Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR
Dovozy živočišných komodit – porovnání let 2003 a 2014 (v kg) Položka Rozdíl (+/-)Nárůst o % Maso vepřové ,42 Maso drůbeží ,77 Mléko a smetana ,54 Máslo ,39 Sýry a tvaroh ,74 Vejce (tis. Ks) ,16
Dovozy rostlinných komodit – porovnání let 2003 a 2014 Položka Rozdíl (+/-)Nárůst v % Cibule ,64 Zelí ,97 Mrkev ,15 Jablka ,61 Cukr ,46 Brambory ,06
Příčiny zvyšujících se dovozů Útlum zemědělské výroby a s tím spojený nedostatek české suroviny Obchodní politika obchodních řetězců Obecně ruské embargo a snaha států EU uplatnit své produkty kdekoliv jinde Mléčná krize a její příčiny: Zrušení systému mléčných kvót Embargo na dovoz mléka a mléčných výrobků
Možnosti řešení Podpora kvalitních a národních výrobků Důsledná kontrola potravin, včetně dovážených Zákonná úprava dodavatelsko-odběratelských vztahů Investice do inovací a modernizací potravinářských podniků
Zákon o významné tržní síle V září prošel prvním čtením Stále leží ve Sněmovně Řada pozměňovacích návrhů – Zemědělský výbor x opoziční poslanci Návrh schválený Zemědělským výborem zpřesnění podmínek pro uzavírání smluv vyjmenování nekalých praktik stanovení maximálních bonusů (do 3 %) Potřeba urychlit přijetí zákona
Investice do inovací a modernizací ( ) I.1.3. Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům 1177 projektů – 4, Kč z toho podopatření I Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií – 58 projektů v hodnotě 1, Kč. DT 13 Podpora zpracování zemědělských produktů 486 projektů – Kč OPPI MPO priority Inovace a Ekoenergie NACE 10 – 287 projektů – 1, Kč NACE 11 – 111 projektů – Kč Celkem – 8, korun
Podpora kvalitních a domácích výrobků Komplexní propagace – média, ochutnávky, apod. Důraz na podporu prodeje Značky kvality a původu - podpora KLASA Regionální potravina Český výrobek – garantováno PK ČR Evropské značky kvality – CHOP, CHZO, ZTS Bio
Český výrobek x česká potravina Český výrobek – garantováno PK ČR Podpořená znalost loga 65 % Jasně definované podíly české suroviny pro každou skupinu výrobků Logo uděluje hodnotitelská komise Česká potravina Plošný přístup - 75% podíl české suroviny Logo si může dát na výrobek kdokoliv, kdo splní podmínky
České cechovní normy Lahůdkářské výrobky 20 zpracovaných a schválených norem Mléčné výrobky 13 zpracovaných a schválených norem 10 žádostí o zařazení výrobku na seznam výrobků splňujících ČCN Masné výrobky 17 zpracovaných a schválených norem na výrobky 15 zpracovaných a schválených norem na skupiny výrobků Vejce 3 zpracované normy v připomínkovém řízení Nečokoládové cukroviny - normy v přípravě Pekárenské výrobky – normy v přípravě
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích Jaké budou dopady na české zemědělství? Náklady na výrobu zemědělských komodit jsou v USA nižší než v EU – nemusí dodržovat standardy životního prostředí ani welfare Výroba a bezpečnost potravin – USA standardy na nižší úrovni než v EU Co bude s chráněnými značkami a značkami kvality?
Zemědělci a potravináři potřebují od ministerstva aktivní dialog a rychlý přístup k řešení priorit