1 H LÍSTI Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Advertisements

METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
P LODY SUCHÉ Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
1. H ISTOLOGIE – PLETIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Číselné množiny - přehled
Název projektu: Moderní škola
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Výukový materiál VY_52_INOVACE_28_ ploštěnci, hlísti
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PROCVIČUJÍCÍ A OPAKUJÍCÍ TEST – PLOŠTĚNCI A HLÍSTI
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základní škola, Hradec Králové
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Věcné učení Ochrana přírody
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Název projektu: Moderní škola
HMYZ STAVBA TĚLA.
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Triblastika prvoústí se schizocoelní dutinou
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
WORD Tabulky - ohraničení
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Severní Amerika – Kanada 1
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
Věcné učení První pomoc
PLOŠTICE.
Rozmnožování organismů
Výukový materiál ZŠ Kovářov
Základní škola, Hradec Králové
Návykové látky Alkohol
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová)
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Prezentace seznamuje žáky se znaky a vybranými zástupci blanokřídlých.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

1 H LÍSTI Mgr. Michal Střeštík

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638, Svitavy IČO Operační programOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/ Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_2.BI.01 Tematická oblast Biologie – Člověk a příroda Název vzdělávacího materiálu Hlísti Druh učebního materiálu Power Pointová prezentace Anotace Prezentace seznamuje žáky s obecnou charakteristikou hlístů, jejich základními zástupci a jejich významem. Slouží k výuce a zápisu nejdůležitějších faktů. Klíčová slova protonefridie, kutikula, parazit Ročník 6.V ročník Typická věková skupina 16. let Autor Mgr. Michal Střeštík Zhotoveno 6/2012 Celková velikost4 400 kB

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Hlísti (Cycloneuralia) 1

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy  obvykle drobní, červovití, válcovité tělo  tělo není segmentované  žijí volně (ve vodě, většinou v zemi - v jednom m3 jich žije několik milionů) parazitují na rostlinách či živočiších  gonochoristé (pohlavní dimorfismus - samice větší)  téměř bez smyslů  vylučování – protonefridie  kutikula (ochrana před trávicími enzymy hostitele) 2 Roup dětský - samice dole

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Háďátko řepné (Heterodera schachtii) - napadá kořenový systém 3 Háďátko pšeničné (Anguina tritici ) parazituje na obilovinách samičky 3-5 mm samečkové 2 mm způsobuje kroucení listů znemožňuje tvorbu klasů

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy  samice klade až oplozených vajíček kolem řitního otvoru  z vajíček se líhnou larvy - způsobují nepříjemný pocit svědění, pálení uvnitř a kolem konečníku  napadá nejčastěji děti (80% dětí)  vajíčka jsou velmi lehká (roznáší je proud vzduchu, mouchy) Roup dětský (Enterobius vermicularis)  parazitický hlíst  samec (6 mm), samice (12 mm)  žije ve střevech člověka 4 Dvě samičky roupa. Vpravo je milimetrové cejchování pravítka.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Projevy nemoci:  únava  časté potřeby se vyprázdnit  bolesti břicha  průjem  podrážděnost  svědění  ve stolici se objevují oplozená vajíčka i dospělí roupi prevencí je dodržování osobní hygieny a čistota

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výskyt: tropické a subtropické oblasti Asie, Afriky a Ameriky ochuzuje o živiny, ucpává střevo, může ho proděravět (kutikulární zuby) Škrkavka dětská (Ascaris lumbricoides) > celosvětově rozšířený parazit člověka a lidoopů > 10 – 30 cm > žije v tenkém střevě hostitele > jeden z nejběžnějších parazitů člověka (celosvětově je infikováno kolem 1,4 miliardy lidí)!!! 5

