ISOPRENOIDY RNDr. Marta Najbertová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HORMONY RNDr. Jitka Šedivá.
Advertisements

Lipidy.
IZOPRENOIDY organické sloučeniny rostlinného (i živočišného) původu
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
IZOPRENOIDY TERPENY RNDr. Jitka Šedivá.
ISOPRENOIDY CH-2 Organická chemie, DUM č. 19 Mgr. Radovan Sloup
ISOPRENOIDY II. CH-2 Organická chemie, DUM č. 20 Mgr. Radovan Sloup
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Metabolismus steroidů
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Peptidy.
Deriváty karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II.
Izoprenoidy.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
ISOPRENOIDY terpeny steroidy.
Struktura a funkce lipidů
STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Steroidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obecná endokrinologie
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jiří Kec,Pavel Matoušek
Žlázy s vnitřní sekrecí
Steroidy Anabolický steroid ropucha Žlučový kámen (500x)
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Hormonální soustava tercie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
DOPING Něco málo na úvod
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Nadledvina - glandula suprarenalis
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Lucie Palašová; Oktáva B
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
- Jejich funkce a regulace sekrece…
Žlázy s vnitřní sekrecí
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Steroidy Fyziologicky velmi účinné látky – vitaminy, hormony, alkaloidy Strukturním základem je steran – cyklopentanoperhydrofenanthren Z chemického hlediska.
Izoprenoidy Sloučeniny rostlinného i živočišného původu Strukturním základem je izopren, nebo-li 2-methylbuta-1,3-dien Jednotky izoprenu se mohou spojovat.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
M ETABOLICKÉ PŘEMĚNY SACHARIDŮ – PENTÓZOVÝ CYKLUS, G LUKONEOGENEZE, C ORIHO CYKLUS Mgr. Jaroslav Najbert.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
A LKYNY RNDr. Marta Najbertová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Chemie Tematická.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
© Biochemický ústav (E.T.) 2013
Genetický kód – replikace
Funkce = spolupodílí se na řízení organismu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Citrátový cyklus Mgr. Jaroslav Najbert.
Izoprenoidy.
Izoprenoidy.
Lékařská chemie Steroidy.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

ISOPRENOIDY RNDr. Marta Najbertová

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školy Sokolovská 1638 IČO Operační program Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/ Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_1.CH.26 Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Chemie Tematický okruh Vybrané chemické látky v prostředí kolem nás Zhotoveno Ročník Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP – G) Anotace Materiál je určen jako studijní materiál v předmětu chemie. Je zaměřen na obecnou charakteristiku, rozdělení, vlastnosti a popis zástupců funkčních derivátů karboxylových kyselin. Předpokládá zvládnutí teorie atomového obalu, chemické vazby a obecné chemie. Materiál je určen pro seminář chemie, lze jej využít i v hodinách chemie.

Isoprenoidy – obecná charakteristika Isoprenoidy představují rozsáhlou skupinu přírodních látek, nejčastěji rostlinného původu. Z chemického hlediska nejednotná skupina, charakter alkoholů, aldehydů, ketonů. Základní strukturální jednotkou je 2-methyl-buta-1,3-dien (isopren). V organismech syntetizovány přes acetylkoenzym A. n

Isoprenoidy – rozdělení Isoprenoidy TerpenoidySteroidy Monoterpeny Seskviterpeny Diterpeny Triterpeny Tetraterpeny Polyterpeny Steroly Žlučové kyseliny Steroidní hormony Srdeční glykosidy a saponiny

Terpenoidy - rozdělení Názvosloví – nesystematické názevpočet jednotekpočet atomů C Monoterpeny210 Seskviterpeny315 Diterpeny420 Triterpeny630 Tetraterpeny840 PolyterpenynC 5n Rozdělení – podle počtu isoprenových jednotek

Acyklické monoterpeny Geraniol – součást růžového oleje, základ pro syntézu cyklických monoterpenů. Trans isomer. Nerol – v oleji pomerančových květů, ve směsí s geraniolem výchozí látka pro syntézu citralu (citronová silice) a výchozí látka pro syntézu vitaminu A. Cis isomer.

Jonony (α, β, γ) – meziprodukty syntézy vitamínu A, surovina pro voňavkářství. Vzájemnou kombinací růžová vůně, fialková vůně. Průmyslově reakcí citralu s acetonem. Acyklické monoterpeny α jonon β jonon

Monocyklické monoterpeny Limonen – součást pomerančové a citronové silice Menthol – součást silice mátové – mírné antiseptické účinky

Bicyklické monoterpeny Pinen – součást terpentýnu – silice jehličnanů – antiseptické účinky. Kafr – při léčbě kloubních onemocnění, zánětů, výroba plastických hmot (celuloid).

