Speciální biotechnologie SPECIÁLNÍ FERMENTAČNÍ TECHNOLOGIE Biotechnologie Soubor vědeckých, výrobních, procesních a servisních postupů, založený na využití.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pekařská výroba  Výroba chleba  Výroba běžného pečiva  Výroba jemného pečiva.
Advertisements

Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Předcházení vzniku odpadů Jana Blecherová Říjen 2015.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Molekulární biotechnologie č.10e
Energetická hodnota potravin (EH)
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Výživa a hygiena potravin
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Sacharóza – výroba cukru
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cukry (sacharidy).
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Polymerase chain reaction Polymerázová řetězová rekce
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Univerzita Palackého V Olomouci Průtoková cytometrie
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Kultury rostlin in vitro
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Cizopasné houby Klára Dominová 3.A.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Organická chemie v průmyslu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Doplňkové látky ve výživě a krmení hospodářských zvířat
Transkript prezentace:

speciální biotechnologie SPECIÁLNÍ FERMENTAČNÍ TECHNOLOGIE Biotechnologie Soubor vědeckých, výrobních, procesních a servisních postupů, založený na využití funkcí živých systémů všech typů, tedy nejen živých systémů buněk mikroorganismů, ale i buněk rostlin a živočichů a to od buněčné úrovně až po jejich biologicky aktivní složky. Speciální biotechnologie produkují: antibiotika, vitamíny a hormony, enzymy, biologicky aktivní látky se specifickým účinkem na člověka, polysacharidy, rozpouštědla,…

speciální biotechnologie Zákony aplikované mikrobiologie David Perlman, )Mikroorganismus je vždy tvým přítelem a citlivým partnerem. 2)Neexistují hloupé mikroorganismy. 3)Mikroorganismy umějí a jsou ochotny dělat cokoliv. 4)Mikroorganismy jsou šikovnější, chytřejší a mocnější než chemici, technici a všichni ostatní. 5)Budeš-li pečovat o své mikrobní přátele, budou pečovat oni o tvou budoucnost. „ Ó Pane, padám na kolena a Prosím Tě, aby mé syntézy nebyly horší než ty, které provádějí bakterie.“ (óda organického chemika)

speciální biotechnologie Oblasti perspektivního využití Nekonvenční zdroje potravin mikrobiální bílkoviny (single cell protein, SCP) zaměření na baktérie, kvasinky a řasy esenciální aminokyseliny mikrobiální tuky (single cell oil, SCO) Fixace atmosférického dusíku schopnost některých půdních baktérií (volně žijící půdní a symbiotické - Rhizobium) zavedení této schopnosti do druhů, které jí nemají, by snížilo spotřebu dusíkatých hnojiv

speciální biotechnologie Oblasti perspektivního využití Nekonvenční zdroje energie zajištění konverze biologického materiálu (biomasa) na palivo, anaerobní proces Bioplyn: směs methanu a oxidu uhličitého producent: směsná kultura anaerobních baktérií Ethanol: vyráběný mikrobiální fermentací z organického substrátu a oddělený destilačně

speciální biotechnologie Alternativní pohonné látky Bioethanol:ethanol vyráběný fermentační cestou používaný jako přísada do benzínů pro zážehové motory Suroviny:energetické suroviny 1. generace - potravinářská biomasa: brambory, obilniny, melasa, řepný a třtinový cukr energetické suroviny 2. generace – nepotravinářská biomasa: lesní a zemědělský odpad, energetické rostliny, bioodpad Používané mikroorganismy: Kvasinky: tradičně používané také pro výrobu potravinářského ethanolu, Saccharomyces – ethanol tolerantní kmeny získané genovou manipulací Baktérie:tolerují vyšší koncentrace substrátu i ethanolu, zpracovávají větší spektrum substrátů

speciální biotechnologie Oblasti perspektivního využití Výroba biologicky aktivních látek od 40. let 20. století – antibiotika, organické kyseliny, aminokyseliny, vitamíny, hormony, růstové látky Biodegradace relativně neškodné odpady: lignocelulózové odpady z papírenství toxické odpady: petrochemické kontaminace, pesticidy, halogenované látky (PCB) Biotransformace využití mikroorganismů k chemickému pozměnění produktu, častý krok při výrobě léčiv a bioaktivních látek

Biotransformace Využití enzymového vybavení živých buněk k realizací reakcí, jejichž provedení v klasické chemické syntéze je nemožné nebo obtížně proveditelné. Jsou to chemické reakce katalyzované enzymy, probíhají za mírných reakčních podmínek, jsou substrátově specifické a mohou poskytnout stereospecifický produkt (např. jeden optický izomer). Příklady: Výroba vitamínu C, transformace steroidů (vitamín D, hormony), farmaceutické suroviny (efedrin). speciální biotechnologie

Výroba sekundárních metabolitů speciální biotechnologie Primární metabolit:sloučenina, která zajišťuje organismu růst, vývoj a rozmnožování, je nezbytná pro přežití organismu jako jedince Patří sem:sacharidy, proteiny, lipidy, nukleové kyseliny Primární metabolity figurují v základních katabolických a anabolických dráhách (Krebsův cyklus, glykolýza,…) Sekundární metabolit:sloučenina, která figuruje ve specifických rolích, obvykle souvisejících s přežitím biologického druhu Patří sem:alkaloidy, pigmenty, fenolické látky, sloučeniny se signální a ochrannou funkcí,… Metabolismus sekundárních metabolitů zahrnuje velké množství speciálních kroků, produkty mohou být druhově specifické.

