PŮDY Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Sobotka. Dostupné z Metodického portálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Půdy:.
Advertisements

13.1 Pedosféra Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Mgr. Lenka Hrdá Pedosféra.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Půdy v ČR Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
PEDOSFÉRA = vznikl přeměnou svrchní části zemské kůry spolupůsobením: – = věda zabývající se půdou a jejím geografickým rozšířením = věda zabývající se.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
LOGICKÉ DVOJICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Závěrečné opakování pedosféra a biosféra materiál pro studenty se specifickými vzdělávacími potřebami autor: Tereza Kamenická.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Pedosféra Řecky Pedon = půda  Půda vzniká z mateční horniny zvětráváním  Chemické  Mechanické  a působením organismů  Živočichové  Rostliny  Mikroorganismy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Přírodověda – 5. ročník, Půda
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
ORGANOGENNÍ USAZENÉ HORNINY
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Znečištění ovzduší Obr. 1
ZEMĚPIS - 6. ročník Pedosféra
Vlastnosti látek − hustota
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_ZEMĚPIS
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Ruský obrázkový slovník XXII Kolektivní sporty –коллективныe спортa
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Různé podmínky života na Zemi
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Pedosféra = půdní obal země.
Zeměpis – 9.ročník Půdy ČR VY_32_INOVACE_ Název školy
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Usazené horniny = sedimenty
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Vlastnosti látek − hustota
PEDOSFÉRA = půda na Zemi
Pedologie = půdoznalství
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

PŮDY Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Sobotka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

VZNIK PŮD 3 stádia při vzniku půd: 1)Zvětrávání matečné horniny 2)Vznik půdotvorného substrátu 3)Vznik půdy (výsledek činnosti všech půdotvorných činitelů)

PŮDOTVORNÍ ČINITELÉ 1.MATEČNÁ HORNINA - různé nerosty → různé vlastnosti (živiny, chemické látky, atd.) - např. pískovec, spraš 2. PODNEBÍ - určující prvky: a) teplota b) množství srážek c) poměr mezi srážkami a výparem 1 2

PŮDOTVORNÍ ČINITELÉ 3. POVAHA TERÉNU a) nadmořská výška - vliv na teplotu a množství srážek b) orientace svahů ke světovým stranám - např. jižní svahy jsou teplejší 4. PODZEMNÍ VODA - při vysoké hladině podzemní vody jsou půdy podmáčené a mají pak málo půdního vzduchu 3 4

PŮDOTVORNÍ ČINITELÉ 5. ČAS - 1cm ornice se v našich podmínkách vytvoří za 100–150 let 6. ORGANISMY - organismy rozkládají organickou hmotu na HUMUS 5

7. ČLOVĚK - zasahuje do tvorby půd různými způsoby např. ……………? orbou, kácením stromů, osevními postupy, výstavbou budov, komunikací, odpady, znečišťováním ovzduší, atd. PŮDOTVORNÍ ČINITELÉ 67

SLOŽENÍ PŮD PLYNNÁ SLOŽKA: půdní vzduch (N 2, O 2, CO 2 ) plyny z rozkladných procesů (NH 3, CH 4 ) KAPALNÁ SLOŽKA: voda s rozpuštěnými látkami (tzv. půdní roztok) PEVNÁ SLOŽKA: anorganická část (především úlomky hornin) organická část (organismy a humus) HUMUS = odumřelá těla rostlin a živočichů v různém stupni rozkladu - jeho množství má vliv na úrodnost půdy - půdy v ČR obsahují asi 1–2 % humusu

PŮDNÍ DRUHY Rozlišují se na základě zrnitosti půdních částic 1)Písčité půdy (lehké) – písek, málo humusu, málo vody, neúrodné 2)Hlinité půdy (střední) – písek i jíl, hodně humusu, zemědělsky výhodné 3)Jílovité půdy (těžké) – jíl, málo provzdušněné, těžko propouští vodu, obtížně zpracovatelné 8

PŮDNÍ TYPY Třídí se podle charakteristiky půdního profilu Půdní profil – svislý řez půdou, kde lze pozorovat různé vrstvy (horizonty) 9

PŮDNÍ TYPY 1)ČERNOZEM - bohatá na humus, velmi úrodná - na spraších, do nadmořské výšky 300–400 m 10

PŮDNÍ TYPY 2) HNĚDOZEM - méně úrodná než černozemě - nejrozšířenější typ půdy v ČR - typická půda pro podnebí mírného pásu 11

PŮDNÍ TYPY 3) PODZOL - nepříliš úrodná půda - na kyselých horninách - ve vyšších nadmořských výškách často zalesněny - v nižších nadmořských výškách využívány pro pěstování brambor 12

PŮDNÍ TYPY 4) RENDZIN - na vápenatých nebo dolomitových podkladech (např. krasy) - malý obsah humusu, málo úrodná 13

PŮDNÍ TYPY 5) NIVNÍ PŮDY - mladé půdy - v blízkosti řek (naplaveniny) - bývají velmi úrodné 14

VÝZNAM PŮD Poskytují životní prostředí pro rostliny, živočichy i člověka Zajišťují obživu Podílí se na vzhledu krajiny 15 16

OHROŽENÍ PŮD Co ohrožuje půdy? Eroze, velké sucho 17 Zasolován í 1818 Kontaminace 1919 Kyselé deště 2020

ODPOVĚZ NA OTÁZKY Vyjmenuj půdotvorné činitele: Jak člověk zasahuje do tvorby půd? Co je to humus? Jak se půdy rozdělují podle zrnitosti částic? Vyjmenuj půdní typy: Které typy půd jsou úrodné? Vysvětli význam půd: Co ohrožuje půdy?

ZDROJE OBRÁZKŮ: Obrázek 1: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW:. Obrázek 2: SIENICKI, Tomasz. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW:. Obrázek 3: ANDREEA_BLOG. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW:. Obrázek 4: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW:. Obrázek 5: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW:. Obrázek 6: AALANG. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW:. Obrázek 7: THIEME, Wolfgang. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: ,_Marienberg,_R%C3%A4umen_von_Holz.jpg Obrázek 8: SEPP, Siim. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW:. Obrázek 9: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW:. Obrázek 10: CASE, Daniel. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW:. Obrázek 11: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW:. Obrázek 12: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW:. Obrázek 13: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW:. %C5%A1o%C5%A1%C5%AFvsk%C3%BDch_jeskyn%C3%AD.jpg Obrázek 14: MARTURIUS. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW:. MT.JPG Obrázek 15: VOJNIKOV, Juan de. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW:. Obrázek 16: LUDEK. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek 17: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW:. Obrázek 18: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW:. Obrázek 19: PI77. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW:. Obrázek 20: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW:.