Seskviterpeny Kyselina abscisová – defoliační účinek, antagonista růstového hormonu auxinu, způsobuje „spavost“ pupenů a semen. Zvýšený transport z kořenů do nadzemních částí vede k uzavírání průduchů.

Guajazulen – součást heřmánkové silice – antiseptické a epitelizační účinky. Seskviterpeny Použití v ORL, dermatologii, oftalmologii.

Diterpeny Fytol – součást chlorofylu – jeho lipofilní charakter umožňuje ukotvení chlorofylu na membráně thylakoidů. Výchozí látka pro syntézu vitamínu K a E.

Diterpeny Kyselina giberelová – růstový hormon rostlin – prodlužovací růst dělením buněk s následným zvětšením objemu, indukuje kvetení. Umožňuje klíčení semen.

Vitamín A 1 – prekurzor fotopigmentů oční sítnice – nedostatek šeroslepost. Růstový faktor epitelů – nedostatek způsobuje vysychání pokožky a její odlupování. U oční rohovky i její rozpad. Diterpeny

Triterpeny Skvalen – i živočišného původu, složka biologických membrán, meziprodukt syntézy cholesterolu a steroidních sloučenin. V současnosti zmiňována jeho negativní funkce jako aditiva v očkovacích přípravcích – podezření na spuštění autoimunitních odezev očkovaných.

Triterpeny Lanosterol – meziprodukt syntézy steroidů. Vzniká z acyklického skvalenu na endoplasmatickém retikulu. Získáván z ovčí vlny – využití v kosmetice jako hydratační a zvláčňující látka.

Tetraterpeny - karoteny Spolu s xantofyly řazeny do skupiny karotenoidů. Pomocná barviva fotosyntézy. Karoteny podle počtu a polohy dvojných vazeb červeně až žlutě zabarveny (různá intenzita). Jsou rozpustné v tucích. Provitamíny vitamínů skupiny A. Karoten α, β, γ. Lykopen. β karoten

Tetraterpeny - xantofyly Hydroxy, oxo a karboxy deriváty karotenů – žluté až červené zabarvení. Lutein – žlutý (doprovází chlorofyl, žlutě zbarvené květy), zeaxantin – žlutý (obilniny), rubixanthin – oranžový (šípek), rhodoxanthin – červený (listy), astacin – červený (rak, humr), kapsanthin – červený (paprika). lutein

Polyterpeny Obsahují více jak 8 isoprenových jednotek. V rostlinách se vyskytují ve dvou významných strukturách: kaučuk (cis isomer, elastický) gutaperča (trans isomer)

Steroidy – obecná charakteristika Skupina biochemicky významných látek. Odvozené od cyklopentanoperhydrofenantrenu = steran, gonan. Syntéza přes isoprenoidy – acyklický skvalen, cyklizací lanosterol. Substituenty v různých polohách výrazně ovlivňují vlastnosti sloučenin. AB CD

Steroly - fytosteroly Syntetizovány rostlinami, asi 200 zástupců – ß-sitosterol, kampesterol a stigmasterol. Předpokládá se pozitivní účinek na hladinu cholesterolu. Ergosterol – u hub (kvasinky) a rostlin prekurzorem vitamínu D 2, nezbytný pro permeabilitu membrány a aktivitu proteinkináz.

Steroly - zoosteroly Cholesterol – nezbytný pro syntézu a funkci biologických membrán, syntézu žlučových kyselin a steroidních hormonů, ozářením UV vznik vitamínu D 3. Celková hmotnost cholesterolu 210 g, střevem denně mg. Koncentrace v krevní plazmě 4-7 mmol, resorpce střevem pouze doplněk biosyntézy. V krvi přenášen nosiči VLDL, LDL, HDL.

Steroly - zoosteroly Ekdyson – hormon bezobratlých – jeho samostatné působení navozuje u hmyzu přeměnu larvy přes kuklu na dospělce. Za současného působení juvenilního hormonu dojde pouze ke „svlékání“.

Žlučové kyseliny Produkovány játry, exkrece do tenkého střeva, v tlustém střevě zpětná resorpce. Vznikají z cholesterolu – jejich syntéza je jediná cesta jeho vyloučení z těla. Emulgují tuky, jsou nezbytné pro vstřebávání lipofilních vitamínů. Kyselina cholová, kyselina chenodeoxycholová.

Steroidní hormony Syntetizovány z acetylkoenzymu A přes triterpen skvalen na cholesterol – následná úprava. Rozdělení pohlavní hormony ženské mužské gestageny estrogeny androgeny hormony kůry nadledvin mineralokortikoidyglukokortikoidy

Gestageny Progesteron – produkován Corpus luteum, od druhé třetiny gravidity placentou. Zvyšuje proliferaci sliznice dělohy, zastavuje menstruační cyklus, stimuluje vývoj mléčné žlázy, meziprodukt syntézy ostatních steroidů. Progestiny- syntetické gestageny, využívány jako kontraceptiva.

