Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek - test opakování základních.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Karel Čapek – byl jedním z nejvlivnějších českých spisovatelů 20. století.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
Poznámky pro výuku Předmět:Český jazyk Autor:Mgr. Kateřina Linhartová
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_12.
KAREL ČAPEK.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Karel Čapek a Josef Čapek
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Markéta Prokopová Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
Karel Čapek Boj proti fašismu 2. část. Čapek reaguje na nebezpečí fašismu Mezi lety 1935 – 1938 se snaží připravit a vyzbrojit českého člověka na boj.
KAREL ČAPEK BÍLÁ NEMOC Helerová, C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná kniha Dášeňka čili život štěněte. KAREL ČAPEK KAREL ČAPEKKAREL.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Nicolas.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNA_PROZA_DEMOKRA TICKY_PROUD_PREZENTACE_10 Název.
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Karel Čapek - cestopisy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Karel Čapek.
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20. století – Karel Čapek II. Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Česká literatura 20. století Ročník třetí Datum tvorby AnotaceKarel Čapek, protifašistická díla Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Procvičovací cvičení lze použít jako test. Možnosti využití: promítání ve třídě při výkladu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Karel Čapek 1890 – 1938

Tvorba do roku píše povídky (nejprve vycházejí v novinách, potom knižně) Povídky z jedné kapsy Povídky z druhé kapsy Ze svých cest po západní Evropě vydává cestopisné fejetony Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španěl, Obrázky z Holandska, Cesta na sever další drobné prózy tematicky čerpají z okruhu spisovatelových zájmů: Zahradníkův rok, Dášeňka čili Život štěněte, Jak se co dělá, Marsyas čili Na okraj literatury ww.artb ohemia.c z/img/ca pek- josef/ karelcap ek1.jpg

Tvorba do roku tzv. noetická trilogie (poznávací), patří k vrcholům Čapkova dílaHordubal příběh s detektivní zápletkou, kde Hordubal, který se vrací po letech domů z Ameriky ke své ženě (Podkarpatská Rus), je brutálně zavražděn, patrně čeledínem Štěpánem, milencem jeho ženy. Příběh je zde viděn očima několika účastníků, například četníků, titulní postavy, soudce.Povětroň v nemocnici leží umírající člověk. Je zcela bez dokumentů a tři lidé - jeptiška, jasnovidec a básník – se snaží rekonstruovat jeho život. Vznikají tak tři verze jednoho lidského života. Obyčejný život retrospektivní autobiografie úředníka, který celý život pracoval na železnici. obycejny-zivot-capek-karel-e full.jpg

díla protifašistická a filozofická Hovory s T. G. M. – rozhovory s prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem mloky-Karel-Capek---w-280-h-350.jpg Válka s mloky protifašistický utopický román z roku 1936, kde je rozpínavost mloků předzvěstí rozpínajícího se fašismu. I v tomto díle je zneužito něco, co mělo lidem nejprve pomáhat. Lidé zjistí, že se inteligentní mloci mohou stát levnou pracovní silou. Mloci se ale osamostatní a chtějí pro sebe co největší životní prostor. Rozšiřují svá území stejně jako se v tehdejší době rozšiřoval vliv fašismu v Evropě. Bílá nemoc divadelní hra, protiválečná, antimilitaristická. Hlavním hrdinou je doktor Galén, který odmítá vydat lék, dokud na světě nebude mír. Vůdce Maršál nejprve nesouhlasí, ale poté, co sám onemocní, slíbí Galénovi mír. Galén nese lék, je ale ušlapán zfanatizovaným davem.