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vývojový cyklus 1.oplozená vajíčka se dostávají z těla jedince ven výkaly 2. hostitel (člověk, pes…) vajíčka (larvu) pozře (neumytá zelenina, okusování trávy…), larva putuje do žaludku a dále do krevního oběhu 3. larva se dostává krevním oběhem do plic – kašel – spolknutí hlenu - žaludek 4. v poslední fázi se larvy dostávají do tenkého střeva, kde pohlavně dospívají

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 6 Škrkavka psí (Toxocara canis)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Svalovec stočený (Trichinella spiralis)  parazit - hostitelem jsou savci (včetně člověka)  nemoc – trichinelóza  nebezpečné onemocnění - konzumace syrového nebo polosyrového masa (v 1 kg vepřového masa až larev)  narušuje svalová vlákna (vysoké horečky, zvracení, otoky)  ¼ neléčených lidí umírá 7

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 8 Vývojový cyklus

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 9 mikroskopický preparát svalovou tkání

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vlasovec mízní (Wuchereria bancrofti)  cizopasník člověka a dalších primátů  přenašečem jsou komáři  dospělec se usazuje v mízních uzlinách - ucpává je  dochází ke zbytňování okolní tkáně - nemoc elefantiáza  dochází k obrovskému zvětšení některých částí těla šourek u mužů do velikosti pytle brambor 10

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy končetiny (tzv. sloní noha) 11

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 12 Léčba  účinná léčba spočívá v podávání preparátu s názvem DEL, který likviduje červy usazené v lymfatickém oběhu  následují chirurgické zákroky odstraňující abnormality – amputace částí těla

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 13 Vlasovec mízní (Wuchereria bancrofti)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vlasovec oční (Loa loa)  parazituje ve spojivkovém vaku mezi spojivkou a bělimou  oko svědí, je zaníceno  přenáší se bodavým hmyzem (tropické oblasti Afriky)  způsobuje loalózu – oční boule („kamerunské boule“) 14 15

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování 1. Vysvětli pojem pohlavní dimorfismus: rozdíl ve tvaru a velikosti mezi samcem a samicí 2. Jakým způsobem může škodit škrkavka? např. ochuzuje o živiny, ucpává střevo, může ho proděravět 3.Roup dětský má vývoj: a) přímý b) nepřímý c) přímý se střídá s nepřímým b) 4. Který hlíst způsobuje elefantiázu? vlasovec mízní

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 1.Original uploader was Kbradnam at en.wikipedia. Adult Caenorhabditis elegans.jpg 2.Original uploader was Reytan at pl.wikipedia. Enterobius vermicularis Autor neznámý. Caenorhabditis elegans 4.Salvadorjo. Threadworm.jpg 5.Optigan13. Ascaris lumbricoides.jpeg. 6.Flukeman. Toxocara canis - adult worms isolated from dog's feces. Diameter of 5 Czech Crown coin is 23 mm. 7.DPDx Image Library. Trichinella spiralis larvae in pressed bear meat, partially digested with pepsin. 8.dpd.cdc.gov/dpdx/images/ParasiteImages/SZ/Trichinellosis/Trichinella_LifeCycle.g if. Trichinella LifeCycle.gif

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 9.Salvadorjo. TrichinellaZysten.jpg Walther Dobbertin. Bundesarchiv Bild 105-DOA0229, Deutsch-Ostafrika, Einheimischer mit Elefantiasis.jpg DOA0229,_Deutsch-Ostafrika,_Einheimischer_mit_Elefantiasis.jpg?uselang=cs 11.Photo Credit:Content Providers: CDC/. Elephantiasis of leg due to filariasis. Luzon, Philippines Dr. Steven A. Williams. Over a billion people are at risk for infection by filarial nematodes, parasites that cause elephantiasis Eleassar. Wuchereria bancrofti 1 DPDX.JPG 14.Patho. Filariasis Loa loa and M. perstans microfilariae nd_Mansonella_perstans_(left)_DPDx.JPG 15. CDC - DPDx„. Microfilaria of L. loa in a thin blood smear, stained with Giemsa.„