Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Významné lehké kovy Sodík, vápník, hliník.
Advertisements

Alkalické kovy.
Alkalické kovy.
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Mangan
Hliník Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 14
Polokovy Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 10 Autor: Hana.
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
HALOGENY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_81.
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
KOVY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Kovy Chemie 8. třída.
Kovy alkalických zemin
Triely – prvky III.A skupiny, bór (5B)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_69.
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
Bor.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Hliník Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
Nikl.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_42.
Křemík Mgr. Jitka Vojáčková.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Křemík Mgr. B. Nezdařilová.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Mgr. B. Nezdařilová H LINÍK. O BSAH Výskyt Vlastnosti Příprava Významné sloučeniny Využití.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Sloučeniny hliníku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Měď Cu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
VODÍK.
Bór B, Borum Janovský Marek, 2.A.
Mgr. Jitka Vojáčková. * Výskyt v přírodě * Vlastnosti * Výroba * Použití * Bezkyslíkaté sloučeniny * Kyseliny boru.
UHLÍK Mgr. Jitka Vojáčková.
Hliník Mgr. Jitka Vojáčková.
Zlepšování podmínek pro výuku technických obor ů a ř emesel Švehlovy st ř ední školy polytechnické Prost ě jov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_01 Název materiáluVazby v.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_03_.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Hořčík.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Bor 13. srpna 2013 VY_32_INOVACE_130110
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Sestavila Michaela VRBOVÁ (pro didaktické účely)
HLINÍK ( Aluminium) Al nejdůležitější prvek III.A = triely
Transkript prezentace:

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/

Prvky III.A skupiny Ing. Eva Gefingová

Charakteristika: PRVEKZNAČKAZ ELEKTRONOVÁ KONFIGURACE ELEKTRONEGATIVITA BORB5[He] 2s 2 2p 1 2,0 HLINÍKAl13[Ne] 3s 2 3p 1 1,5 GALIUMGa31[Ar] 3d 10 4s 2 4p 1 1,8 INDIUMIn49[Kr] 4d 10 5s 2 5p 1 1,5 THALLIUMTl81[Xe] 4f 14 5d 10 6s 2 6p 1 1,4

 prvky 13. (III.A) skupiny PSP neboli p 1 – PRVKY, mají 3 valenční elektrony (ns 2 np 1 )  s rostoucím Z roste kovový charakter, B je nekov, Al, Ga, In a Tl jsou typické kovy  ke snadnějšímu zapamatování lze použít pomůcku: Byl Alexej Gagarin Indickým Tlumočníkem?  prvky 13. skupiny se v přírodě vyskytují pouze ve formě svých sloučenin Ga, In a Tl jsou v přírodě vzácné, jsou to stříbrobílé, měkké kovy s kovovým leskem

BOR 1)Výskyt v přírodě:  pouze ve formě svých kyslíkatých sloučenin: sasolin (H 3 BO 3 ), borax, boracit borax boracit

2) Vlastnosti a reakce:  pevná, tvrdá, černá látka s kovovým leskem  chová se jako polovodič, je málo reaktivní  tvoří kovalentní vazby 3) Výroba:  elektrolýzou roztavených boritanů

4) Použití:  v jaderných reaktorech 5) Sloučeniny: a)Boridy  sloučeniny boru s kovem  vodivé, tvrdé, žáruvzdorné látky  používají se k výrobě brusných a žáruvzdorných materiálů

b) Borany  sloučeniny boru s vodíkem  velmi reaktivní, samozápalné látky, např. diboran B 2 H 6 c) Oxidy Oxid boritý B 2 O 3  bezbarvá, sklovitá látka  vzniká hořením boru  s vodou tvoří kyselinu boritou

d) Kyseliny Kyselina boritá H 3 BO 3  tvoří bílé šupinkovité krystaly  málo rozpustná ve vodě  její vodný roztok je velmi slabá kyselina s antiseptickými účinky, tzv. BOROVÁ VODA = používá se v lékařství kyselina boritá borová voda

e) Boritany Borax Na 2 [B 4 O 5 (OH) 4 ]*8H 2 O  oktahydrát tetrahydroxidotetraboritanu disodného  používá se při výrobě smaltovaných nádob, speciálních optických skel, k úpravě glazur keramiky  glazura = tenký, sklovitý lesklý povlak na povrchu keramiky

