl= o.cz/rs2/64/kondom-14.jpg&w=400&h=265&ei=ZavqT6TXB8fOswbPhcToBQ&zoom=1&biw=1440&bih=717 ki/Kondom&docid=_CemTbezQ6GveM&imgurl= px-Kondom.jpg&w=220&h=176&ei=ZavqT6TXB8fOswbPhcToBQ&zoom=1&biw=1440&bih=717 ebpHxI3M:&imgrefurl= kondomy.cz/images/thumbs/ _125.jpeg&w=125&h=124&ei=u6vqT_uENYjBswbRqNHpBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=8 28&vpy=456&dur=968&hovh=99&hovw=100&tx=67&ty=51&sig= &page=2&tbnh=99&tbnw=100&st art=18&ndsp=24&ved=1t:429,r:3,s:18,i:140&biw=1440&bih=717 ena/vztahy-a-sex/ temer-polovina-muzu-potrebuje-lepe-padnouci- kondomy.html&docid=OwgHPVoBq__MyM&imgurl= 8r69n.jpg&w=600&h=338&ei=ZavqT6TXB8fOswbPhcToBQ&zoom=1&biw=1440&bih=717 ww.kondomshop.sk/durex-close-fit-kondom-1ks- p49&docid=x2SPTijYou7DHM&imgurl= 1ks.jpg&w=300&h=300&ei=_avqT8KmEsjIsgaC6fGbBg&zoom=1&biw=1440&bih=717