Estrogeny Vývoj pohlavních orgánů a sekundárních pohlavních znaků, snížení aktivity osteoklastů, proteoanabolický efekt a zvyšují koagulaci. Zajímavé je použití při terapii karcinomu prostaty. Ovaria – 17-β-estradiol Placenta – estriol; tuková tkáň, nadledviny, ovaria- estron.

Androgeny Testosteron – proteoanabolický efekt (anabolika), maskulinizace embrya, sekundární pohlavní znaky, spermatogeneze, rozložení tukových zásob, agresivita. Produkovány v testes. Dihydrotestosteron – 10x účinější.

Glukokortikoidy Proteokatabolický účinek - stimulace glukoneogeneze – mobilizace aminokyselin, stimulace lipolýzy, inhibice vstupování glukózy do buněk. Protizánětlivý, protialergický a imunosupresivní účinek. Kortisol a kortikosteron.

Mineralokortikoidy Zvýšená zpětná resorpce (retence) Na + v ledvinách výměnou za K + a H +, retence Na + v extracelulární tekutině se vznikem otoků. Aldosteron

Syntetické kortikoidy Vystupňován jejich imunosupresivní účinek – léčba autoimunitních chorob a alergických stavů, potlačení tvorby protilátek. Neléčí příčiny, ale následky. Po vysazení možný návrat potíží. Paradoxně vyřazením imunitního systému zvyšují náchylnost k infekcím. Vzhledem k jejich mineralo a glukokortikoidnímu účinku mohou při dlouhodobém užívání snižovat syntézu vlastních hormonů kůry nadledvin – možné metabolické poruchy (Cushingův syndrom, přerozdělení tuku, osteoporóza, cukrovka, vysoký krevní tlak)…. Triamcinolon, Hydrokortison, Prednison, Prednisolon.

Syntetické kortikoidy Za mineralokortikoidní aktivitu odpovídá volná nebo esterifikovaná OH skupina na C 21, CO skupina na C 18 zvyšuje. Za glukokortikoidní aktivitu odpovídá β OH skupina na C 11, případně na stejném C oxoskupina. Substitucí na uhlících C 6, C 9, C 16 a C 17 v polohách α se výrazně zvýší protizánětlivý účinek. Jedním ze substituentů je obvykle halogen, čím nižší protonové číslo, tím výraznější účinek. Dalším ze substituentů je kyslík v podobě hydroxylu nebo karbonylu, případně methylová skupina.

Srdeční glykosidy Obsahují glykosidicky vázaný steranový kruh na cukernou složku. Používají se k posílení srdeční kontraktility. Digoxin, digitoxin (bradykardický – snižuje tepovou frekvenci), strofantin, bufotoxin.

Saponiny Z hlediska chemického složení obsahují na cukerné složce glykosidicky vázanou lipofilní sapogeninovou složku – buď steroid nebo triterpen. Steroidní saponiny výchozí surovinou pro syntézu steroidních hormonů. Triterpenické saponiny – expektorans, diuretika, mírné antibiotické a protizánětlivé účinky, hojivé účinky, zvyšují srážlivost krve. Lékořice lysá, prvosenka jarní, jírovec maďal, přeslička rolní, krvavec toten, mydlice lékařská, divizna. Vzhledem k lipofobní a lipofilní části molekuly snižují povrchové napětí – způsobují hemolýzu červených krvinek.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a literatura 1. Izoprenoidy. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: 2. ŠETLÍK, SEIDLOVÁ, ŠANTRŮČEK. Fyziologie rostlin: Regulace růstu - fytohormony. In: Kebr.prf.jcu.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: Glukokortikoidy. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura 1. MATOUŠ, Bohuslav. Základy lékařské chemie a biochemie. 1. vyd. Praha: Galén, c2010, xv, 540 s. ISBN MCMURRY, John. Organická chemie. Vyd. 1. V Brně: VUTIUM, xxv, 1176, 61, 31 s. Překlady vysokoškolských učebnic; sv. 2. ISBN Doc. RNDr. PhMr. Bohuslav Melichar, CSc., Chemická léčiva. 3. přepracované vydání. Praha: Avicenum, zdravotnické nakladatelství, n. p., 1987, 992 s. 4. JAN MUSIL. Biochemie v obrazech a schématech. II., zcela přepracované vydání. Praha: Avicenum, PACÁK, Josef. Stručné základy organické chemie. 1. vydání. Praha: SNTL-Nakladatelství technické literatury, Řada chem. literatury. 6. Fotografie a vzorce z vlastní databáze autora. Vytvořeny programy ACD FREE 12, Snagit