Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha 1. 3. 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Klíčová otázka č. 3 Pozitivní vymezení prevence Ing. Jiří Růžička 26. – 27. listopadu 2014.
Plánovaný rozvoj služeb
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jak funguje vládní Agentura pro sociální začleňování – s důrazem na oblast bydlení Praha, 26. března 2014 Václav Zeman.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Vznik sociálního podniku
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Sociální program RPG Sociální program RPG
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Systém prostupného bydlení v Litvínově Erika Sedláčková (místostarostka města Litvínova) Vlasta Nekolová (vedoucí odboru sociálních věcí a školství, MÚ.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
LIGA o. p. s. Bruntál Vznik Poskytování registrovaných sociálních služeb Zvyšování zaměstnatelnosti Vznik a podpora vzniku pracovních míst.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – rizika ztráty bydlení a jejich minimalizace Roman Matoušek.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Představení systému dostupného bydlení v Pardubicích
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
FARNÍ CHARITA ČESKÁ LÍPA
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Výzvy mas OP Zaměstnanost Mas boleslavsko, 5
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Seniorské bydlení listopad 2017
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Domácí násilí.
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ – workshop MPSV
Transkript prezentace:

Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha

CENTROM, občanské sdružení Organizace CENTROM vznikla v roce 1999 Cílová skupina – jednotlivci a rodiny s dětmi, které jsou ohrožené sociálním vyloučením nebo již sociálně vyloučené jsou Od roku 2005 realizujeme bydlení s doprovodným sociálním programem Registrované služby - odborné sociální poradenství - sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi - nízkoprahové zařízení pro děti a mládež 2

Schéma našich organizací 3 SPOLEK CENTROM – poskytovatel služeb sociální integrace POBOČNÝ SPOLEK, Sociální bydlení CENTROM org.j. – poskytoval sociálního bydlení SPOLEČNOST založená spolkem, CENTROM IMPEX s.r.o. – sociální podnik realizující opravy a údržby bytů a bytových domů „na špatných adresách“

4 BYDLENÍ 1. stupeň – původní/nevyhovující 2.stupeň – podnájemní smlouva 3. stupeň – nájemní smlouva Schéma našich činností SOCIÁLNÍ SERVIS Odborné poradenství NP Centrum Středisko s předškolními dětmi Zdravotně sociální pomocník Terénní práce Kurz hospodárného vaření Kurz údržbářských prací Vzdělávání a zaměstnávání ZAMĚSTNÁVÁNÍ + SPRÁVA BYTOVÉHO FONDU CENTROM IMPEX s.r.o

Realita tady a teď! Realita tady a teď! Forma-třístupňové bydlení (housing ready) v SVL 5 1.stupeň – původní/nevyh. 2.stupeň – podnáj. smlouva 3.stupeň – nájemní smlouva 1.Stupeň – původní nevyhovující ubytování nebo bydlení 2.Stupeň - je bydlení podnájemní. Realizujeme v Ostravě a v Karviné. V Ostravě ve dvou SVL máme současně komunitní centrum. Sociální servis je realizován formou komunitní práce. Naše organizace nese veškerou odpovědnost vůči vlastníkovi bytů – úhrady nájemného a neničení bytového fondu. Délka tohoto stupně bydlení je cca 2 roky. Vlastníky bytů jsou samospráva a soukromý vlastník (RPG). 3.Stupeň - realizujeme v celém městě Ostrava a dále v Karviné a Havířově formou individuální práce.

Realita tady a teď! Forma- třístupňové bydlení (housing ready) v SVL v číslech (Podnájemní bydlení, sociální servis poskytovaný naší organizací nejprve předcházel a nyní i následuje poskytnutí bydlení) Interval2005 – 2015 Počet bytových jednotekod 42 do 56 Počet bytových jednotek k /obsazeno/ Počet rodin, které prošly programem81 35 rodin postoupilo do bytu s vlastní nájemní smlouvou 19 rodin odešlo z programu na vlastní žádost 27 rodin neobstálo 6

Realita tady a teď! 7 Forma - kombinace třístupňového bydlení a „housing first“ mimo SVL v číslech (podnájemní bydlení, sociální servis je dle potřeby poskytován příslušným OSV nebo nevládním sektorem) Interval:3/2014 – 12/2015 Počet bytových jednotek:na počátku 0, dnes 326 Místa realizace:Ostrava, Karviná, Havířov

Realita tady a teď! 8 Forma-bydlení na bázi „housing first“ mimo SVL v číslech Ve vlastní kapacitě celkem 10 bytů s nájemní smlouvou od roku 2012 Ve spolupráci s vlastníky bytového fondu ve stavu pilotáže, zařazeno 6 rodin v bytech RPG v Ostravě v roce 2014 Úzká spolupráce s příslušným OSV, sociální servis dle potřeb nájemníka

Realita tady a teď Údaje o ubytovnách na území města Ostravy k 6/2015 počet ubytoven 46 z toho schválených provozních řádů 33 z toho provozních řádů v jednání 2 počet žádostí o DnB 1860 počet dětí na ubytovnách 622 z toho dětí v péči OSPOD 295 (ve 204 rodinách) vydané souhlasy cca 1000 vydané nesouhlasy cca 490 Projekt „ubytovny“ – start květen 2015, novela zákona o Hmotné nouzi

Realita tady a teď Realita tady a teď Projekt „ubytovny“ – rozdělení aktérů procesu 1. politická úroveň (náměstek primátora, jednatelé RPG, starostové) 2.Organizační úroveň (MMO, OSVZ, ÚP, NNO, RPG) 3. Realizační úroveň (sociální pracovníci, ÚMOb a nevládního sektoru)

Realita tady a teď Realita tady a teď Projekt „ubytovny“ StavPočet doplňování údajů (nepodepsaná žádost, bezdlužnost, atd.) 160 odmítl byt 1 čekání na výsledek prověřování 23 Čeká na byt 177 ubytován 45 zamítnuto vlastníkem 17 Celkový součet 423 Přijato celkem 423 žádostí = 727 osob (191 dětí)

Realita tady a teď Projekt „ubytovny“ - statistika

RIZIKA Rizika nevládní organizace Odpovědnost nevládní organizace vlastníkovi bytového fondu Vznik dluhů na nájemném a souvisejících platbách KAUCE: ANO x NE Příspěvek na bydlení Doplatek na bydlení Zákon o sociálních službách – standardy kvality Pojištění proti neplacení nájemného Rizika podnájemníka Nejistota – krátká doba trvání podnájemní smlouvy – neustálé prodlužování Příspěvek na bydlení Doplatek na bydlení Možnost získání bytu s nájemní smlouvou 13

DĚKUJI ZA POZORNOST Ivana Nesétová tel: