Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

„Pivo, cigarety, marihuana a spol.“
Aktivity projektu E-BEZPEČÍ & E-SYNERGIE
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Šikana v České republice
Pedagogicko-psychologická poradna Olomouckého kraje
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Školní poradenské pracoviště
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Šikana Zdroj: .
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
Klára Šťastná 2.Ročník MK
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
Agrese a agresivita.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
závislost na internetu
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ŠIKANOVÁNÍ vyhrožování rvačky vymáhání peněz.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Prevence sociálně patologických jevů
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
dotazníkové šetření KLIMA ŠKOLY
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
KYBERŠIKANA.
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Konference primární prevence PK
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
O PROJEKTU MINIMALIZACE ŠIKANY
Co říká česká veřejnost?
Transkript prezentace:

Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2013 Realizátoři - společnost Seznam.cz a Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Respondenti - více než dětmi ve věku let Zaměřen na kyberšikanu a bezpečné chování na internetu

Výsledky 50% dětí se setkalo s některým projevem kyberšikany Nejvíce - 33% se setkalo s verbálními útoky, 32% s průnikem na účet a 24% bylo obtěžováno prozváněním 17% bylo zastrašováno či jim bylo vyhrožováno, 7% bylo obětí vydírání

Výsledky 62% dětí by se s vydíráním svěřilo rodičům, 48% učitelům Vyhrožování, či zastrašování by rodičům svěřila polovina dětí, učitelům 38% dětí 5,5 % dětí šířilo ztrapňující fotografii druhého

Výzkum KP FFUP v Olomouci Realizovala katedra psychologie FFUP v Olomouci Zaměřuje se na osob. rysy adolescentů a s nimi spojené RCH Vzorek 4198 respondentů

Výsledky výzkumu Rizikové chováníVýskyt Užili alkoholický nápoj v posledních 30 dnech31,19 % Užití marihuany či hašiše v během života10,86 % Kouření cigaret v posledních 30 dnech10,88 % Opilost v posledních 30 dnech3,93 % Ublížilo záměrně sobě během života25,16 % Bylo cílem urážek od spolužáků v posledních 30 dnech17,61 % Bylo ublíženo na internetu v posledních 30 dnech7,12 % Bylo fyz. ublíženo v posledních 30 dnech11,68 % Poškození cizího majetku pro zábavu během života14,96 % Za školou během života8,30 %

AGRESIVNÍ CHOVÁNÍ VE ŠKOLÁCH ČR Z POHLEDU UČITELŮ A ŽÁKŮ 2. STUPNĚ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Realizovalo CEPROS pod vedením PhDr. L Csémyho V letech 2010/2011 dotazníkové šetření; 1003 učitelů a 3166 žáku 7., 8. a 9. tříd. Výzkum zjišťoval pohled žáků a učitelů na agresivní chování ve školách

Výsledky 76% pedagogů se domnívá, že roste četnost agresivního jednání u žáků (přesvědčení závislé na pohlaví a praxi) 56% pedagogů se s hrubou slovní agresí u žáků setkává denně či téměř denně 9%pedagogů se setkává denně či téměř denně s fyzickou agresí, 25% 3-4 x měsíčně, jen 2% se v posledním roce s fyz. agresí nesetkalo Téměř tři čtvrtiny ped. je přesvědčeno, že si s agresivitou u žáků dovede poradit (nejčastěji muži s dlouhou praxí) Téměř sedmdesát procent má dostatek informací a dovedností aby si s agresivitou dovedli poradit. 89% se domnívá, že problémy by měl řešit specialista.

Výsledky 19,5 % žáků bylo v posledních měsících obětí šikany. Z nich 8,3 % uvedly, že se staly obětí šikany ze strany spolužáků 2x až 3x za měsíc či častěji, ve 2,7 % případů i několikrát týdně. Častěji se obětí šikany stávají chlapci. Rozšířenější je rovněž v nižších třídách, s přechodem do vyšších tříd se její frekvence snižuje.Neprokázal se vliv úplné či neúplné rodiny, zda je jedináček nebo má více sourozenců, kolik času tráví s rodiči či vzdělání rodičů. Ve škole se účastnilo šikanování, 18,6 % žáků 2. stupně základních škol. Z nich 6,4 % uvedlo, že se tak stalo 2x až 3x do měsíce nebo častěji. Významně častěji se účastnili šikanování nebo sami šikanovali chlapci, neprokázal se vliv úplné či neúplné rodiny, zda je jedináček nebo má více sourozenců, kolik času tráví s rodiči či vzdělání rodičů. Děti, které jsou šikanovány, se v mnohem větší míře cítí osamělé, ve škole se jim nelíbí a bojí se do ní chodit. Myslí si, že učitelé je častěji hodnotí jako slabší než průměrné, málo je povzbuzují, aby vyjadřovali své názory ve třídě, jednají s nimi nespravedlivě, nepomáhají jim, když to potřebují, a nezajímají se o ně jako o člověka.

Děkujeme za pozornost Pražské centrum primární prevence