Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
Vitamíny.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vitamíny rozpustné v tucích
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ZELENINA A JEJÍ POZNÁVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Suroviny pro cukráře I. ročník
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Vitamíny rozpustné v tucích

Vyskytuje se ve dvou formách jako A 1 a A 2 ; Je důležitý pro tvorbu zrakového pigmentu používanému při nedostatečném osvětlení; Jeho nedostatek může vést k šerosleposti; Patří mezi antioxidanty; Má vliv na růst a vývoj epitelových buněk průdušek, žaludku, střev, ledvin atd. Vitamín A – retinol (axeroftol)

Zdroje vitamínu A nebo provitamínu A jsou: Karatenoidy (oranžová a červená přírodní barviva); Rybí tuk, játra, mrkev, špenát, kapusta, meloun, meruňky, zelí, máslo, vaječný žloutek atd.

Projevy nedostatku: způsobuje šeroslepost, záněty očních spojivek, poškození oční sítnice, rohovatění a šupinatění kůže, zpomalení pohlavního vývoje, snížení imunity atd.; Hypervitaminoza: způsobuje osteoporózu, cirhózu jater; Doporučená denní dávka je 1 mg/den.

Jedná se o skupinu steroidních látek, které mají protikřivičný účinek; Nejvýznamnější je cholekalciferol D 3 a D 2 ergokalciferol; Vyskytují se ve formě provitaminů; Řídí metabolismus vápníku a fosforu, podporuje jejich vstřebávání z tenkého střeva; Ovlivňuje mineralizaci nově tvořené kostní tkáně. Vitamín D – kalciferol

V ledvinách ovlivňuje vylučování vápníku a fosforu; Působí na kosterní svaly, srdce, štítnou žlázu, pohlavní orgány; Stimuluje sekreci inzulinu.

Zdroje vitamínu D: Rybí tuk, játra, vejce mléko; V rostlinných potravinách není obsažen; Hlavním zdrojem pro dospělého člověka je pobyt na slunci.

Projevy nedostatku: měknutí a deformace kostí – křivice; Hypervitaminóza: se projevuje nadměrným zadržováním fosforu a vápníku; Vápenaté soli se ukládají v měkkých tkáních (tepny, ledviny), tam se tvoří zvápenatělá ložiska; Projevem může být nechutenství, bolesti hlavy, průjmy, zvracení; Denní doporučená dávka je 0,025 mg/den.

Vitamín E – tokoferol Je to účinný antioxidant; Podporuje činnost pohlavních žláz; Prevence proti rakovinnému bujení; Zpomaluje stárnutí.

Zdroje vitaminu E Obilné klíčky; Rostlinné oleje.

Projevy nedostatku: svalová ochablost, poruchy cévního systému, únava, degenerace pohlavních žláz, předčasné stárnutí, zánět ledvin; Hypervitaminóza: dlouhodobé užívání vysokých dávek zhoršuje vstřebávání vitamínu K; Denní doporučená dávka je 15–20 mg/den.

Vitamín K – fylochinon Je to skupina látek s podobnými protikrvácivými účinky; Účastní se procesu srážení krve; Zdroje vitaminu K Špenát, zelí, květák, rajčata, brambory, mrkev, játra; Je produkován mikroorganismy v tenkém střevě.

Hypovitaminóza: porucha srážlivosti krve, tvorba krevních podlitin, zvýšená krvácivost, (hypovitaminózu vitamínu K mohou vyvolat choroby provázené průjmem, poruchy vstřebávání, choroby jater); Denní doporučená dávka je 70–140 mg/den.

KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 111–115. Obrazový materiál: 4028mdk09. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Paul Goyette. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: s Usser:Mattes. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 06_Batch_Part_4_%2816%29.JPG Zdroje

Beck. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Rasbak. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: taardige_oli%C3%ABn.jpg Inc ru. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Quadell. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 1.jpg

Luc Viatour. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: s_Luc_Viatour.jpg