speciální biotechnologie VITAMÍNY B 2 - riboflavin přirozeně vysoký obsah v pivovarských kvasinkách Biosyntéza navazuje na metabolismus purinových bází a vychází z guaninu Producenti:baktérie Bacillus subtilis vláknitá houba Ashbia gossypii produkují až 10 g B 2 na 1 l média Způsob výroby:povrchová fermentace na rýžových otrubách submerzní fermentace v tekutém fermentačním médiu Izolace:pouze pro farmaceutické preparáty do krmiva přímo zfermentované médium

speciální biotechnologie VITAMÍNY B 12 - kobalamin totální syntéza v r. 1970, 70 kroků Producenti:více druhů rodu Streptomyces některé baktérie - Propionibacterium specifická kultivace vitamín je možno izolovat i při výrobě jiných látek (intra- celulární produkt, nespecifická kultivace) Způsob výroby:submerzní fermentace v tekutém fermentačním médiu Izolace:před izolací je nutno provést dezintegraci buněk (teplem), izolace sorpcí nebo extrakcí do nevodného rozpouštědla

speciální biotechnologie VITAMÍNY Karotenoidy provitamíny A, zejména β-karoten, tetraterpeny Biosyntéza:z acetyl-S-koenzym A přes izoprenovou jednotku Producenti:více druhů baktérií kvasinky Rhodotorula Způsob výrobysubmerzní fermentace v tekutém fermentačním médiu Izolace:karoteny jsou rozpuštěny v buněčném tuku není nutná při výrobě krmných přídavků - suší se médium izolace z buněk extrakcí po vysušení

speciální biotechnologie ALKALOIDY sekundární metabolity rostlin, méně živočichů a hub známo asi 6000 zástupců zásadité látky obsahující dusík Bioyntéza:navazuje na metabolismus aminokyselin Funkce:pro producenta ochranná - toxické, obvykle hořká chuť vykazují značné biologické účinky na živočichy včetně člověka Účinky:jedy - kurare, žáby pralesničky, ryby fugu návykové látky - alkaloidy máku, lilkovitých, povzbuzující a léčivé látky - kofein (káva), theofylin (čaj), theobromin (kakao), chinin (chinovník)

speciální biotechnologie NÁMELOVÉ ALKALOIDY alkaloidy paličkovice nachové (Claviceps puprurea (Fr.) Tul.) vřeckovýtrusná houba, cizopasí na lipnicovitých alkaloidy jsou obsaženy ve sklerociu Při dodržování správné zemědělské praxe je nebezpečí nákazy minimální Ve středověku častá příčina otrav - ergotismus pravděpodobná role v čarodějnických procesech Alkaloidy:léčivé látky pro humánní i veterinární použití v porodnictví, psychiatrie, léčba vysokého krevního tlaku, migrény a poruch prokrvení

speciální biotechnologie NÁMELOVÉ ALKALOIDY Polní produkce námele: suspenzí spór je naočkováno pěstované žito pomocí speciálních strojů v klasu žita se vyvine sklerocium houby (námel), námelové žito se sklízí běžným způsobem alkaloidy jsou z námele izolovány extrakcí organickými rozpouštědly ve farmaceutickém podniku

NÁMELOVÉ ALKALOIDY speciální biotechnologie Fermentační výroba: v Čechách Olomouc (Farmakon, do 1964), pak Opava (Galena, oba způsoby výroby, nyní Teva Pharmaceuticals s.r.o.) Povrchová nebo submerzní kultivace houby: Zdroj uhlíku – sacharidy: glukóza, sacharóza fosfáty, sírany, amonné soli fermentace trvá 2-3 týdny. alkaloidy se hromadí v myceliu (intracelulární produkt), produkt se izoluje ze sušeného mycelia vhodným organickým rozpouštědlem a čistí se

speciální biotechnologie GIBBERELINY rostlinné růstové látky, fytohormony stimulují mitózu a dlouživý růst (ne tvorbu kořenů!) jejich účinky byly objeveny studiem plísněmi napadených rostlin, které vykazovaly abnormální růst produkované některými plísněmi a rostlinami Biosyntéza:strukturně podobné diterpenům Výroba:povrchovou nebo submerzní kultivací vláknité houby Gibberella fujikuroi produkt je extracelulární a izoluje se na ionexu nebo extrakcí Použití:růstové stimulátory - sladovnictví, zahradnictví

speciální biotechnologie VYUŽITÍ GENETICKY MANIPULOVANÝCH MIKROORGANISMŮ Výroba lidského inzulínu: 1974 první úspěšný přenos živočišného genu do bakterie (USA) 1978 modifikace genomu E. coli pomocí syntetického řetězce DNA kódujícího lidský inzulín (Kalifornská univerzita, USA) Firma Eli Lilly (USA, 1876) 1923 inzulin (zvířecí) 1943 penicilin (fermentačně) 1982 inzulin (fermentačně z rekombinantních baktérií, firma od roku 1976 financovala výzkum této výroby

DALŠÍ MOŽNOSTI VE VÝROBĚ INZULINU Dosavadní podoba inzulinu umožňuje podávání pouze injekční cestou pokusy vnést gen pro inzulin do rostlin (tabák, světlice - Kanada) Rostlinný materiál obsahující inzulin se bude moci konzumovat přímo, protože inzulin se nerozloží trávicími enzymy a vstřebá se přímo ze střeva speciální biotechnologie