Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočty z rovnic II. CH-4 Chemické reakce a děje DUM č. 6
Advertisements

PH Vypočítejte pH roztoku kyseliny chlorovodíkové o látkové koncentraci 0,01 mol.dm-3. Řešení: –    úplná disociace HCl + H2O  H3O+ + Cl- –    z reakční.
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Výpočty z rovnic I. Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-4 Chemické.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
ROZTOKY.
Složení roztoků Chemické výpočty
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
III. SLOŽENÍ VÍCESLOŽKOVÝCH SOUSTAV
Způsoby vyjadřování složení směsí
KONCENTRACE ROZTOKŮ Vypočítejte hmotnostní zlomek KCl v roztoku, který byl připraven rozpuštěním 20,0 g chloridu draselného ve 150,0 g vody. Řešení: –
ŠablonaIII/2číslo materiálu399 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Chemické výpočty III.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_222 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Petr Křížek PředmětChemie.
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu základních chemických výpočtů.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výpočty v chemii RZ
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu a procvičení stechiometrických.
Chemické výpočty II.
Molární koncentrace Mgr. Jakub JaníčekVY_32_INOVACE_Ch1r0113.
Molární hmotnost - důležitá charakteristika prvků a sloučenin (nalezneme ji v chemických tabulkách) (Vyjadřuje vlastně, kolik gramů váží 1 mol určité.
Vyčíslování chemických rovnic
Roztoky a jejich složení
Molární hmotnost, molární objem
Chemické výpočty RZ
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Výpočtové úlohy v chemii
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Zřeďovací rovnice Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s využitím zřeďovací rovnice pro výpočet příkladů týkajících.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Molární koncentrace Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s molární koncentrace roztoku a jejím výpočtem. Obsahuje.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Chemické výpočty Řešení příkladů
Avogadrův zákon.
Roztoky.
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
Výpočty z chemických rovnic
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_21_FIKA
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
výpočet pH kyselin a zásad
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_23_FIKA
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_19_FIKA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Látková koncentrace.
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
VY_32_INOVACE_16_20_Látkové množství,molární hmotnost
Výpočty hmotnostní zlomek HRA
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
celková hmotnost roztoku
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_25_FIKA
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Transkript prezentace:

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor:Mgr. Kateřina Fialová Tematická sada: Aplikační matematické úlohy v hodinách chemie Téma: Výpočty – molární koncentrace Číslo materiálu:VY_42_INOVACE_06_31_FIKA

Anotace: Prezentace je určena pro studenty středních škol. Materiál je určen pro využití do hodin středoškolské chemie, a to pro výpočty molární koncentrace. A dále pro hodiny matematiky: zlomky, rovnice. Obsahuje pojmy: molární koncentrace, látková koncentrace, látkové množství, molární hmotnost, objem, výpočet molární koncentrace. Zdroj: 1) Mareček A., Honza J.: Chemie – Sbírka příkladů pro studenty SŠ, Proton Brno 2001, 1. vydání, 147 stran. 2) Vacík J., Barthová J. : Přehled středoškolské chemie, SPN Praha 1996, 3. vydání, 368 stran.

Molární (látková) koncentrace

Molární koncentrace Označení: c Jednotka: mol/dm 3 nebo mol/l Co znamená 3 M roztok? - označení 3 M roztok vyjadřuje, že roztok má molární koncentraci 3 mol/l, - tedy že v 1 litru roztoku jsou rozpuštěné 3 moly látky.

Molární koncentrace n c =c =c =c = V Objem látky [d m 3 ] nebo [ l ] Látkové množství [ mol ] je určena podílem látkového množství a objemu látky

Látkové množství m n =n =n =n = M molární hmotnost hmotnost je určeno podílem hmotnosti látky a molární hmotnosti látky [g][g][g][g] [ g/mol ]

Molární koncentrace c =c =c =c = n V m n =n =n =n = M c =c =c =c = n V m = M V je dána poměrem podílu hmotnosti a molární hmotnosti ku objemu roztoku.

Výpočet molární koncentrace c =c =c =c = n (NaCl) = 0,5 mol V (roztoku NaCl) = 8 l c (roztoku NaCl) = x mol/l n = V Př. Vypočítejte molární koncentraci 8 litrů roztoku chloridu sodného, ve kterém je rozpuštěno 0,5 mol chloridu sodného. Molární koncentrace roztoku chloridu sodného je 0,06 mol. 0,5 = 8 0,06 mol

Výpočet molární koncentrace V (roztoku HCl) = 0,14 l m (HNO 3 ) = 2,56 g M (HNO 3 ) = * 16 = 63 g/mol c (roztoku HNO 3 ) = x mol/l Molární koncentrace roztoku kyseliny dusičné je 0,29 mol/l. c =c =c =c = n = = 0,29 mol/l V m / M V 2,56 / 63 0,14 = Př. Vypočítejte molární koncentraci 0,14 litrů roztoku kyseliny dusičné, ve kterém je rozpuštěno 2,56 gramů kyseliny dusičné.