SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA 10. 2. 2012 Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
, Praha, Goethe institut Tereza Šmídová NÚV.
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Informační centra Moravskoslezského kraje – pomocník na cestě k využití CT ve výuce Soutěžní přehlídka TOPík 2012 Využití ICT prostředků při bilingvní.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Vzájemná hospitační činnost
COMENIUS Co si představit pod názvem projektu - A rainbow of cultures ? 2 roky rozvoje tvořivosti a myšlení žáků, prohlubování jazykových - IT.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
OPEN LEARNING Moderní výuka odborných cizích jazyků 89% žáků cítí potřebu umět cizí jazyk pro svou budoucí práci, NIDV, červen 2012 Brno, 4. červen 2014,
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Komunitní a otevřená škola
Průřezová témata.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR Seminář Inovační potenciál ČR, AIP ČR.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Evropská jazyková cena Label Praha, Historie programu iniciativa vycházející z dokumentu vydaného EK v roce 1992 – „White Paper“ v ČR od.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Jitka Bláhová, Univerzita Hradec Králové
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Mgr. Kateřina Lojdová - nejčastější organizační forma výuky - učitel souběžně a přímo vyučuje větší skupinu žáků (třídu, skupinu,
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Projekt celoživotního učení Comenius Partnerství škol SOŠ a SOU Šumperk, Gen. Krátkého –
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Začínáme s prvky CLILu. CLIL v učebnicích anglického jazyka  New Happy House O Dvoudílný kurz – 1. a 2. ročník O První díl neobsahuje čtení ani psaní.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Využití ICT ve výuce jazyků. CílCíl Cílem školení je seznámit se s možností využití ICT ve výuce anglického jazyka. Důraz je kladen na osvojení a praktické.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Jiří Svoboda Gymnázium dr. A. Hrdličky v Humpolci
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení
Univerzita Jana Amose Komenského Praha
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Plánování prvních kroků
SEMINÁŘ Mgr. Karolina BOSTLOVÁ
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Standardy pro základní vzdělávání
Vzorový projekt pro ZŠ.
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 7 Strossmayerovo nám. 4
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí

CLIL v české školní praxi Publikace, která mapuje celý projekt Vycházíme z desatera domněnek a faktů, se kterými jsme se v průběhu projektu setkaly Interpretujeme jednotlivé principy CLIL výuky pro náš specifický kontext

Vím, co znamená zkratka CLIL Content and Language Integrated Learning (Integrovaná výuka cizího jazyka a nejazykového předmětu) Historicky známý koncept výuky, nový termín použit v r CLIL uplatňován různě, definován a dokumentován v řadě evropských i světových publikacích (např. Eurydice 2006)

Výuka metodou CLIL musí být vedena v cizím jazyce Nemusí a neměla by být CLIL není bilingvní vzdělávání Mateřský jazyk je důležitou součástí výuky CLIL

U výuky metodou CLIL je přesně stanoveno, kolik procent výuky je vedeno v mateřském jazyce a kolik v cizím Uplatnění metody CLIL vychází vždy z lokálního kontextu Výzkumy ukazují, že efektivita výuky jazyka i předmětu stoupá, pokud se cizí jazyk využívá alespoň ve 25% celkového objemu výuky (Pavesi a kol. 2001)

Výuka metodou CLIL nahrazuje běžné hodiny cizího jazyka Nenahrazuje. V hodinách cizího jazyka je primárním cílem výuka jazyka Hodiny CLIL jsou vedeny učitelem nejazykového předmětu, který často není učitelem jazyka V CLIL hodinách jazyk slouží jako nástroj nikoliv jako cíl výuky

Výuka metodou CLIL spočívá v tom, že v hodině cizího jazyka učitel probírá látku z jiného předmětu V hodinách cizího jazyka učitelé často využívají obsah ke smysluplnému zprostředkování jazykové výuky. Primárním cílem výuky je však výuka jazyka. Učitelé jazyka používají mezipředmětové vztahy k produkci jazyka

Na vysokých školách v ČR je výuka metodou CLIL běžná V kontextu VŠ se nehovoří o CLIL výuce, ovšem řada vysokých škol metody CLIL využívá. Studenti např. studují z cizojazyčné literatury, pracují s cizojazyčnými zdroji, komunikují v rámci výuky se studenty ze zahraničí atd.

Při výuce CLIL by měli být ve třídě vždy dva učitelé – učitel cizího jazyka a učitel odborného předmětu Spolupráce učitelů je velmi důležitá součást výuky CLIL Týmová výuka má své nesporné klady, ale přináší i možné problémy (př. Lasagabaster a Sierra, 2010)

Výuku metodou CLIL může realizovat pouze učitel, který dokonale ovládá cizí jazyk Dokonalé ovládání cizího jazyka je velkou výhodou, ale není realitou v českém kontextu CLIL lze uplatňovat postupně. Lze začít s aktivitami, které učitel s nižší jazykovou vybaveností zvládne (např. krátké jazykové sprchy, poskytnutí studijního materiálu v cizím jazyce atd.) Je však důležitá spolupráce mezi učiteli a další systematické vzdělávání v oblasti jazyka

Jediným cílem výuky metodou CLIL je zlepšit cizojazyčné dovednosti žáků CLIL výuka vychází z dvojích cílů (obsahových a jazykových), velice důležitou součástí výuky je však také rozvoj učebních dovedností a strategií 4 základní součásti CLIL výuky (4Cs): Content (Obsah), Communication (Komunikace), Cognition (Rozvoj myšlení) a Culture (Kulturní aspekty)

Začneme-li s CLILem, musíme změnit své výukové postupy Tradiční frontální výuka není slučitelná s CLILem CLIL patří k výrazně konstruktivistickým přístupům se silnou orientací na proces učení CLIL klade zvýšené nároky na přípravu učitele CLIL přináší nové příležitosti ve vzdělávání, vede učitele k inovacím a k intenzivnější interakci ve výuce

Zahraniční zkušenosti Španělsko – CLIL na 1. stupni škol v sociálně znevýhodněných lokalitách Kypr – dobrý příklad postupného zavádění CLILu Finsko – jasně stanovené podmínky pro školy s výukou CLIL