HLINÍK 1) Výskyt v přírodě:  pouze ve formě svých sloučenin:  HLINITOKŘEMIČITANY (živce, slídy, součást jílů, hlín)  BAUXIT (hydráty oxidu hlinitého)  KRYOLIT (hexafluoridohlinitan sodný)  KORUND (Al 2 O 3 )  hliník je třetí nejrozšířenější prvek na Zemi (po kyslíku a křemíku tvoří asi 8% zemské kůry)

bauxit kryolit korund

2) Vlastnosti a reakce:  stříbrobílý, lehký, tažný kov, tepelně i elektricky vodivý  vůči vzduchu a vodě je stálý, neboť se pokrývá vrstvou oxidu a hydroxidu, nepodléhá korozi  je amfoterní (rozpouští se v roztocích kyselin i hydroxidů)  má redukční vlastnosti, které se využívají při získávání některých kovů  na vzduchu hoří intenzivním svítivým plamenem za vzniku oxidu: 4 Al + 3 O 2 → 2 Al 2 O 3

 může být až šestivazný (např. v hexafluoridohlinitanovém iontu)  má malou elektronegativitu, proto jsou kovalentní vazby, které tvoří, silně polární 3) Výroba:  elektrolýzou taveniny oxidu hlinitého a kryolitu při teplotě 950°C  hlavní surovinou pro výrobu hliníku je bauxit

4) Použití:  jeho redukční vlastnosti se využívají při získávání některých kovů (Mn, Mo, Cr, V) z jejich oxidů za vysokých teplot, tato metoda se nazývá ALUMINOTERMIE: 3 MnO Al → 2 Al 2 O Mn  slouží k výrobě slitin (dural), alobalu (tenké fólie hliníku), nádob, jako mincovní kov, vodič elektrického proudu

5) Sloučeniny: a)Halogenidy hlinité  fluorid hlinitý AlF 3 = nereaktivní, nerozpustný  s kovy tvoří FLUORIDOHLINITANY = např. kryolit b) Oxidy Oxid hlinitý Al 2 O 3  v přírodě se vyskytuje jako tvrdý, těžko tavitelný minerál KORUND (podle stupnice tvrdosti má tvrdost 9, hned za ním následuje diamant s tvrdostí 10)  je možné ho připravit spalováním hliníku

 je nerozpustný ve vodě, amfoterní (reaguje s kyselinami i hydroxidy)  korund slouží k výrobě brusných a žáruvzdorných materiálů, některé jeho odrůdy (rubín, safír) se používají v klenotnictví rubín safír

c) Hydroxidy Hydroxid hlinitý Al(OH) 3  je hydrátem oxidu hlinitého  je amfoterní  hydroxid hlinitý se v přírodě vyskytuje jako minerál hydrargylit d) Soli hlinité  dobře rozpustné ve vodě  odvozené od silných kyselin

Děkuji za pozornost

Literatura a zdroje: 1)BENEŠOVÁ, M., SATRAPOVÁ, H.: Odmaturuj z chemie. Nakladatelství DIDAKTIS spol. s.r.o., Brno, ISBN )VACÍK, J. a kol.: Přehled středoškolské chemie. SPN Praha, ISBN )MAREČEK, A.,HONZA, J.: Chemie pro čtyřletá gymnázia. Nakladatelství Olomouc s.r.o., ISBN )Banýr, J., Beneš, P.: Chemie pro střední školy. SPN Praha, ISBN ) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12)