Komunikace v rodině, mezi vrstevníky. Jak komunikovat? Mgr. Renata Šimková Rodinná výchova 7.tř.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozhovor s Bohem.
Advertisements

VZTAH K SOBĚ SAMÉMU A K DRUHÝM LIDEM 6. ročník
Ponoř se do modra ….
Jeden rok můžete být nejlepšími přáteli,
Člověk náhle zemřel... Najednou uviděl, jak se k němu blíží Bůh - s kufrem v pravici. -Synu, přišel čas, musíme jít... Člověk se zeptal: - Proč tak.
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
Název: Bezpečné chování na internetu DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_19
Přeji Ti sílu všech živlů
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Pošli toto srdíčko každému, koho bys v roce 2010 nechtěla ztratit.
Pošli toto srdce všem, které nechceš v roce 2010 ztratit,
Co je štěstí ….
MOUDRA.
Čtěte pomalu a tiše!  .
Jeden rok můžete být nejlepšími přáteli,
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
B Ů H
Křídla života Umění jednat přináší praktické výhody při nejrůznějších skupinových procesech. Řídíte-li jednání, je vaší úlohou stanovit agendu, řídit diskusi.
… to je někdy víc než láska…
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Duha Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Je zajímavé sledovat, jestli to pošleš zpět
DUM může pomoci při výuce učiva o pravidlech a jejich významu.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Miluj tak, jako by tě ještě nikdy
Myšlenky o přátelství. Člověk by chtěl být gigantem a je hovno kamaráde.
Scházíš mi lásko .... Scházíš mi lásko ...
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Proč rád žiješ? Když chceš, aby se Ti splnily sny, nesmíš dlouho spát...
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Vztahy mezi mladými lidmi TÉMA SADY: Občanská.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_11_Sebepoznávání a sebepojetí Číslo projektu:
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
Čím chci být ,až vyrostu.
Vztahy a pravidla soužití – vrstevnická skupina
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Domov Domov je tam, kde….
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Předmět: Občanská výchova Ročník: 6. Tematický okruh: Péče o občana
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Pošli toto srdce všem, které nechceš v roce 2012 ztratit,
Rozhovor s NÍM.
Vztahy a pravidla soužití - obec
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Rozhovor s Bohem.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Rozhovor s NÍM.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,
Rozhovor s NÍM.
Občanská výchova 6.ročník PhDr. Martina tesaříková
Rozhovor s NÍM.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Lidé kolem nás TÉMA: Zásady.
Transkript prezentace:

Komunikace v rodině, mezi vrstevníky. Jak komunikovat? Mgr. Renata Šimková Rodinná výchova 7.tř.

Základ dobré komunikace vzájemná úcta, ohleduplnost snaha pomoci kompromis – dohoda dosažená vzájemnými ústupky nekáráme, neponižujeme nezesměšujeme „ Nedělej druhým to, co nechceš, aby dělali tobě.“

Odpovídej na následující otázky : Ptají se rodiče, kam chceš jet na dovolenou? Zajímají se rodiče o to, co denně prožíváš, povídáte si každý den? Když máš problém, řešíš ho s rodiči? Chodíte s rodiči do kina, divadla, na výlety Láska, pochopení a důvěra jsou pro dítě největším darem života. Pro vzájemnou komunikaci mezi rodiči a dětmi je důležité sdílení společných aktivit – dovolená, kino, divadlo…….

Citáty o rodičích a dětech Bach Richard Bach Richard „ Pouto, jež spojuje tvou skutečnou rodinu, není v krvi, ale ve vzájemné úctě a radosti vašich životů. Málokdy vyrostou členové jedné rodiny pod jednou střechou.“střechou Isokratés Isokratés „Chovej se ke svým rodičům tak, jak chceš, aby se tvé děti chovaly k tobě.“ Jesse Jackson „Děti potřebují váš čas, a ne drahé hodinky. Černyševskij „Láska k rodině je ze všech ušlechtilých lidských citů tím nejčastějším a nejpevnějším a nanejvýš blahodárně působí na život každého z nás.“

Co je na obrázcích?

Umíš komunikovat? Odpověz na následující otázky: Vadí ti užívání vulgárních slov? Skáčeš lidem do řeči? Stydíš se oslovit neznámého člověka? Díváš se při hovoru do očí? Umíš vyslechnout kamaráda? Umíš odmítnout nabízenou cigaretu, i když víš, že se ti budou smát?

Komunikace mezi vrstevníky a ve společnosti dospělých Chceme mít fajn spolužáky, trávit s kamarády volný čas, jezdit ke známým….. Dobrá parta – každý každého respektuje, váží si ho, nikdo nikoho do ničeho nenutí Špatná parta – očekává, že se přizpůsobíš ve všem, i v tom, co je nesprávné Každý touží být členem nějaké skupiny – party.

Jak dobře vycházet s lidmi? Naslouchejme problémům druhých. Nemluvme jen o sobě. Nevyvracejme nikomu jeho názor. Pokud se zmýlíme, přiznejme to. Nekritizujme, spíše chvalme. Nekřičme, usmívejme se. Přidal/a bys nějaké pravidlo?

Jak poznáme lidi, kterým bychom se měli vyhnout? Jsou povýšení, mluví jen o sobě. Kritizují, ponižují, zesměšňují. Nic pro ně není dost dobré. Tváří se nevrle, přezíravě. Vyžadují stále souhlas.

Jak se chovat při jednání s dospělými? Vyvarujme se vulgarních slov. Dívejme se do očí. Nejezme, nežvýkejme. Nedávejme si ruce do kapes. Neotáčejme se při hovoru bokem. Neseďme, když dospělý stojí.

Bobřík ušlechtilosti Nepromluvíš jediné neslušné slovo. Nebudeš nikdy hrubý. Neuděláš nic nečestného. Nebudeš lhát. Budeš konat dobro a každému pomáhat. Neublížíš slabším, ale budeš je naopak chránit před násilím hrubců a rváčů. Ani ty se nesnížíš k žádným podvodům.

Doplň citáty: Upřímný přítel je ten, kdo Tě napomene, kdo Ti řekne Kdo hledá přátele bez chyby, zůstane Přítel je člověk, který přichází tehdy, když už všichni Chval přítele veřejně, ale kárej ho mezi Nemocné tělo potřebuje lékaře, nemocná duše pravdu do očí bez přítele odešli čtyřma očima přítele

Hry 1. Kdo jsem – každý má na zádech kartičku se jménem spolužáka, snaží se zjistit kdo je., může se ptát jen tak, že dostává odpověď ano- ne. 2.Poděkování – skupiny po trojicích, mají každému členu skupiny napsat děkovný dopis. 3. Desetipoložkový seznam Každý hráč za sebe napíše na zadané téma desetipoložkový seznam a po uplynutí stanovené doby seznámí ostatní se svými deseti body. Příklady témat: 10 maličkostí, které mi zvednou náladu 10 maličkostí, ze kterých je mi smutno 10 věcí, které bych jednou chtěl dokázat 10 věcí, které bych chtěl v životě zažít 10 vlastností, kterých si vážím na ostatních 10 vlastností, které nesmí mít můj kamarád 10 práv, které chci mít 10 povinností, které zvládnu… …

Zdroje a použitá literatura ttp://citaty.net/citaty-o-pratelstvi/?page=4 R.Portmannová: Hry pro posílení psychické odolnosti,1.vydání, Portál,1996 Janošková D.,Ondráčková M., Čečilová A.: Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova,1.vydání. Fraus plzeň 2003