DR. GALÉN: Ne! Válka ne! Nesmí být žádná válka! Poslyšte, ne, válka nesmí být! Výkřiky: Co to říkal? Zrádce! Zbabělec! Mažte ho! DR. GALÉN: Musí být mír! Pusťte mne - já jdu k maršálovi - Výkřiky: Urazil maršála! Na lucernu! Zabte ho! Hlučící zástup se zavře kolem doktora Galéna. Zmatená vřava. Zástup se rozestupuje. Na zemi leží dr. Galén a jeho kufřík. Syn kopne do něho: Vstávej, potvoro! Koukej mazat, nebo - Jedem ze zástupu klekne k ležícímu: Počkat, občane. Ono je po něm. SYN: Žádná škoda. O jednoho zrádce míň. Sláva maršálovi! Zástup: Ať žije maršál! Maršál! Mar-šál! Syn otevře kufřík: Hele, byl to nějaký doktor! Rozbíjí lahvičky s léky a dupe na ně. Tak! Ať žije válka! Ať žije maršál! Bílá nemoc - ukázka

y/detail/201207/ png Matka hra o třech dějstvích, drama matky, která ve válce přišla o muže a své tři syny. Čtvrtého, nejmladšího syna Toniho, nechce pustit bojovat, aby nepřišla o vše, co ji na světě zbylo. Své rozhodnutí, ale přehodnotí, když v rozhlase slyší o válečných hrůzách a zabíjení dětí. Končí tím, že Tonimu podává pušku a říká: „Jdi“. Gesto matky symbolizuje zároveň výzvu k boji českého národa proti fašistickému nebezpečí. román První parta Život a dílo skladatele Foltýna nedokončený román.

ŽENSKÝ HLAS V AMPLIONU: Slyšte, slyšte, slyšte! Voláme všechny muže. Voláme národ do boje. Vlast volá své děti. Do zbraně! Do zbraně! MATKA: Co, ty ještě křičíš? Ještě nemáš dost, ty matko? Ještě tam posíláš jiné? MUŽSKÝ HLAS V AMPLIONU: Halo, halo! Velitelství západního úseku hlásí: Bojujeme na celé frontě proti pře­sile. Boj na obou stranách nabývá nebývalé zuřivosti. Naši letci hlásí nástup nových nepřátelských divisí (Bušení na dveře.) HLAS TONIHO: Mami! Maminko! MATKA (otočí knoflíkem radia): Ticho! (Bušení na dveře.) HLAS TONIHO: Maminko, jsi tam? MATKA: Ano, maličký. (Dává znamení, aby někdo zhasil.) Už jdu.... ŽENSKÝ HLAS V AMPLIONU: Slyšte, slyšte, slyšte! Voláme k amplionu celý svět! Voláme lidi! Nepřátelská letadla napadla dnes ráno vesnici Borgo a svrhla pumy na obecnou školu. Do prchajících dětí střílela ze strojních pušek. Osmdesát dětí bylo raněno. Devatenáct dětí po­ stříleno. Třicet pět dětí bylo výbuchem... roztrháno. MATKA: Co říkáš? Děti? Copak někdo zabíjí děti? TONI (hledá na mapě): Kde to je... kde to je... MATKA (stoji jako zkamenělá): Děti! Malé, usmrkané děti! (Ticho.) MATKA (strhne se stěny pušku a podává ji oběma rukama Tonimu. S velkým gestem): Jdi! Matka - ukázka

psal pohádky rysy Čapkových pohádek: 1.pohádkové bytosti jsou polidštěné, mají lidské vlastnosti 2.pohádky se odehrávají na skutečných místech (např. Úpice, Hronov..) 3.žádná postava není jen záporná 4.hra s jazykem, např. hromadění synonym, novotvarů Devatero pohádek Dášeňka čili Život štěněte Tvorba pro děti an- static.eu/images/co ver/book/2/0/5/8/2 /Devatero-pohadek- Karel-Capek---w- 235-h-354.jpg

OtázkyOtázky Ve kterém dramatu vystupuje doktor Galén? Proč matka nechce Toniho pustit bojovat? Co ji přiměje změnit názor? Zjistěte, jak končí román Válka s mloky. Jaké jsou rysy Čapkových pohádek?

VLADIMÍR PROKOP. Přehled české literatury 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.soft, Literatura pro 3. ročník středních škol. 1. vyd. Brno: Didaktis, ISBN Zdroje obrázků použitých knih citovány přímo v textu Materiál stažen KAREL ČAPEK. Bílá nemoc. 1. vyd. Praha: Artur, ISBN KAREL ČAPEK. Matka. 2. vyd. Praha, ISBN Zdroje: